Informativni centar projekta EPK

Novi inovativni riječki kulturni centar RiHub otvara se 25. rujna

Hina

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

U ovom prostoru u Ulici Ivana Grohovca djelovat će informativni centar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, centar sudioničkih projekata u kojem će građani moći predlagati, birati i realizirati svoje projekte, višenamjenska dvorana te prvi otvoreni coworking prostor u Rijeci



RIJEKA Novi inovativni kulturni centar RiHub, nazvan »rasadnikom kreativnog grada«, službeno će se otvoriti 25. rujna, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinstvo.


U ovom prostoru u Ulici Ivana Grohovca djelovat će informativni centar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, centar sudioničkih projekata u kojem će građani moći predlagati, birati i realizirati svoje projekte, višenamjenska dvorana te prvi otvoreni coworking prostor u Rijeci.


Direktorica tvrtke Rijeka 2020, koja upravlja projektom EPK, Emina Višnić ustvrdila je da će ovo biti prostor sastajanja svih koji rade na EPK ili su zainteresirani za taj projekt. Tu će biti rasadište ideja i zajedničkih projekata građana, a time se ostvaruje jedna od misli vodilja EPK, a to je »aktivni građani u aktivnom gradu«, rekla je.




Najavila je da će se uskoro pokrenuti cjelovita kampanja za sudjelovanje najšireg građanstva uz otvaranje natječaja za predlaganje programa. Tu će se odvijati suradnički programi Vijeće građana, Civilna inicijativa i Zeleni val, putem kojih će građani moći izravno predlagati, odlučivati realizirati aktivnosti za EPK 2020, dodala je Višnić.


Voditelj RiHuba Bernard Koludrović istaknuo je da će se u ovom prostoru promišljati načini kako unaprijediti kvalitetu kulture i života u Rijeci. Riječani, ali i drugi koji žele djelovati u jednom razdoblju u Rijeci, dobit će prostor za coworking, odnosno povremene i privremene poslove u kulturi i kreativnim industrijama, rekao je. U sljedeće dvije godine RiHub će djelovati intenzivno povezan uz projekt Rijeka 2020, a potom će nastaviti djelovati na uspostavljenoj platformi, kazao je Koludrović.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da je ovo tip investicija u infrastrukturu kakve se u Rijeci planiraju provoditi, a to je prenamjena bivših industrijskih i drugih komercijalnih sadržaja u one namijenjene kulturi, te time dati novi život zapuštenim i napuštenim prostorima.


Na ovoj lokaciji je dugo godina bila prodavaonica tekstila. Vrijednost uređenja je nešto više od 500.000 kuna, a radovi su počeli u rujnu prošle godine.