Svečano na bazenu

Niknuo novi balon – ovaj može izdržati i buru od 150 km/h

Damir Cupać

Nadamo se da neka sljedeća bura neće testirati izdržjivost novoga balona, ali on je znatno stabilniji u odnosu na onoga koji je oštećen prije nekoliko mjeseci. Pokazalo se da je svako zlo za neko dobro jer je balon trebalo ionako promijeniti zbog dotrajalosti, rekao je gradonačelnik Obersnel



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima i u pratnji direktora Rijeka sporta Zlatana Hreljca obišao je olimpijski bazen 2 u bazenskom kompleksu na Kantridi nad kojim je prije nekoliko dana postavljen novi presostatski balon. Riječ je o inevsticiji koja je bila nužna zbog toga što je stari balon uništen pod naletima orkanske bure u studenom prošle godine. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 750.000 kuna, a od toga iznosa 275.000 kuna je priznala osiguravajuća kuća.


Direktor Rijeka sporta Zlatan Hreljac izrazio je zadovoljstvo kvalitetom novopostavljenog balona, a naglasio je da je on »baždaren« na orkanske udare vjetra od preko 150 kilometara na sat.


– Drago nam je da su sportaši ponovno dobili na uporabu olimpijski bazen nakon što je 11. studenoga 2013. godine stari balon uništen. Odmah smo krenuli u nabavku novoga balona, proveli smo javni natječaj, stigle su tri ponude, a izabrana je ona koju su zajednički poslali Maxmara sport i Duol. Ukupna vrijednost radova je oko 750.000 kuna. Novi balon ima dvostruku membranu, dug je 56,96 metara, širok 31,11 metara i visok 9,50 metara. Konstrukcija je napravljena tako da može izdržati vjetar od preko 150 kilometara na sat. Materijal vanjske i unutarnje membrane balona je od specijalnog poliesterskog vlakna obloženog PVC-om visoke čvrstoće i odlične svjetlopropusnosti, izjavio je Hreljac.




On je najavio da će se kao i svake godine do sada balon demontirati u svibnju 2014. godine, a taj posao obavit će dobavljač balona. Očekivani vijek trajanja je preko 10 godina.


Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je bazenski kompleks opet iskorišten u potpunosti, a što će olakšati njegovo korištenje brojnim sportašima i građanima.


– Nadamo se da neka sljedeća bura neće testirati izdržjivost novoga balona, ali on je znatno stabilniji u odnosu na onoga koji je oštećen prije nekoliko mjeseci. Pokazalo se da je svako zlo za neko dobro jer je balon trebalo ionako promijeniti zbog dotrajalosti. Plivači i vaterpolisti ponovno imaju uvjete koji su zadovoljavajući jer im je na raspolaganju stari olimpijski bazen koji je također u potpunosti obnovljen, podsjetio je Obersnel.


Bazenski kompleks na Kantridi ima pet plivališta, dvoransko plivalište, stari olimpijski bazen, bazen za skokove u vodu, 25-metarski bazen i dječji bazen. Od otvaranja 24. srpnja 2008. godine do ožujka 2014. godine Bazeni Kantrida zabilježili su gotovo milijun i pol ulaza korisnika plivališta. Ukupno na kantridi trenira 15 sportskih udruga, 20 stalnih i 12 povremenih udruga i institucija, te 14 stalnih ugovornih obveznika.


Građanima je omogućeno svakodnevno korištenje plivališta prema dnevnim rasporedima. U Gradu Rijeci ističu da je od otvorena bazenskog kompleksa broj članova plivačkog kluba porastao za 71 posto, vaterposlog kluba 16 posto, kluba sinkroniziranog plivanja za 64 posto, te triatlon kluba za 59 posto. Osnovana su i četiri nova kluba: Klub  za skokove u vodu »Primorje«, Ženski vaterpolski klub »Primorje«, Plivački klub »Nevera« i Plivački klub »Rijeka«.


Što se tiče građana, cijena dnevne ulaznice iznosi 10 kuna za djecu, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom, a za odrasle 20 kuna. Mjesečna karta za prvu grupu korisnika iznosi 100 kuna, a za odrasle 200 kuna.