Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Medicinski fakultet u Rijeci

Nova metoda nastave anatomije na modelima kostiju izrađenih 3D tiskanjem

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2016. u 17:24 2016-05-11T17:24:00+02:00

Kosti kadavera se skeniraju, digitalno obrađuju te se izrađuje njihov posve identičan trodimenzionalni model

RIJEKA Na Medicinskom fakultetu u Rijeci predstavljena je u srijedu nova metoda nastave anatomije na modelima skeniranih kostiju izrađenih 3D tiskanjem, čime se studentima omogućuje mnogo veća dostupnost tih nastavnih materijala uz znatno manje troškove.

Postupak je razvijen u suradnji pročelnice Zavoda za anatomiju tog fakulteta Dragice Bobinac i Svena Maričića sa Zavoda za industrijsko inženjerstvo i menadžment riječkoga Tehničkog fakulteta, a korištena je najsuvremenija oprema instalirana na Sveučilištu u sklopu projekta razvoja istraživačke infrastrukture na Kampusu. Kosti kadavera se skeniraju, digitalno obrađuju te se izrađuje njihov posve identičan trodimenzionalni model. Tako je moguće napraviti otiske za sve studente, a oni ih mogu nositi i proučavati kada i gdje žele.

S druge strane, tako se čuvaju izvorni kosturi. Istodobno će se moći pristupiti digitalnim modelima pomoću aplikacija prilagođenih i za mobilne uređaje, poput telefona i tableta.

 Pročelnica Dragica Bobinac rekla je da se nastava anatomije time može učiniti – ako ne lakšom, barem zanimljivijom. To je velika prekretnica u učenju i korištenju nastavnog materijala, istaknula je, dodajući da se »modeli kostiju i cijelog skeleta mogu kupiti na tržištu od specijaliziranih tvrtaka koje ih proizvode, ali su im cijene iznimne visoke«.

 Dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina istaknuo je da će taj proizvod pokušati i komercijalizirati. Planirano je skeniranje i izrada modela kostiju ruke, a nastavit će se izradom ostatka kostura te drugih dijelova tijela. Tempo skeniranja i digitaliziranja uvjetovan je relativno malobrojnom ekipom znanstvenika i stručnjaka na Sveučilištu koji se time bave, rekao je i dodao kako se u sljedećih mjesec dana na Medicinskom fakultetu planira otvoriti centar za biomodeliranje te se očekuje da će se u rad uključiti više studenata, što bi trebalo ubrzati daljnje faze projekta.

 Sven Maričić istaknuo je kako je već sad razvijena aplikacija pomoću koje »pametni telefon» svojom kamerom može prepoznati o kojoj je kosti riječ i pronaći je u bazi digitalnih modela. Nakon toga, kako je demonstrirao, digitalni model može se zakretati, računalno presijecati i iznimno precizno mogu se mjeriti njegove dimenzije.

 Dekan Rukavina rekao je da su istražujući moguća tržišta te radi zaštite intelektualnog vlasništva utvrdili da je ta ideja originalna i da nema istovjetnog modela.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.