Županijski press kolegij

Nova školska godina započet će 9. rujna i trajat će do 17. lipnja 2020.

Alenka Juričić Bukarica

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Pročelnica je također rekla da je državnoj maturi, koja je započela danas i u PGŽ pristupilo 1876 učenika



Nova školska godina 2019./2020. u Primorsko-goranskoj županiji započet će 9. rujna i trajat će do 17. lipnja slijedeće godine. Najavljeno je to danas na redovitom županijskom press kolegiju na kojem su sudjelovali Marko Boras Mandić, zamjenik primorsko-goranskog župana, Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, te Goran Petrc, pročelnik ureda Županije.


– Zimski školski praznici trajati od 23. prosinca do 10. siječnja, a proljetni od 10. do 17. travnja, izvijestila je pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin. Dodala je da su se o ovakvom kalendaru  izjasnile same škole, točnije njih 40 od ukupno 66 kojima je osnivač Županija. Premda je resorno ministarstvo predvidjelo i takozvane jesenske praznike, same škole smatrale su da praznici trebaju ostati u sličnom ritmu kao i dosadašnjih godina.


Pročelnica je također rekla da je državnoj maturi, koja je započela danas i u PGŽ pristupilo 1876 učenika. Trajat će do 28. lipnja a objava rezultata biti će 15. srpnja. Prvi upisni rok za prve razrede srednjih škola bit će 10. srpnja, a zadnji 29. kolovoza. 




Što se, pak, tiče avionskog prometa, za udruženo oglašavanje u avioprometu Zračne luke Rijeka ove je godine planirano 7,7 milijuna kuna. Od toga polovicu daje Hrvatska turistička zajednica (HTZ), a drugu polovicu se udružuju PGŽ, Turistička zajednica Kvarnera, jedinice lokalne samouprave i njihovi TZ-i te gospodarstvo. PGŽ će ove godine za to izdvojiti gotovo milijun kuna, a nastavit će i praksu da preuzima obvezu goranskih gradova i općina.


– Povrh tih 950 tisuća kuna, TZ Kvarnera će dati 850 tisuća kuna. Preostali iznos daju ostali, kazao je Boras Mandić, navodeći kako će hotelijeri i kampovi izdvojiti dodatnih 400 tisuća kuna za udruženo oglašavanje u avioprometu.


Na susretu s novinarima je najavljen i skori početak građevinskih radova na uređenju Centra za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici, a koji bi trebali biti završeni do rujna iduće godine.