Kupalište na Pećinama

Novo ruho Grčeva: Prava gradska plaža, još da je malo više zgodnih cura…

Ljiljana Hlača

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Malo koji grad može reći da ima dobre plaže kao Rijeka. Grčevo je i za mlade i za stare, ima sve više novih kupača jer je more jako čisto, a  ima i stranih turista, kaže Haris Tančica, vlasnik Pajol bara 



RIJEKA Riječani vole novo ruho Grčeva, posljednje plaže u nizu na Pećinama u čije je uređenje ove godine Grad Rijeka uložio 1,22 milijuna kuna. Grčevo je jučer u jutarnjim satima bilo dobro posjećeno, skoro čovjek na čovjeku, a kako i ne bi kada se ljetne vrućine (a jučer je živa u termometru već oko 10 sati bila na 34 stupnjava Celzijevih) mogu ublažiti jedino u moru. A ono je jučer na ovoj lokaciji bilo – kristalno-zelenkaste boje (zbog novog šljunka). Ah, kao da je riječ o tropima.


Uređenje plaže obuhvatilo je sanaciju staze u ukupnoj dužini od 150 metara, zatim sunčališta koja su bila oštećena djelovanjem valova te platoa iznad plaže. Uređena tri sunčališta površine su 1.700 metara četvornih. Istočni dio plaže dobio je još jedan ulaz u more, novi tuš te rukohvate na starom ulazu u more.


Blizu je i Ružićevo


Nadalje, s uređenjem staze, Grčevo se bolje povezalo s plažom Ružićevo, dok se nova staza zapravo može koristiti i kao sunčalište. Staza, odnosno rub zapadnog dijela kupališta definiran je betonskim zidom. Radovi su izvođeni tijekom ranog proljeća, a sve je završeno do lipnja. Uređenje ove plaže definirano je Programom održavanja komunalne infrastrukture i pomorskog dobra. Pitali smo korisnike odnosno kupače što misle o novom ruhu ovog riječkog kupališta.




Haris Tančica, vlasnik Pajol bara, kaže da su svi u baru zadovoljni plažnim novitetima. Smatra da se jedino šetnica kod bara mogla malo bolje isplanirati jer se na tom dijelu kupalište sa šetnicom ne spaja stepenicom.


– No, vjerujemo da će se i to rješiti i da se to sada nije moglo napraviti zbog rokova izvedbe. Uglavnom, svi smo više nego zadovoljni što je i ova plaža napokon dobila neki urbani štih. Postala je prava gradska plaža. Malo koji grad može reći da ima dobre plaže kao što to ima Rijeka, a koje se sve više posjećuju. I to je naša sreća. Grčevo je i za mlade i za stare, ima ovdje sve više novih kupača jer je ovdje more jako čisto i što je najvažnije, stranih turista, dodaje dalje Tančica, posebno izdvajajući da parking može predstavljati problem za kupače, ali treba uzeti u obzir da je to ipak gradska plaža i da postoje alternative dolaska.


Nedostatak parkinga


– Sada s dva nova tuša i s postojećim svlačionicama ovo kupalište je i dobro opremljeno, a mislim da Grad neće stati s učinjenim zahvatima, zaključuje naš sugovornik koji smatra da su plaže dobar potencijal za razvoj riječkog turizma. – Mi smo s festivalom »Ritam s mora« pokušali otvoriti riječke plaže javnosti, no nismo u tome uspjeli. Ali, to ne treba značiti da na tome ne treba raditi, dodao je dalje naš sugovornik.


Luka, Matija, Dean i Vedran sa Sušaka koje smo zatekli u kartanju kažu da sada plaža nakon uređenja izgleda puno bolje nego što je to bilo prošle godine, a posebno izdvajaju čistoću mora i cijelog plažnog okoliša. Posebno im je »fora« Pajol bar. 


– Ovdje smo stalno, jer živimo blizu. A po opremljenosti i izgledu plaža Rijeka itekako može parirati Kostreni, vele nam dalje mladići koji kao nedostatak Grčeva izdvajaju slab prilaz odnosno nedostatak parkirnih mjesta. 


– Iako bi mogli dolaziti na kupanje pješke, ipak idemo autom – nažalost. Pa nas tu i tamo zakači i pokoja kazna za nepropisno parkiranje. Treba spomenuti i to da se s Grčeva pruža prekrasan pogled na dokove brodogradilišta »Viktora Lenca« – jer i to je Rijeka, zaključuju mladići koji smatraju da bi ovo kupalište bilo još bolje kada bi tu dolazilo malo više zgodnih djevojaka.


Žurkovo druga opcija


– Ovo je plaža moje mladosti, a s ovog kamena učili su me skakati na glavu…, i nikad nisam naučila. Tada sam živjela kod Orijenta i išlo se pješke na more, prisjeća se Branka Nemarnik s Pećina koja dolazi na Grčevo s mamom ako uspije u jutarnjim satima pronaći parkirališno mjesto. Ako ga ne uspije pronaći – ide na Žurkovo. – Grčevo mi je prva opcija, a ako nema mjesta za auto, onda idem dalje. Moja mama od 86 godina voli se kupati, stoga sam skoro svaki dan na plaži. Moram reći da se dosta uložilo u ovu plažu, sve jako lijepo izgleda, kupalište je čisto, a moram priznati da ovdje nalazim bolji mir nego na Žurkovu. A i nema izvora pa more nije tako hladno kao na drugim plažama na Pećinama, veli nam dalje Nemarnik.


Upitali smo za mišljenje i obitelj Lergu iz Rijeke koju smo također zatekli u ljetnim radostima a koja kaže da na ovoj plaži klinci uživaju. Osobito im se sviđa čistoća mora i to što djeca mogu skakati s betoniranih ploča.