Aktualno

Novo odlagalište otpada opet radi: Marišćina još dva mjeseca probno

Tihana Tomičić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Marišćina je ponovo u funkciji,  a problem je bio u dizalici koja se  pokvarila. Iduća dva mjeseca radit će probno, a onda se očekuje da  izvođač radova, grčka tvrtka, pogon da na upravljanje našem Ekoplusu



RIJEKA  Čelnici Primorsko-goranske županije tijekom jučerašnjeg susreta s novinarima odgovarali su i na pitanja o radu CZGO Marišćina – opet je u funkciji, kako su kazali, a problem je bio samo u dizalici koja se bila pokvarila.


– Marišćina je opet u pogonu od danas, još dva mjeseca će raditi probno, a onda očekujemo da nam izvođač radova, grčka tvrtka, pogon da na upravljanje našem Ekoplusu. S cementarom u Koromačnom ugovoreno je i da se tretira proizvod iz otpada. A ovaj prekid rada bio je samo uobičajena dječja bolest. Svaki sustav koji se tek uhodava, uvijek ima dječje bolesti, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. 


Centar za velike zvijeri


Ravnateljica JU Priroda Sonja Šišić najavila je za ovu godinu nastavak dvaju velikih projekata: uređenje druge faze Centra za posjetitelje u Belom na Cresu te novog visitor centra u Staroj Sušici, gdje će se promovirati Centar za velike zvijeri, s obzirom na to da je Gorski kotar jedinstveno stanište vuka, medvjeda i risa u Europi.




Ukupan budžet Prirode bit će ove godine oko 3,7 milijuna, a državni Fond za zaštitu okolišta odobrio je bespovratih 430.000 kuna za pripremu dokumentacije za nekoliko projekata koji će se prijaviti za sredstva EU fondova. Nastavljaju se i projekti na izradi Panove staze u Kamačniku, te poučnih staza u Golubinjaku i Loparu, te na Krku. 


Opravdani novi izbori


Komadina je komentirao i nove izbore u Općini Matulji.


– Žao mi je što je do toga došlo, ali moram reći jedno: da meni kao predlagaču proračuna netko želi nametnuti 20 ili 30 posto novih stavki, i ja bih proračun povukao. Poštenije je ponovno ići pred građane nego ići u politička preslagivanja bez izražene volje građana, zaključio je, čime je podržao stav SDP-ovog načelnika Marija Ćikovića da povuče budžet. Iako je pored njega bio podžupan iz redova HNS-a, stranke koja je rušila proračun u Matuljima, Boras Mandić nije komentirao ovu temu.

Komadina je kazao da očekuje da će vlada raspisati nove izbore za sredinu travnja.