Svjetski dan zdravlja

Nordijsko hodanje donosi zdravlje

Ivor Balen

Poseban oblik hodanja demonstriralo je dvadesetak građana, ponovo starije dobi, koji su sa štapovima nalik na skijaške u rukama prošli đir Korzom, uz znatiželjne poglede ostalih prolaznika



– Nordijsko hodanje je jedan od oblika fizičke aktivnosti kojim se aktivira 90 posto mišića. To je oblik fizičke aktivnosti koji se provodi uz pomoć posebnih štapova i koji ima niz višestrukih pozitivnih funkcija na naše zdravlje. Osim što služi za očuvanje lokomotornog sustava, vrlo povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav. Samim prakticiranjem nordijskog hodanja pridonosi se i oslobađanju hormona sreće, što također povoljno djeluje na zdravlje, istaknula je zamjenica voditeljice odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Helena Glibotić-Kresina. 


Poseban oblik hodanja demonstriralo je dvadesetak građana, ponovo starije dobi, koji su sa štapovima nalik na skijaške u rukama prošli đir Korzom, uz znatiželjne poglede ostalih prolaznika. Svi koji se žele rekreirati, a trčanje ili preskakivanje konopca im je previše naporno, idealnu zamjenu za običnu šetnju mogu pronaći u »šetnji« sa štapovima.


Program na Korzu trajao je od 10 do 12 sati. Organizatori su bili Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Gradom Rijeka, Gradskim društvom Crvenoga križa i KBC-om Rijeka. Donacijama su pripomogle Plodine.