Medicinski fakultet u Rijeci

Nova metoda nastave anatomije na modelima kostiju izrađenih 3D tiskanjem

Hina

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Kosti kadavera se skeniraju, digitalno obrađuju te se izrađuje njihov posve identičan trodimenzionalni model



RIJEKA Na Medicinskom fakultetu u Rijeci predstavljena je u srijedu nova metoda nastave anatomije na modelima skeniranih kostiju izrađenih 3D tiskanjem, čime se studentima omogućuje mnogo veća dostupnost tih nastavnih materijala uz znatno manje troškove.


Postupak je razvijen u suradnji pročelnice Zavoda za anatomiju tog fakulteta Dragice Bobinac i Svena Maričića sa Zavoda za industrijsko inženjerstvo i menadžment riječkoga Tehničkog fakulteta, a korištena je najsuvremenija oprema instalirana na Sveučilištu u sklopu projekta razvoja istraživačke infrastrukture na Kampusu. Kosti kadavera se skeniraju, digitalno obrađuju te se izrađuje njihov posve identičan trodimenzionalni model. Tako je moguće napraviti otiske za sve studente, a oni ih mogu nositi i proučavati kada i gdje žele.


S druge strane, tako se čuvaju izvorni kosturi. Istodobno će se moći pristupiti digitalnim modelima pomoću aplikacija prilagođenih i za mobilne uređaje, poput telefona i tableta.




 Pročelnica Dragica Bobinac rekla je da se nastava anatomije time može učiniti – ako ne lakšom, barem zanimljivijom. To je velika prekretnica u učenju i korištenju nastavnog materijala, istaknula je, dodajući da se »modeli kostiju i cijelog skeleta mogu kupiti na tržištu od specijaliziranih tvrtaka koje ih proizvode, ali su im cijene iznimne visoke«.


 Dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina istaknuo je da će taj proizvod pokušati i komercijalizirati. Planirano je skeniranje i izrada modela kostiju ruke, a nastavit će se izradom ostatka kostura te drugih dijelova tijela. Tempo skeniranja i digitaliziranja uvjetovan je relativno malobrojnom ekipom znanstvenika i stručnjaka na Sveučilištu koji se time bave, rekao je i dodao kako se u sljedećih mjesec dana na Medicinskom fakultetu planira otvoriti centar za biomodeliranje te se očekuje da će se u rad uključiti više studenata, što bi trebalo ubrzati daljnje faze projekta.


 Sven Maričić istaknuo je kako je već sad razvijena aplikacija pomoću koje »pametni telefon» svojom kamerom može prepoznati o kojoj je kosti riječ i pronaći je u bazi digitalnih modela. Nakon toga, kako je demonstrirao, digitalni model može se zakretati, računalno presijecati i iznimno precizno mogu se mjeriti njegove dimenzije.


 Dekan Rukavina rekao je da su istražujući moguća tržišta te radi zaštite intelektualnog vlasništva utvrdili da je ta ideja originalna i da nema istovjetnog modela.