Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. rujna 2019.
Vremenska prognoza

Nova, jača promjena vremena: Rimeteo je analizirao što nas čeka do utorka, spremite se na buru

Model WRF udara vjetra, IstraMet
Model WRF udara vjetra, IstraMet
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2019. u 19:36 2019-05-12T19:36:23+02:00

RIJEKA Kratkoj stabilizaciji vremena ponovno dolazi kraj jer već noćas i u narednom periodu dolazi nova količina oborina koja će najviše biti izražena u Gorskom kotaru, najavljuje Rimeteo.

Trenutno se nalazimo u oslabljenom ciklonalnom polju koje se uz pritok nešto hladnijeg zraka stvorilo u Genovskom zaljevu i koje će se u iduća tri dana sporo kretati prema Jonskom moru.

Anticiklona koja se smjestila oko Velike Britanije sljedećih će se dana zadržati na tom području i ojačati pri čemu će se stvoriti veća razlika u tlaku između ciklone i anticiklone pa će i vjetar biti jači idućih dana.

Zbog sporog kretanja ciklone ostatak će se Hrvatske (nizinski predjeli) naći u njenom toplom i vlažnom sektoru što će rezultirati obilnijim oborinama, dok će gorske predjele tijekom utorka zahvatiti nešto hladniji zrak po visini pa će najviši dijelove ponovno vidjeti snijeg.

Nedjelja - učestala kiša

Nedjelju u PGŽ obilježava učestala kiša, uglavnom slabog i umjerenog intenziteta, a na gotovo cijelom području past će između 10 i 30 mm. 

Zapuhat će slaba bura koja će sredinom dana jačati da bi do kraja dana ojačala na jaku s olujnim i orkanskim udarima. 

Temperatura se ujutro na Kvarneru kretala oko 12°C, u Gorskom kotaru oko 8°C, dok se po danu dizala na oko 15°C (lokalno i malo više), a u Gorskom kotaru do 10°C.

Ponedjeljak - bura i dalje jača

U ponedjeljak na Kvarneru slijedi smirivanje vremena. Kiša će gotovo potpuno izostati, a tijekom dana će biti i sunčanih razdoblja. 

Bura će preko dana još malo pojačati na olujnu s orkanskim udarima pa će problema u prometu uz obalu zasigurno biti. 

ICOOPEU18_6_1

U Gorskom kotaru pak duga priča, cijeli će dan padati umjerena kiša lokalno i jaka, a pritom će do kraja dana na većem dijelu pasti i preko 50 mm, pogotovo na južnom i istočnom dijelu Gorskog kotara. 

Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, a prema kraju dana očekuje se smirivanje vremena i postepeni prestanak kiše. 

Jutarnje temperature od 5 do 10°C na Kvarneru, u Gorskom kotaru 2-7°C, a preko dana temperatura će se penjati na Kvarneru do 15°C, a u Gorskom kotaru do oko 5°C.

Utorak - jak vjetar na Kvarneru

Utorak donosi malo mirnije vrijeme, na Kvarneru od sredine dana pretežno vedro dok će se u Gorskom kotaru zadržati oblačno uz povremenu slabu kišu i lokalne pljuskove.

Pritom na području iznad 900 metara valja očekivati i malo snijega (do 5 cm) uglavnom u prvom dijelu dana. Past će do 20 mm nove kiše. 

vrsta-oborine-065

Vjetar će na Kvarneru i dalje puhati jak, a navečer se očekuje postepeno slabljenje, dok će u Gorskom kotaru biti jakog sjeveroistočnjaka. 

Jutarnja temperatura 7-11°C, u Gorskom kotaru 0-5°C, dok će se dnevne kretati slično kao u ponedjeljak.

Sve u svemu, piše Rimeteo, nastavlja se period nestabilnog vremena ovog puta uz glavno obilježje na Kvarneru jak vjetar, a u Gorskom kotaru obilne količine oborina. 

Temperaturno će se zadržati ispod prosjeka pa će i dalje biti potrebne jakne. Od sredine tjedna malo toplije, ali ne i stabilnije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.