Gospić želi skulpturu

Nište od Tesle u Rijeci: Kršinićev kip slavnog znanstvenika ipak se vraća u Gospić

Edi Prodan

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Grad Gospić je tijekom 2019. godine već istaknuo nedvojbenu namjeru da projekt povratka spomenika Nikoli Tesli u Gospić bude realiziran u 2020. godini, piše u dopisu Ministarstva kulture



RIJEKA – »Nastavno na vaš upit obavještavamo vas kako je spomenik Nikoli Tesli, rad profesora Frane Kršinića, izrađen 2006. godine lijevanjem u bronci prema gipsanom modelu u Ljevaonici umjetnina ALU d.o.o. iz Zagreba, površine 18 m2, sa svrhom darovanja Gradu Gospiću radi postavljanja u javnom prostoru nakon izrade izvedbene projektne dokumentacije. Grad Gospić je tijekom 2019. godine već istaknuo nedvojbenu namjeru da projekt povratka spomenika Nikoli Tesli u Gospić bude realiziran u 2020. godini.«


Riječka inicijativa


​Tekst je to odgovora Ministarstva kulture na upit, bolje rečeno spremnost Grada Rijeke da se navedeni spomenik postavi u Rijeci. Taj bi čin bio dvostruko vrijedan – umjetnička bi skulptura konačno izašla iz mraka, a bila bi i zanimljivi dio priče svečanog otvaranja Europske prijestolnice kulture. Što o svemu misli Damir Čargonja Čarli, riječki umjetnik i kulturni promotor koji je bio glavni organizator procesa dolaska te skulpture u Rijeku, makar na »određeno vrijeme«.



Odbijenica Rijeci i potvrda Ministarstva kulture kako se Tesla vraća u Gospić inicirali su naše traženje preslike dopisa kojim se to potvrđuje. Poslali smo stoga Ministarstvu kulture upit »S obzirom na službenu informaciju kako će se nanovo izlivena skulptura Nikole Tesle, rad Frana Kršinića, izložiti u Gospiću, ne u Rijeci kao je bilo ponuđeno, možete li nam molim vas poslati presliku ili dio teksta u kojem Grad Gospić potvrđuje preuzimanje te skulpture, kao i mjesto gdje će biti izložena«. Odgovor koji smo dobili od strane Marije Šiško Omrčen, voditeljice Službe za web i Culturenet glasio je: »Ljubazno vas molimo da se za presliku ili dio teksta u kojem Grad Gospić potvrđuje preuzimanje navedene skulpture obratite direktno njima.« I to smo učinili. Nažalost, do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili. Kako se čini, Rijeka je eliminirana, no hoće li uistinu Kršinićev Tesla do Gospića? U čekanju je spas. Ne predugom jer, izgleda opet usmenom predajom, izdano je obećanje kako će se to sve dogoditi – na proljeće 2020. godine.





– Pobjeda. Mogu samo istaknuti kako je ovaj dopis veliko veselje, kako je izvlačenje Tesline skulpture iz depoa Ljevaonice umjetnina ALU, iz mraka i zaborava i bila moja osnovna intencija. S obzirom da su iz Gospića stizali disonantni tonovi, pojašnjenja kako se, osim nevelikog prostora ispred KIC-a, s tom skulpturom nema gdje, ponudio sam kao privremeno rješenje dolazak Tesle u Rijeku. Ideja je bila da nam Gospić na neko vrijeme posudi tu skulpturu, čije obnove bez »Riječke inicijative« – uz mene potaknuli su je riječki umjetnici Žarko Violić i Željko Kranjčević Winter, a što je bezrezervno prihvatio i proveo tadašnji ministar kulture Božo Biškupić – nikad ne bi bilo. Želja je bila postaviti je ispred OŠ Nikole Tesle, kako bi uz umjetničku nadgradnju tog prostora obavljala i – edukativnu ulogu. Ali, kažem, koliko bi mi bilo silno drago da je stigla u Rijeku, zadovoljstvo mi je i da ide u Gospić. Umjetnosti naprosto nije mjesto u mraku, a ja ću uz grupu ljudi koja je radila na toj inicijativi s veseljem otputovati u Gospić kad u njemu bude organizirana svečanost povratka Kršinićeva Tesle – ističe Čargonja.


Virtualno-edukativni Tesla


S druge strane, Čargonja iznosi zanimljivu ideju koja bi ipak obilježila pokušaj dolaska Tesle u Rijeku. Prema njegovom razmišljanju, ispred navedene škole bi se morao obilježiti prostor na koji je trebala doći skulptura te u duhu Teslinih postignuća u fizici i znanostima koje se iz nje razvijaju obilježiti virtualno-edukativnog Teslu.



– Postament koji bismo postavili ispred OŠ Nikole Tesle bio bi podsjetnik na priču o Tesli i svim ostalim bespotrebno srušenim skulpturama. Toj se ideji priključio i Svetozar Nilović Tozo, inače osnivač muzeja Peek&Poke koji predlaže da na postamentu bude žarulja čije bi grlo bilo ubetonirano, s priključkom struje, tako da svijetli. Žarulja bi se lako mijenjala svaki put nakon što bi je netko uništio, a pozvali bi i građane Rijeke da je sami mijenjaju s porukom: koliko vi možete razbiti i biti mračni, mi možemo popraviti i dati novo svjetlo, zaključuje Čargonja dodavši kako će se u svakom slučaju tražiti prenamjena sredstava, 35 tisuća kuna koliko je Slobodna država Rijeka dobila za prijevoz i postavljanje Tesle u Rijeci trebali bi se iskoristiti za realizaciju postamenta i postavljanje žarulje.



– S obzirom da je Rijeka od sigurnog nestanka spasila tu vrijednu skulpturu, na jednoj simboličkoj razini taj bismo proces i novonastalu situaciju morali trajno označiti. Kršinićev je Tesla, naime, bio jedno vrijeme prognanik u Rijeci, zahvaljujući njezinim umjetnicima doživio je zagrebačku reinkarnaciju i konačni povratak u svoj dom, u svoje ishodište – Gospić. K tome, zahvaljujem se podršci EPK i gradonačelniku Obersnelu bez čijeg pisma ministrici Obuljen Koržinek projekt sigurno ne bi došao u ovu fazu. Na kraju krajeva – povratak Tesle u Gospić, kako je najavljeno s proljeća 2020. godine, zajednička je pobjeda Rijeke, završio je Čargonja.