Ističe rok za usklađivanje sa zakonom

Nova pravila za ugostitelje: čučavci iz kafića odlaze u povijest

Alenka Juričić Bukarica

Noćni klub manji od 100 četvornih metara moći će staviti ključ u bravu, a svi objekti u sanitarnim čvorovima morat će imati toplu vodu



RIJEKA Topla voda u sanitarnim čvorovima, najmanje jedan telefonski aparat, školjke umjesto čučavaca, ali i minimalno 100 metara kvadratnih u zatvorenom prostoru za noćne klubove. Ovo su samo neki od zahtjeva koje do 16. kolovoza, dakle do špice sezone, trebaju zadovoljiti ugostitelji koji su za svoje objekte ishodili rješenja prije 16. kolovoza 2007. Naime, takvi ugostiteljski objekti iz skupine restorani, barovi, catering objekti i objekti jednostavih usluga moraju do sredine kolovoza uskladiti svoje poslovanje sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o razvrstavanju i minimalnim uvjetima, ukazali su u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije. 


– Kada je Zakon stupio na snagu, ugostiteljima koji su već poslovali je dan rok od pet godina da usklade svoju djelatnost s novim pravilima. Rok uskoro istječe, no ugostitelji ne moraju ishodovati nova rješenja od Ureda državne uprave, već samo otkloniti manjkavosti, istaknuo je Željko Dimitrić, tajnik županijske Obrtničke komore navodeći što su ustvari zahtjevi koji će morati biti ispunjeni do zadanog roka. 


Strani jezik


Prije svega, na ulazu treba biti istaknut natpis s oznakom objekta, nazivom ugostiteljskog objekta, ali i tvrtkom ugostitelja. Zanimljivo, ugostiteljski objekt smješten u zgradi mora imati osiguranu telefonsku vezu, pa će tako restoran morati imati najmanje jedan telefonaksi aparat, fiksni ili mobilni, za potrebe gostiju. Novi trošak nekim će ugostiteljima donijeti činjenica da toaleti moraju imati visoku zahodsku školjku, dok čučavci više ne dolaze u obzir, a u pretprostoriji mora biti umivaonik s hladnom i toplom vodom. Do sada se, pak, toplu vodu nije tražilo. 




Od zahtjeva koji se stavljaju pred ugostitelje su i hladnjaci koji moraju imati pokazivače temperature, pisana upozorenja o zabrani konzumiranja hrane i pušenja u restoranskim kuhinjama, kutija za prvu pomoć, izljevi sa sifonom i zaštitnom rešetkom u kuhinjskom podu, mreže za zaštitu od insekata na kuhinjskim prozorima, vatrootporna tkanina za gašenje požara u kuhinji… Isto tako, definira se kako se osoblje mora prema gostu odnositi profesionalno, kao i da osoblje u restoranima i barovima treba poznavati najmanje jedan strani jezik. 



Ugostitelji koji dostavljaju hranu, morat će obratiti pozornost i na to tko može samo dostavljati hranu, a tko je može i posluživati. Zakonom se tako definira da samo catering firme mogu, osim dostave, kod naručitelja usluživati jela. Ostali jela iz svog asortimana mogu samo dostaviti. Pritom se dostava može obavljati vlastitim vozilima, no ona moraju zadovoljavati propise o higijeni hrane.



– Kako to testirati ostaje nejasno, ukazao je Dimitrić. 


Dodatni troškovi


Najveće promjene će doživjeti noćni klubovi, noćni barovi i disko klubovi. Oni, naime, moraju imati najmanje 100 »kvadrata«. Ukoliko ne zadovoljavaju taj uvjet, više neće moći raditi noću već će se morati preregistrirati kao bar ili kafić, a time ulaze u režim radnog vremena ovih tipova ugostiteljskih objekata. U suprotnom, usred sezone će morati staviti – ključ u bravu. 


Ovom se odredbom nastojalo napraviti reda među noćnim objektima, ukazao je Branko Grubišić, predsjednik Sekcije ugostitelja Rijeka. 


– Nije u redu da neki kafić od 25 kvadrata i pravi klub imaju ista prava te mogu raditi cijelu noć, istaknuo je Grubišić te dodao kako ne očekuje da će primjena zakona dovesti do problema, već će se ugostitelji prilagoditi. 


Ipak, teška ekonomska situacija, velik pad prometa, kao i povećana davanja i mnoge dugogodišnje ugostitelje su bacili na koljena. U takvoj situaciji, novi zahtjevi i novi troškovi zadnje su što trebaju. 


– Ljudi nemaju novca za ulaganja. Non stop nam se daju novi zadaci i zahtjevi, a poslovanje je palo. S druge strane, smeta nas što u susjednim državama, primjerice Italiji, vidimo kolege koji ne moraju zadovoljiti takve rigorozne zahtjeve i rade bez problema. Banalno, u Trstu i dan danas u kafićima imate čučavce, smatra je Igor Štanger, predsjednih Ceha ugostitelja PGŽ-a.