Nužno brzo rješenje

“Njuškalo” će detektirati izvore neugodnih mirisa na Marišćini

Andrej Petrak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zbog stanovnika Marčelja, koji najviše osjećaju posljedice neugodnih mirisa, situacija se mora riješiti brzo i efikasno, istaknuo je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša



VIŠKOVO Situacija s Centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, zbog kojeg dvije tisuće stanovnika viškovskog naselja Marčelji mjesecima osjeća posljedice neugodnih mirisa, mora se riješiti brzo i efikasno, poručio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. On, bez obzira na ove poteškoće, Marišćinu drži primjerom koji trebaju slijediti i druge županije.


Direktor Fonda u Viškovu je boravio na poziv načelnice Viškova Sanje Udović, kako bi se zajedno s Ekoplusom, županijskom tvrtkom koja upravlja centrom, dogovorio hodogram aktivnosti koje će se poduzeti u cilju što efikasnijeg rada centra.


– Primorsko-goranska županija je prva županija u Hrvatskoj koja je cjelovito zaokružila sustav gospodarenja otpadom izgradivši suvremeno postrojenje u kojem se otpad obrađuje po najvišim ekološkim standardima. Međutim, centar je u funkciji tek godinu dana i, prema iskustvima drugih europskih zemalja u kojima postoje slični pogoni za obradu otpada, nije ništa neobično da oni u prvih godinu-dvije rada zahtijevaju određena podešavanja i poboljšanja tehnološkog procesa, rekao je direktor Ponoš, dodajući da se zbog stanovnika Marčelja, koji najviše osjećaju posljedice povremenih neugodnih mirisa, situacija mora riješiti brzo i efikasno.




Zajedno s načelnicom Udović prije sastanka obišao je to područje.


– Ovaj susret nastavak je aktivnosti koje sam već ranije dogovorila s Fondom i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. Drago mi je da se Fond, kao provedbeno tijelo aktivno uključio u rješavanje ovog problema jer oni mogu utjecati i na izvođača radova da sa svoje strane što prije korigira i popravi određene nedostatke, rekla je načelnica Udović.


Fond i tvrtka Ekoplus intenzivno komuniciraju s izvođačem radova kako bi se u roku od četiri mjeseca riješila sva otvorena pitanja, rekao je Ponoš. U Ekoplusu najavljuju da će intenzivno raditi na sprječavanju neugodnih mirisa. Prema riječima Borisa Banića iz Ekoplusa, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, detektirana su izvorišta neugodnih mirisa te je temeljito očišćen ventilacijski sustav. Nabavit će se i »njuškalo«, uređaj za promptno detektiranje izvora neugodnog mirisa. O svemu poduzetom Ekoplus će izvještavati Fond i Općinu, a dogovoreni su redoviti koordinacijski sastanci.


Županijski pročelnik Ljudevit Krpan ističe da će Županijska skupština uskoro imati tematsku sjednicu o radu CGO-a Marišćina, gdje bi se vijećnicima prezentirao cjelokupni projekt i rad centra. Direktor Ponoš prihvatio je njegov poziv da predstavnici Fonda sudjeluju na toj sjednici.


– Iako je Fond predao centar na upravljanje Ekoplusu i faktički više nemamo nikakvu formalno-pravnu ulogu, svima nam je u interesu da se ovaj projekt prezentira javnosti na pravi način. Bez obzira na početne poteškoće koje su, na žalost, neminovnost kod ovako kako tehničko-tehnološki tako i financijski zahtjevnih projekata, CGO Marišćina je primjer koji trebaju slijediti i druge županije, komentirao je Ponoš.