Subvencije za siromašnije

Nova odluka: U socijalne programe u Rijeci uključeno još četiri i pol tisuće građana

Ingrid Šestan Kučić

Nova gradska odluka o socijalnoj skrbi stupila na snagu 11. travnja i proširila broj korisnika potpore / Foto Vedran KARUZA

Nova gradska odluka o socijalnoj skrbi stupila na snagu 11. travnja i proširila broj korisnika potpore / Foto Vedran KARUZA

Za socijalne programe godišnje se u proračunu Grada Rijeke izdvaja tridesetak milijuna kuna, a zbog proširenja prava proračun Grada, kao i proračuni trgovačkih i komunalnih društava u vlasništvu Grada koja participiraju u provođenju odluke, bit će opterećeni s dodatnih oko pet milijuna kuna



RIJEKA – Na jučerašnjem kolegiju riječki gradonačelnik Vojko Obersnel donio je odluku o cijelom setu subvencija za siromašnije građane i to prema Odluci o socijalnoj skrbi koja je stupila na snagu 11. travnja, što znači da korisnici socijalne pomoći mogu već danas na šalteru Gradske uprave na Titovom trgu predati zahtjeve za ostvarivanje prava sukladno novoj odluci o socijalnoj skrbi. Naglasivši da će se novom odlukom broj korisnika socijalnih programa povećati za oko 4.500 osoba, što će gradski proračun opteretiti s dodatnih pet milijuna kuna, gradonačelnik je kazao kako se za tu namjenu godišnje iz proračuna izdvaja tridesetak milijuna kuna.


– To naše opredjeljenje traje od 1993. godine i kroz godine se socijalni program konstantno razvija.



Utvrđeno je i pravo na novčanu pomoć za starije osobe bez osobnog prihoda koje mogu koristiti neaktivne osobe u dobi od 65 i više godina koje su bez osobnih prihoda, a visina mjesečne novčane pomoći je 150 kuna mjesečno. Pravo na novčanu pomoć imat će i umirovljenici čija mirovina iznosi tisuću kuna mjesečno ili manje. Umirovljenici te skupine imaju pravo na novčanu pomoć u visini razlike iznosa mjesečne mirovine koju primaju i novčanog iznosa od 1.200 kuna, dok će umirovljenici čija mirovina iznosi 1.000,01 kuna do 1.400 kuna primati novčanu pomoć u iznosu od 150 kuna.





Socijalna politika


Proširenjem prava i uvođenjem novih uvjeta, broj korisnika socijalne pomoći povećati će se za oko 4.500 korisnika, što će proračun Grada, kao i trgovačka i komunalna društva u vlasništvu Grada koja participiraju u provođenju odluke, opteretiti s oko pet milijuna kuna. Riječ je o nadstandardu za koje se Grad Rijeka svjesno odavno opredijelio i koji je dio gradske politike kojom se nastoji pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Kada bismo se držali samo onog na što nas zakon obvezuje, broj korisnika socijalne pomoći bio bi za dvije trećine manji od sadašnjeg, što dovoljno govori o našoj opredijeljenosti za provođenje socijalne politike na dobrobit svih građana – kazao je Obersnel.



– Korištenje nekretnina i opreme u vlasništvu Grada u izbornoj promidžbi za lokalne izbore naplaćivat će se političkim strankama i nezavisnim kandidatima koji sudjeluju na izborima u iznosu od četiri tisuće kuna – najavila je pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević. Dodajući kako će se politički skupovi moći održavati na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske, Trgu Republike Hrvatske i na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, najavila je da će svaki podnositelj zahtjeva za korištenje oglasnih površina u vlasništvu Grada moći koristiti trećinu površina, do njihove popunjenosti kako se ne bi dogodilo da jedna stranka ili kandidat zakupi sve površine što je bio slučaj prijašnjih godina. Korištenje Korza za postavu štanda radi informiranja građana i dijeljenja letaka naplaćivat će se 10 kuna po četvornom metru dnevno.



