Posjet veleposlanice

Norveški tjedan u Rijeci u travnju: Predavanja, filmovi, znanstveni skup…

Marinko Glavan

Astrid Versto i Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ

Astrid Versto i Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ

Veleposlanica Versto izrazila je zadovoljstvo održavanjem Norveškog tjedna u Rijeci, te želju za uspostavom bliže gospodarske i kulturne suradnje između Norveške i Hrvatske, posebno u pomorstvu i industriji



RIJEKA Veleposlanica Kraljevine Norveške Astrid Versto posjetila je u utorak Rijeku, u povodu Norveškog tjedna koji će biti održan u Rijeci u travnju.


Veleposlanicu i njene suradnike primio je gradonačelnik Vojko Obersnel, izrazivši zadovoljstvo posjetom, te najavivši niz događanja u sklopu Norveškog tjedna, koji će se održati od 23. do 27. travnja, od gospodarstvenih, preko filmova i predavanja, do znanstvenog skupa u suradnji s riječkim Sveučilištem na temu važnosti edukacije o demokraciji, na kojemu će Grad prezentirati svoj projekt Građanskog odgoja.


– Jedna od tema razgovora bila je i mogućnost suradnje s norveškim gradom Bergenom, drugim po veličini u toj zemlji, koji ima mnoge sličnosti s Rijekom, od industrije i lučke djelatnosti, pa do toga da u oba grada često pada kiša. Vjerujem da ćemo u tome imati i podršku hrvatskog veleposlanika u Oslu, Riječanina Hrvoja Marušića, rekao je Obersnel.




Veleposlanica Versto izrazila je zadovoljstvo održavanjem Norveškog tjedna u Rijeci, te želju za uspostavom bliže gospodarske i kulturne suradnje između Norveške i Hrvatske, posebno u pomorstvu i industriji.


– Rijeka je kao industrijski grad s velikim iskustvom u pomorskom sektoru jako zanimljiva. Vrlo je slična norveškim gradovima, stoga je svrha ovog sastanka bila postaviti temelje za dugotrajnu suradnju i poslije Norveškog tjedna.


U sklopu tog tjedna posebno bih izdvojila emitiranje filma »Kraljev izbor«, koji prikazuje događaje prvih dana nacističke invazije Norveške u Drugom svjetskom ratu, a u kojima je riječki torpedo imao vrlo važnu ulogu u organiziranju otpora prema njemačkoj agresiji, kazala je veleposlanica Versto.