Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Vrijedni majstori

Novi život Gašparovom mlinu: U Martinovom Selu završena obnova drugog mlinskog kola

Foto: Roni Brmalj
Foto: Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2019. u 15:28 2019-04-17T15:28:00+02:00

Lički majstori su uz upotrebu slavonskog hrasta rekonstruirali i posljednje veliko mlinsko kolo i u potpunosti očuvali i sanirali vrijednu turističku atrakciju na području Grobnišćine, ali i PGŽ-a

JELENJE Nakon obnove prvog kola u rujnu prošle godine, početkom ovog mjeseca završena je obnova i drugog mlinskog kola u Martinovom Selu. Dakle, Gašparovom mlinu u potpunosti je udahnut novi život. Vrijedni majstori i zanatlije su prije nekoliko dana ponovno stigli u radni posjet jelenjskom kraju.

Lički majstori su uz pomoć slavonskog hrasta rekonstruirali i posljednje veliko mlinsko kolo i time u potpunosti očuvali i sanirali vrijednu turističku atrakciju na području Grobnišćine, ali i Primorsko-goranske županije jer, dobro je poznata činjenica da je Gašparov mlin jedini aktivni mlin na našem širem podtučju u kojemu se može kupiti svježe mljeveno kukuruzno brašno ili pšenično brašno.

Vraćen stari sjaj

Mlin je izgrađen prije više od tri stoljeća i svjedok je vremena kad su stanovnici jelenjskog kraja živjeli težačkim načinom života. Živjelo se, u većini slučajeva, od poljoprivrede i stočarstva.
– Posljednja obnova drvenih kola bila je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Uspjeli smo u našem naumu da mlinu vratimo stari sjaj i omogućimo da se vrijedne ekonamirnice mogu i dalje proizvoditi.

Brinemo o našoj tradiciji i turističkom potencijalu, kao i u obrazovanju najmlađih članova naše zajednice. Upravo u našem mlinu nekoliko tisuća djece na godišnjoj razini prodefilira i nauči kako nastaje kruh, od zrna do pogače – kaže je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, dodajući da je drugo kolo obnovljeno u čast Brune Kukuljana, legendarnog mlinara koji nas je, nažalost, napustio početkom ove godine.

Stara drvena građa sačuvana je kao spomen na nekadašnji način života na Grobnišćini i podsjetnik na sve mlinove koje je Rječina imala u ne tako davnim vremenima. Kako je kazao Marčelja, drvena građa bit će restaurirana i od nje će biti složena skulptura koja će, najvjerojatnije, biti postavljena u kružnom raskrižju u Dražicama

Još dugo u funkciji

Podsjetimo, obnova mlinskih kola u Martinovom Selu započela je sredinom prošle godine na inicijativu Općine Jelenje te se zajedno s Primorsko-goranskom županijom krenulo u restauraciju drvene građe koja je bila u derutnom stanju.

Završenom obnovom početkom travnja ove godine Gašparov mlin će još dugo godina biti u funkciji kao jedna od najpoznatijih destinacija Općine Jelenje, koju svake godine posjećuju brojni razredi školske djece, ali i građani i turisti. Zaštićena kulturna baština Općine Jelenje od sada diše punim plućima. Sigurno bi i barba Bruno bilo zadovoljan svime učinjenim.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.