Novom Odlukom o socijalnoj skrbi Grada propisano je osam uvjeta, od kojih pojedinac treba zadovoljiti bar jedan da može ostvariti neki od oblika gradske socijalne pomoći, a riječ je o socijalnom uvjetu, uvjetu prihoda, posebnom uvjetu, tjelesnom ili intelektualnom oštećenju, primanju doplatka za djecu, darivanju krvi, mirovinskom prihodu i uvjetu udomiteljstva, a ta nova prava u socijalnom programu Grada Rijeke gradonačelnik Obersnel i pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković predstavit će danas na konferenciji za novinare.


Minimalni uvjeti


Prema obrazloženju koje je na jučerašnjem Kolegiju dala pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, minimalni uvjet prihoda za samce povećan je na 2.300 kuna, dvočlanom domaćinstvu do 2.900 kuna, tročlanom 3.900 kuna i četveročlanom do pet tisuća. Za više od četiri člana minimalni uvjet prihoda povećava se za još 700 kuna po osobi, a nova Odluka dopušta i da jednoroditeljske obitelji imaju 20 posto veći prihod od onoga propisanog cenzusom, dok će samci sa zajamčenom minimalnom naknadom moći jednom godišnje dobiti bon za kupnju kućanskoga aparata u iznosu od tisuću kuna.



Na jučerašnjem kolegiju gradonačelnika utvrđeni su i termini predaje zahtjeva za upis djece u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a prema najavama gradonačelnika do početka pedagoške godine bit će dovršena izgradnja novog vrtića Morčić, a do kraja godine i novog vrtića Đurđica, čime će se njihov dosadašnji kapacitet udvostručiti. Predstoji i gradnja novog vrtića na Rastočinama, za koji je dovršena imovinsko-pravna priprema i započeta izrada projektne dokumentacije, dok bi se prema sporazumu s Talijanskom unijom na Krnjevu trebao graditi vrtić za djecu pripadnike talijanske nacionalne manjine, za što je Grad osigurao zemljište. Razmatra se i mogućnost uređenja vrtića u krugu KBC-a, namijenjenog prvenstveno, ali ne isključivo, za djecu djelatnika KBC-a, čime bi se oslobodila mjesta po drugim vrtićima.


Za dosadašnje korisnike Dječji vrtić Rijeka zahtjeve će zaprimati od 24. do 28. travnja, a za nove korisnike od 8. do 12. svibnja, svakog radnog dana u vremenu od 12 do 18 sati u svim centrima predškolskog odgoja. Prijava za upis djece u dječji vrtić moći će se podnijeti osobno ili putem e-obrasca, a roditelj će moći prijaviti dijete u samo jedan odabrani Centar predškolskog odgoja. Privremeni rezultati prijava objavit će se 30. svibnja 2017. godine. Novom odlukom o socijalnoj skrbi pravo na pomoć za podmirenje troškova boravka djece u jaslicama i vrtićima ostvarivat će korisnici koji ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta. Za korisnika koji ispunjava uvjet doplatka za djecu troškove boravka snosit će Grad u stopostotnom iznosu pune mjesečne cijene, dok će se za korisnike koji ostvaruju pravo na doplatak za djecu mjesečna cijena boravka u jaslicama i vrtićima umanjiti za iznos od 30 posto pune mjesečne cijene.



Također novom je Odlukom određeno da najmoprimac koji plaća zaštićenu najamninu te najmoprimac koji plaća slobodno ugovorenu najamninu za stan u vlasništvu pravne osobe, može ostvariti pravo na podmirenje troškova najamnine, ako ispunjava socijalni uvjet ili uvjet prihoda, ili pak uvjet jednoroditeljstva. Visina novčanog iznosa pomoći za podmirenje troškova zaštićene najamnine i slobodno ugovorene najamnine za stan u vlasništvu pravne osobe u ovoj godini, iznosit će 50 posto iznosa najamnine, odnosno najviše do iznosa od tisuću kuna mjesečno.


Pomoć za podmirenje troškova električne energije ostvaruje se pak tako da se korisnik za iznos pomoći oslobađa od plaćanja dijela računa pravnoj osobi koja je pružila uslugu opskrbe električne energije, a s obzirom na troškove života, visina novčane pomoći za podmirenje troškova električne energije ostala je na istoj razini kao i do sada. Na dosadašnjoj razini ostao je i iznos poklon-bona za nabavu opreme za novorođenče koji iznosi dvije tisuće kuna po korisniku.