Ravnatelj KBC-a Rijeka zadovoljan

Nova riječka bolnica za majku i dijete sve bliže: Proračunskih 110 milijuna jamči početak gradnje u 2017. godini

Barbara Čalušić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Odmah po završetku radova na iskopu, u drugoj polovici 2017. kreće gradnja bolnice za majku i dijete, za koju je isključivo namijenjeno 110 milijuna kuna iz državnog proračuna, dok će ostatak novca biti pokriven kroz tri proračunske godine putem kredita, rekao je prof. dr. Davor Štimac



RIJEKA  U 2017. godini bit će dovršen iskop na sušačkom lokalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka, nakon čega bi odmah trebala započeti izgradnja nove riječke bolnice za majku i dijete. Jamac za to je 110 milijuna kuna iz državnog proračuna u idućoj godini koji će biti utrošeni isključivo na izgradnju nove bolnice. To je jučer novinarima potvrdio ravnatelj KBC Rijeka prof. dr. Davor Štimac.


Nemogući uvjeti


– U ovom trenutku imamo iskop koji je krenuo i koji će biti dovršen iduće godine. Dio sredstava, a to je desetak milijuna kuna, ide za dovršetak iskopa jame na Sušaku, a ostatak za izgradnju nove bolnice koja će krenuti odmah čim iskop završi. Da radovi ne bi stali na iskopu, moraju biti osigurana sredstva za početak gradnje bolnice za majku i dijete koja kreće u drugoj polovici 2017. godine, a 110 milijuna kuna iz državnog proračuna namijenjeno je isključivo za gradnju nove bolnice, rekao je Štimac dodajući da će 750 milijuna, koliko je procijenjena vrijednost bolnice za majku i dijete na Sušaku, biti pokriveno kroz tri proračunske godine, a sredstva će se dobivati iz kredita. Da je izgradnja nove bolnice koja će skrbiti o zdravlju djece i žena nužna, jučer su se prilikom posjeta dječjoj bolnici na Kantridi mogli uvjeriti istarski župan Valter Flego i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji su obišli prostore Klinike za pedijatriju i Klinike za dječju kirurgiju. U kakvim uvjetima rade medicinski timovi na Kantridi gostima su pokušali približiti predstojnica Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu prof. dr. Tea Schnurrer-Luke Vrbanić i predstojnik Klinike za dječju kirurgiju doc. dr. Harry Nikolić.

– Radimo praktički u nemogućim uvjetima, a mjesto na kojem se nalazite nije nipošto namijenjeno liječenju djece. Operacijake sale su loše adaptirani prostori koji nisu adekvatni za kirurgiju koja se ovdje radi, a radi se sve osim kirurgije srca i glave, i samo zahvaljujući radu naših zaposlenika ova klinika dobro funkcionira. Dječja kirirgija u Rijeci radi u daleko najgorim uvjetima u Hrvatskoj, rekao je Nikolić dodajući kako osim velikih bolničkih centara, moderne sale imaju i Slavonski Brod, Varaždin i Šibenik, a u Sisku se upravo uređuje. Zgrada dječje kirurgije od ove godine ima obnovljen krov zahvaljujući donaciji PGŽ-a od 920 tisuća kuna, a s tim je sredstvima uređen i krov na dječjoj neurologiji te terasa na zgradi poliklinike na Kantridi. Unatoč hvalevrijednoj donaciji, dječja bolnica u Rijeci treba nove prostore.


– Sve što se radi ovdje, prelijevanje je iz šupljeg u prazno. Jedina šansa za nas i djecu je odlazak iz ovih prostora, poručio je Nikolić.




Na neadekvatnu paviljonsku organizaciju dječje bolnice podsjetila je Schnurrer-Luke Vrbanić dodajući da su uvjeti za fizikalnu rehabilitaciju djece nešto bolji otkad se nalaze u istoj zgradi Klinike za dječju kirurgiju. Ovdje majke borave 24 sata s djecom što je svjetski standard, ali kad je u pitanju broj kreveta po sobi, kao i sanitarnih čvorova, ovaj je odjel prilično daleko od standarda.


Ispod standarda


– Standard nalaže puno manje kreveta, od dva do tri, dok ih je kod nas šest. Pritom bi svaka soba trebala imati jedan sanitarni čvor, a ovdje je sada jedan sanitarni čvor na cijelom odjelu, izjavila je Schnurrer-Luke Vrbanić.


Istarski župan Flego kazao je kako mu je iz osobnog primjera dobro poznata situacija u bolnici na Kantridi.



– Mi isto gradimo novu bolnicu i tu smo malo ispred vas. Nakon jako puno izazova, sada smo u visokoj fazi izgradnje bolnice koja će za dvije godine biti gotova. To ne znači da ne moramo i dalje zajednički promišljati i razvoj Kantride, Thallassotherapije i naše specijalne bolnice Martin Horvat u Rovinju gdje se liječe mnogi stanovnici i Primorsko-goranske županije i gdje ćemo mi isto tako napraviti jedan značajan iskorak vezan uz ulaganja. Zato ovdje gledamo i primjere dobre prakse u Rijeci i Opatiji. Siguran sam da se i bolnice mogu među sobom još bolje povezivati i surađivati na dobrobit pacijenata. Nismo si konkurencija, svi smo ovdje zbog interesa naših građana, istaknuo je Flego, dok je župan Komadina dodao da su interesi ove dvije županije  zajednički, a jednim se dijelom svode i na što skoriju izgradnju novih bolnica u Rijeci i Puli.



– Izuzetno mi je jasan vapaj Riječana da dobiju novu bolnicu, ali to je potreba i ljudi s naše strane Učke i svih nas Istrana koji koristimo ovu bolnicu. Zato mi je drago da mogu najaviti da ćemo kroz dvadesetak dana realizirati pola milijuna kuna vrijednu investiciju Bine Istra ovdje za bolnicu Kantrida, a isto tako i za dječji dom u Verudi što je primjer kako sve možemo unapređivati standard zdravstva, najavio je Flego koji je boravio u uzvratnom posjetu PGŽ-u u okviru kojeg je posjetio i Thallassotherapiju u Opatiji. Osim poreznim reformama, decentralizaciji i novom proračunu, dvojica župana velik dio susreta posvetili su upravo zdravstvenoj skrbi u regiji.  


– Naša je poruka da i Rijeci i Puli trebaju nove bolnice, a ne projekti koji krenu pa stanu. Pušem na hladno, ali moram reći da sam dosta puta potpisivao ugovore za izgradnju nove bolnice u Rijeci pa se nadam da ovaj put zaista ide izgradnja nove bolnice, zaključio je župan Zlatko Komadina.