Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
24. siječnja 2020.
Nužno brzo rješenje

"Njuškalo" će detektirati izvore neugodnih mirisa na Marišćini

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 2. lipanj 2018. u 10:14 2018-06-02T10:14:21+02:00

Zbog stanovnika Marčelja, koji najviše osjećaju posljedice neugodnih mirisa, situacija se mora riješiti brzo i efikasno, istaknuo je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša

VIŠKOVO Situacija s Centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, zbog kojeg dvije tisuće stanovnika viškovskog naselja Marčelji mjesecima osjeća posljedice neugodnih mirisa, mora se riješiti brzo i efikasno, poručio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. On, bez obzira na ove poteškoće, Marišćinu drži primjerom koji trebaju slijediti i druge županije.

Direktor Fonda u Viškovu je boravio na poziv načelnice Viškova Sanje Udović, kako bi se zajedno s Ekoplusom, županijskom tvrtkom koja upravlja centrom, dogovorio hodogram aktivnosti koje će se poduzeti u cilju što efikasnijeg rada centra.

– Primorsko-goranska županija je prva županija u Hrvatskoj koja je cjelovito zaokružila sustav gospodarenja otpadom izgradivši suvremeno postrojenje u kojem se otpad obrađuje po najvišim ekološkim standardima. Međutim, centar je u funkciji tek godinu dana i, prema iskustvima drugih europskih zemalja u kojima postoje slični pogoni za obradu otpada, nije ništa neobično da oni u prvih godinu-dvije rada zahtijevaju određena podešavanja i poboljšanja tehnološkog procesa, rekao je direktor Ponoš, dodajući da se zbog stanovnika Marčelja, koji najviše osjećaju posljedice povremenih neugodnih mirisa, situacija mora riješiti brzo i efikasno.

Zajedno s načelnicom Udović prije sastanka obišao je to područje.

– Ovaj susret nastavak je aktivnosti koje sam već ranije dogovorila s Fondom i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. Drago mi je da se Fond, kao provedbeno tijelo aktivno uključio u rješavanje ovog problema jer oni mogu utjecati i na izvođača radova da sa svoje strane što prije korigira i popravi određene nedostatke, rekla je načelnica Udović.

Fond i tvrtka Ekoplus intenzivno komuniciraju s izvođačem radova kako bi se u roku od četiri mjeseca riješila sva otvorena pitanja, rekao je Ponoš. U Ekoplusu najavljuju da će intenzivno raditi na sprječavanju neugodnih mirisa. Prema riječima Borisa Banića iz Ekoplusa, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, detektirana su izvorišta neugodnih mirisa te je temeljito očišćen ventilacijski sustav. Nabavit će se i »njuškalo«, uređaj za promptno detektiranje izvora neugodnog mirisa. O svemu poduzetom Ekoplus će izvještavati Fond i Općinu, a dogovoreni su redoviti koordinacijski sastanci.

Županijski pročelnik Ljudevit Krpan ističe da će Županijska skupština uskoro imati tematsku sjednicu o radu CGO-a Marišćina, gdje bi se vijećnicima prezentirao cjelokupni projekt i rad centra. Direktor Ponoš prihvatio je njegov poziv da predstavnici Fonda sudjeluju na toj sjednici.

– Iako je Fond predao centar na upravljanje Ekoplusu i faktički više nemamo nikakvu formalno-pravnu ulogu, svima nam je u interesu da se ovaj projekt prezentira javnosti na pravi način. Bez obzira na početne poteškoće koje su, na žalost, neminovnost kod ovako kako tehničko-tehnološki tako i financijski zahtjevnih projekata, CGO Marišćina je primjer koji trebaju slijediti i druge županije, komentirao je Ponoš.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.