Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
29. siječnja 2020.
Posjet MORH-a

Novi početak stručne suradnje Rijeke i Splita na području hiperbarične medicine

Foto Silvano Ježina
Foto Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2018. u 20:13 2018-09-14T20:13:04+02:00

Ovo je novi početak suradnje, vezane prvenstveno uz znanstveni rad i unapređenje pomoći kod hitnih stanja. Cilj je umrežiti sve centre u Hrvatskoj koji pružaju pomoć roniocima kod hitnih stanja

RIJEKA Riječku barokomoru posjetili su stručnjaci Zavoda za pomorsku medicinu u Splitu, a ovaj radni posjet ustrojstvenih jedinica Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske Zavodu za podvodnu i hiperbaričnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka označava novi vid stručne suradnje MORH-a i riječke bolnice.

I prije pokretanja riječkog Zavodu za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, liječnici iz KBC-a Rijeka educirali su se u splitskoj barokomori. Prema riječima voditelja Zavoda za podvodnu i hiperbaričnu medicinu dr. Borisa Reinića radi se o suradnji, suradnja riječkih i splitskih stručnjaka na području hiperbarične medicine duga je dvadeset godina.

– Sa Splitom surađujemo već 20-ak godina kroz edukacije i tečajeve koje smo tamo radili. Ovo je novi početak naše suradnje, vezane prvenstveno uz znanstveni rad i unapređenje pomoći kod hitnih stanja. Cilj je umrežiti sve centre u Hrvatskoj koji pružaju pomoć roniocima kod hitnih stanja.

U našoj Županiji napravljena je mreža obvještavanja tako da smo mi u barokomori odmah obaviješteni da imamo unesrećenog ronioca te odmah počinjemo pokretati sustav kako bi odmah mogao u barokomoru. Ove sezone smo na taj način zbrinuli 15 ljudi, istaknuo je Reinić.

Načelnik Odjela za pomorsku i podvodnu hiperbaričnu medicinu Zavoda za pomorsku medicinu u Splitu pukovnik dr. Hrvoje Stipančević također je napomenuo kako hiperbarična medicina zahtijeva puno rada i nemoguće se njome baviti iz samo jednog centra.

– Jako je važno izmjenjivati iskustva s kolegama koja rade ovaj posao na nekoj drugoj lokaciji, posebice ako rade u okviru bolnica i uz potporu sveučilišta. Splitska barokomora godišnje zbrine između 150 i 180 pacijenata, među njima su i žurni bolesnici poput bolesnika s akutnim traumatskim ishemijama i trovanja ugljičnim monoksidom, anaerobne infekcije kao i ronioce.

Godišnje zbrinjavamo 20-ak slučajeva dekompresijske bolesti, a ove smo godine imali 15 ronioca koje smo zbrinuli u našoj barokomori. Riječka barokomora vrlo je suvremena i udobna barokomora. U Rijeci želimo ispitati i tehničke aspekte suvremene barokomore s obzirom na to da je naša malo vremešna. Iako naša barokomora pruža istu terapiju kao ova riječka, neka rješenja u splitskoj barokomori potječu iz 60-ih godina prošlog stoljeća.

Neprestano se usklađujemo s europskim propisima, pa nam ova suradnja omogućava da vidimo kako se to radi u jednom suvremenom sustavu, kazao je Stipančević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.