Želje postale stvarnost

Nova crkva u spomen na podhumske žrtve: Posvećena crkva sv. Maksimilijana Kolbea

Sanja Gašpert

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Imena podhumskih žrtava bit će ispisana na posebnoj ploči u crkvi, kao sjećanje na njihovu nevinu žrtvu, i kao poticaj i poziv na molitvu za njih i za mir u našoj domovini i u cijelom svijetu, rekao je nadbiskup Devčić, podsjetivši da je crkva posvećena sv. Kolbeu, koji je 1941. umro mučeničkom smrću u  Auschwitzu



PODHUM  Želja mnogih, a posebno mještana Podhuma da sagrade crkvu u spomen njihovim stradalima u Drugom svjetskom ratu, kad je u nedjeljno prijepodne, 12. srpnja 1942. godine talijanski okupator ubio oko stotinu Podhumljana, preostale odveo u logor, a selo opljačkao i spalio, večeras postaje stvarnost. Otkud zamisao da se u spomen podhumskim žrtvama sagradi crkva? Razlog je za to što su ubijeni bili katolički vjernici, od kojih su neki bili uhićeni dok su se vraćali s rane nedjeljne mise, kazao je to tijekom jučerašnje propovijedi prigodom posvete nove crkve sv. Maksimiljana Kolbea u Podhumu riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, dodajući da će naslovnik ove crkve u Podhumu biti sv. Maksimilijan Kolbe, poljski franjevac.


– Može se postaviti pitanje: Zašto se ne zove po podhumskim žrtvama u čiji je spomen sagrađena? Naime, ni podhumske žrtve u cjelini ni neka od njih pojedinačno nisu dosad proglašeni blaženima ili svetima. To ne znači da među njima nije bilo svetih ljudi, ali to treba utvrditi za to predviđenim postupkom koji dosad nije proveden. No zato će njihova imena biti ispisana na posebnoj ploči u ovoj crkvi, kao sjećanje na njih i njihovu nevinu žrtvu, i kao poticaj i poziv na molitvu za njih i za mir u našoj domovini i u cijelom svijetu, istaknuo je nadbiskup Devčić, podsjetivši kako je podhumska crkva prva u Hrvatskoj posvećena sv. Maksimilijanu Kolbeu, koji je 1941. umro mučeničkom smrću u nacističkom logoru Auschwitz. Riječ je o poljskom franjevcu koji je bio čovjek od medija, ali i veliki humanist. Bio je zarobljenik Auschwitza, u kojem je umro u takozvanoj komori smrti, žrtvujući se za oca šestero djece, čime je blizak mještanima Podhuma stradalima od fašizma.


Brada fra Kolbea


Uz sam čin posvete crkve, jedan od najsvečanijih trenutaka jučerašnjeg događanja bilo je pohranjenje moći sv. Makismilijana Kolbea pod oltarsku ploču. Riječ je o ostacima obrijane brade fra Kolbea, nabavljenim iz Poljske. Mons. Devčić potom je poručio vjernicima neka se okupljaju u ovoj crkvi oko Kristova stola, da ih on hrani i jača kako bi svojim životom i svojom žrtvom mogli nadopuniti ono što nedostaje njegovim patnjama za spas svijeta. A sveti Maksimilijan Kolbe i svi drugi kršćanski sveci i mučenici neka nam izmole da nikad više nitko nigdje u svijetu ne bude proganjan i ubijan zbog rasne, klasne, nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti, kazao je dr. Devčić.




Jučerašnja svečanost u Podhumu, kojoj su nazočili brojni mještani ne samo iz ovog jelenjskog naselja, nego s područja cijele Grobnišćine, pa i šire, kao i predstavnici Riječke nadbiskupije, Općine Jelenje, Primorsko-goranske županije, projektanti i izvođači radova, predstavnici općina i gradova riječkog prstena te župa iz okolice, započela je uz zvuke Gradske glazbe Trsat. Nakon svečanosti posvete, ispred crkve je izveden mjuzikl »Život za život«, djelo talijanskoga autora Danielea Riccija, a izvođači su članovi zbora Kolbe iz Zagreba. Mjuzikl je podijeljen u devet prizora koji kronološkim redom prikazuju život poljskog redovnika, franjevca konventualca, fra Maksimilijana (Rajmunda) Kolbea.


Sagrađena u tri godine


Izgradnja, otvorenje i posveta nove crkve u Podhumu jedinstven je i povijesni događaj za grobnički kraj. Kamen temeljac za crkvu položen je 14. kolovoza 2011. godine, a njezina gradnja počela godinu dana kasnije, u rujnu 2012. godine. Vrijednost radova procijenjena je na četiri milijuna kuna, koje je većim dijelom osigurala Riječka nadbiskupija, a u financiranju su sudjelovali i Općina Jelenje, Primorsko-goranska županija i jelenjska Župa sv. Mihovila, kao i mnogobrojni vjernici. Radove je izvodila Zanatska zadruga Zanatoprema sa svojim kooperantima, a projektant je bio Adriaprojekt. Nova crkva, koja će biti podružnica crkve sv. Mihovila u Jelenju, imat će kapacitet od 150 do 200 sjedećih mjesta.


Uz veliku dvoranu, ima i malu dvoranu namijenjenu susretima vjernika, probama zbora, sastancima mladih, umirovljenika, za vjeronauk, kao i župnu katehezu. Uređena su i dva sanitarna čvora – ženski i muški, sakristija i ispovjedaonica te toranj, parkiralište za šesnaest vozila, a u planu je i ozelenjavanje okolnog prostora, opremanje crkve namještajem, uređenje kapele podhumskim žrtvama, kao i ugradnja zvona u zvonik visok 24,5 metara koji dominira Grobničkim poljem.