Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije upozorava

Novi zakon otvara lov na pokojnike

Ljiljana Hlača

Otvaranje tržišta, a posebno onog dijela o preuzimanju pokojnika od mjesta smrti do groblja ili krematorija, dovest će do lova na pokojnike, do nelojalne konkurencije, upozorava Bruno Bulić



RIJEKA  Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije protivi se prijedlogu Zakona o pogrebničkoj djelatnosti koji je danas na prvom čitanju u Saboru, a koji bi, ako se usvoji, trebao pogrebništvo definirati kao isključio tržišnu djelatnost.


Prema predsjedniku ovoga Sindikata Bruni Buliću, ovaj prijedlog Zakona je ništetan, nedorečen te obmanjujući. Njime se pogrešno tumače izvori prava Europske unije, a brojne predložene odredbe su neprecizne, nepotpune i stvaraju pravnu nesigurnost u pogledu njihove primjene naglašeno je jučer na tiskovnoj konferenciji Sindikata koji se nada da do usvajanja ipak neće doći.


Poziva jedinice lokane samouprave da se aktivno uključe u antikampanju navedenog Zakona.




  – Naše mišljenje je da je pogrebnička djelatnost od javnog interesa za građane i kao takva mora ostati isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave koja kontrolira cijenu i pruža kvalitetu. Stoga ovdje ne govorimo o monopolu. Otvaranjem tržišta, a posebno onog dijela o preuzimanju pokojnika od mjesta smrti do groblja ili krematorija, dovest će do lova na pokojnike, do nelojalne konkurencije. Privatnici će ubirati vrhnje od prijevoza, dok će porezni obveznici i dalje izdvajati za održavanje groblja. Jer koji bi privatnik čestito održavao groblje poput onoga na Kozali – zapitao se Bulić.


  U Sindikatu smatraju da ovo nije način kako će se podignuti kvaliteta usluge, neće doći do pada cijene, a ni do dodatnog zapošljavanja. Jer, prema navodima Bulića, poznato je kako rade privatnici: njihovi radnici rade ili na crno, ili ih se prijavljuje na mininimalnu plaću. Za ispostavljane račune (ako do toga uopće dođe), ne plaćaju poreze. Usvajanjem ovog zakona u mnogim komunalnim poduzećima grobari, radnici na pripremi i odijevanju pokojnika, vozači – postat će višak, dio socijalnih priča kojih Hrvatska nažalost ima napretek.


Stoga se jučer Vladi savjetovalo da se bolje prihvati nečeg pametnijega, primjerice spašavanja posrnuloga gospodarstva, a da ne dira ono u što se ne razumije – komunalije.


Više u tiskanom izdanju Novo lista!