Muzejski park

Novo mjesto okupljanja u centru: Slijede dva bogata mjeseca “Ljeta u Guveru”

Biljana Savić

Ljeto u Guveru / Snimio V. Karuza

Ljeto u Guveru / Snimio V. Karuza

Muzej mora djelovati urbano i izaći iz svojih prostora kao što je izašao iz Guvernerove palače u svoj park i svoje okruženje. Puno toga čini kulturu, a o ukusima se ne raspravlja, rekao je župan Komadina prilikom otvarenja »Ljeta u Guveru« sredinom lipnja 



I ovogodišnje, izdanje Ljeta u Guveru definitivno će obogatiti kulturni i društveni život Rijeke tijekom najtoplijeg dijela godine, najjednostavnije rečeno – bit će svega sve do jeseni! I nitko nema pravo reći da nije bilo sadržaja u Rijeci. Muzejski park, zapravo park ispred Guvernerove palače oživio je, što je velik zaokret i doprinos glavnog pokrovitelja i suorganizatora – Primorsko-goranske županije; toliko je sad mladih ljudi koji u park ulaze kroz muzej. To je zapravo način na koji Primorsko-goranska županija ljude koji možda nikad nisu bili u muzeju zainteresira za ovu instituciju i tako je približi svim generacijama.


– Muzej mora djelovati urbano i izaći iz svojih prostora kao što je izašao iz Guvernerove palače u svoj park i svoje okruženje. Puno toga čini kulturu, a o ukusima se ne raspravlja. Ovom prigodom čestitam ravnateljici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tei Perinčić na ovom iskoraku i sa zadovoljstvom otvaram izložbu Pivskih etiketa, i želim uspješno ljeto, rekao je župan Komadina na otvorenju Ljeta u Guveru, 17. lipnja ove godine kad je u atriju Guvernerove palače otvorio izložbu Pivo kroz pivske etikete, što je bilo službeni početak 2. izdanja »Ljeta u Guveru«.


A potom je postalo manje službeno, jer počeo je Festival zanatskih pivovara »BEERanje«. Mnogima je definitivno najzabavnije bilo upravo BEERanje, koje je u muzejskom parku okupilo 60 različitih piva iz 28 domaćih i stranih pivovara. Pored najznačajnijih domaćih, riječkoj su se publici predstavile i najbolje craft pivovare iz Austrije, Njemačke, Srbije i Škotske te kao posebna atrakcija i prvo riječko craft pivo iz pivnice Flumen. U BEERanju su, u predivnoj ljetnoj večeri, rođenoj za pivo, pa još i u Pivskom vrtu, uživali svištovatelji i ljubitelji kvalitetnog piva, koji kažu da treba znati birati i uživati u dobrom i kvalitetnom pivu. 


Brojni festivali


Ali, ne smijemo misliti onako kako se Jinx pita u svojoj pjesmi »Možda je najbolje godinama iza nas?«. Nije! Bit će još svega, potrudili su se za to organizatori i PGŽ kao glavni pokrovitelj i suorganizator. Ljeto na Guveru nudi zaista svašta. Izuzev BEERanja, obilježen je i Svjetski dan glazbe, a tijekom dugog toplog ljeta ova će manifestacija ugostiti mnogobrojne festivale, izložbe, glazbene slušaonice i gastro manifestacije, kušaonice pive, glazbene slušaonice i virtualne izložbe »Okusi različitosti«. Kao i mnogi ugostitelji, i muzejski je park organizirao zajedničko praćenje nogometne utakmice između Hrvatske i Portugala, no svi razumiju zašto nemamo fotografije veselih gledatelja… Bit će tu, u muzejskom parku, i projekcija talijanske antiratne horor drame »Salò ili 120 dana Sodome« Piera Paola Pasolina, Trio CHUI prezentirat će svoj spoj suvremene klupske plesne glazbe i jazza, elektronike i rock’n’rolla, a na koncertu »Tragovi u sjeti« publiku će zabaviti od brojnih Riječana i gostiju dugoočekivani Matija Dedić i Zoran Predin. Koncerte će u muzejskom parku imati i BM trio – Bruno Mičetić trio – koji uz Brunu Mičetića čine američki pijanist, skladatelj i aranžer Joe Kaplowitz, te renomirani bubnjar Adriano Bernobić, zatim Marinada iz Rijeke, Delaney Davidson, dijelom putujući svirač, dijelom trgovački putnik iz Nizozemske te Stefano Bedetti organ group – kvartet sastavljen od vrhunskih glazbenika s bogatom internacionalnom diskografijom i profesora na poznatim jazz akademijama.

Filmski program




Tu su još Vintage festival – nostalgična šetnja glazbom, odjećom, frizurama, knjigama, okusima i mirisima kroz lude šezdesete, sedamdesete i osamdesete godine prošloga stoljeća te virtualne izložbe »120 godina Guvernerove palače« i »Pogled unutra« – prezentacija najvrednijih predmeta iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.


Nadalje, u Pivski vrt, odnosno u muzejski park uplovit će i nešto s Liburnijskog film festivala, pa tako »Liburnija uplovljava« s projekcijom filmova u četiri navrata. Publika će imati prilike vidjeti filmove »Lijepo mi je s tobom, znaš« Eve Kraljević, »Pisma za Ohio« Rasima Karalića, »Staklene oči« Maria Papića te »Rakijaški dnevnik« Damira Čučića. Tu su i »Razred« redateljice Vesne Ćudić, nagrađen za najbolju režiju te nagrađivani dokumentarac »Veruda – film o Bojanu« riječkog autora Igora Bezinovića koji je nastao u sklopu HRT-ovog serijala »Probacije«.


»Liburnija uplovljava« završit će uz nagrađivani film »Goli« redateljice Tihe K. Gudac, obiteljsku priču o poznatom političkom logoru koja je na 13. LFF-u osvojila glavnu nagradu za najbolji film te nagradu za montažu. Na programu Ljeta su i dvije gostujuće izložbe – »Kad rijeka postaje more«, autora Ildika Baranyija, iz Mora Ferenz Museum Szeged iz Mađarske, koja tematizira život uz veliku rijeku, a referirajući se na primjere iz tradicije i povijesti grada Szegeda te »Gusari našega mora« autora Davide Gnola iz Italije koja daje povijesni pregled piratstva i gusarstva s obje strane Jadranskog mora. Glazbena slušaonica »Tribute to Open fest« posvećena je Open festu, festivalu koji je, iako nije doživio svoje drugo izdanje, poslužio kao inspiracija za mnoge slične manifestacije u Rijeci (Hartera, Student day, Priredba i drugi). Bit će prezentiran i projekt Music for Airports te obilježen Međunarodni dan piva.


Kroz 6 gastro showa, kušaonica piva, glazbenih slušaonica i virtualnih izložbi »Okusi različitosti (s lukom)« posjetiteljima će se približiti Mađarska, Italija, Francuska, Austrija, Srbija te na kraju Ljeta u Guveru, 26. kolovoza, i Njemačka…


Najjednostavnije i najtočnije je reći – bit će svega, za sve ukuse.