Okončan projekt

Novi život Planinarskog doma: Na Hahliću nakon sto godina konačno zasvijetlile žarulje

Sanja Gašpert

Dom je smješten 1100 metara nad morem, u grobničkim planinama kilometrima udaljen od elektromreže, pa je projektom predviđeno električno napajanje korištenjem energije dobivene iz obnovljivih izvora – sunca i vjetra. Projekt je vlastitim snagama realizirao PD Obruč



HAHLIĆ Planinarsko društvo Obruč je podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije, čime je planinarski dom Hahlić nakon gotovo sto godina postojanja dobio struju.


– Ove se godine navršava dvadeset godina od kada Planinarsko društvo Obruč upravlja i vodi brigu o planinarskom domu na Hahliću. U tom razdoblju ovaj je popularni dom doživio najveći prosperitet u svojoj povijesti, posjetilo ga je na desetke tisuća planinara i izletnika, dom je bez obzira na vremenske uvjete redovito otvoren vikendima i praznicima, iznimno je uredan i primjerno održavan. Prije desetak godina temeljito je rekonstruiran i obnovljen, proglašen od Hrvatskog planinarskog saveza najboljim planinarskim objektom u 2010. godini, a dežurni planinari iz Obruča najboljim domarima u Hrvatskoj 2012. godine, istaknuo je predsjednik PD Obruč Vedran Stipić.


Dodao je kako je prilikom posljednje obnove u domu izvedena potpuno nova elektroinstalacija, ugrađena rasvjetna tijela, lusteri i utičnice, no, do danas dom nije bio priključen na izvor napajanja i nije imao električnu energiju. Ovakvo je stanje znatno otežavalo funkcioniranje i održavanje objekta, pa je PD Obruč početkom ove godine pokrenuo akciju rješavanja navedenog problema i opremanja doma električnom energijom.


Sunce i vjetar




– Dom je smješten 1100 metara nad morem, u grobničkim planinama kilometrima udaljen od elektromreže, pa je projektom predviđeno električno napajanje korištenjem energije dobivene iz obnovljivih izvora – sunca i vjetra.


Ovakva kombinirana odnosno hibridna izvedba sustava napajanja fotonaponskim panelima i malim vjetrogeneratorom izabrana je zbog veće učinkovitosti i nadopunjavanja sustava kada u slučaju kratkih zimskih dana, višednevnog oblačnog vremena, magle i snijega, učinkovitost fotonaponskih panela ne može zadovoljiti predviđene potrebe potrošnje električne energije pri upotrebi objekta. U tim kritičnim razdobljima na Hahliću obično vjetar najjače puše i njegova energija podržava stabilnost sustava i neprekinuto napajanje električnom energijom, kazao je Stipić.


PD Obruč je realiziralo projekt vlastitim snagama, od pripreme i razrade projekta, osiguranja potrebnog budžeta do kompletne instalacije i realizacije. Projekt je vodio arhitekt Ivan Juretić uz svesrdnu podršku drugih inženjera i članova Društva. Prema izvedbenom troškovniku predviđena vrijednost projekta je bila nešto više od 150 tisuća kuna. PD Obruč je na javnom natječaju Primorsko-goranske županije za tu svrhu dobilo 14.933,45 kuna, od Hrvatskog planinarskog saveza na natječaju za održavanje planinarskih objekata 14.562,50 kuna, od Općine Jelenje, kao formalnog vlasnika objekta 4.957,80 kuna te donacije od tvrtki Sekundar usluge d.o.o 5.000 i Euroherca d.d. 6.000 kuna.



– Zahvaljujući odličnoj suradnji s našim planinarima, zajedničkim snagama uspjeli smo povećati standard u najdražem planinarskom domu. Logično je da Planinarski dom Hahlić vode planinari Obruča, jer oni najbolje znaju što je sve potrebno da se očuva predivan objekt i i zajedničkim snagama dodatno pospješi ponuda našeg kraja.


Kvalitetnom suradnjom planinara, institucija, lokalnom zajednicom, kao i donatorima uspjeli smo realizirati revolucionarni projekt, jer na 1.100 metara nadmorske visine dovesti električnu energiju i brzi internet nije nimalo lako. Stoga se ovim putem od srca zahvaljujem svima koji su proveli brojne sate radeći kako bi Grobničke Alpe zasjale punim sjajem.


Bit će nam zadovoljstvo nastaviti uspješnu suradnju s planinarima, jer mislim da je to jedini ispravan način kako da dom u budućnosti funkcionira na dobrobit svih, poštujući sve pravne regulative. Odnos planinara i Općine u proteklom mandatu nije bio adekvatan. Kao što smo i obećali, to smo promijenili na dobrobit svih ljubitelja prirode, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.



Vikend radne akcije


– Ovako sakupljena sredstava u konačnici su pokrivala tek trećinu potrebnog budžeta, no članovi Obruča nisu odustajali od visoko zacrtanog cilja i ostvarenja zahtijevnog projekta, aktivirali su se mnogi drugi donatori, volonteri i simpatizeri društva i doma na Hahliću. Odrađene su brojne vikend radne akcije.


Kuriozitet projekta je vjetrogenerator koji nije kupljen već u potpunosti ručno izrađen po projektu škotskog inženjera Hugha Piggotta, koji je, također, dao korisne savjete za regulaciju proizvedenom električnom energijom – za razliku od uobičajenih otočnih sustava napajanja, na Hahliću se svaki proizvedeni višak električne energije korisno preusmjerava na grijanje potrošne tople vode i podno grijanje sanitarija i kuhinje, kazao je Stipić, dodajući kako se na taj način kada se dom kroz tjedan ne koristi i nema uobičajene potrošnje, a ima dovoljno sunca ili vjetra sustav automatski preusmjerava proizvodnju električne energije u zagrijavanje doma.


Još jedna posebnost izvedenog projekta je mogućnost daljinskog nadzora i upravljanja sustavom proizvodnje električne energije, pa inženjerima iz Obruča nije potrebno popeti se na Hahlić da bi se u svakom trenutku moglo nadzirati i upravljati sustavom.


U domu na Hahliću su se proteklih dana gotovo nakon sto godina postojanja konačno upalile žarulje. U PD Obruč ističu kako je u planu nabavka meteo stanice, panoramske kamere, wireless mreže, hladnjaka s ledenicom, perilicom posuđa, električnom pumpom za vodu… , odnosno svega onoga što u svakodnevnom životu okružuje i bez čega je danas život gotovo nezamisliv.