Socijalna mjera

Nezaposleni stanovnici Jelenja radit će na javnim radovima

Sanja Gašpert

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

U program javnih radova uključene su dugotrajno nezaposlene osobe, osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada te korisnici zajamčene minimalne naknade prijavljeni u evidenciju. Devet ih je zaposleno početkom godine, a ovaj mjesec zaposlit će ih još



JELENJE Početkom godine i Općina Jelenje aktivno se uključila u projekt provođenja javnih radova. Zaposleno je ukupno devet osoba, a kompletan program u stopostotonom iznosu financira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Javni rad je mjera čiji je program temeljen na društveno korisnom radu kojeg inicira lokalna zajednica. Cilj mjere je uključiti nezaposlene osobe u program aktivacije na poslovima društveno korisnog rada.


– Projekt je počeo s provedbom krajem prosinca prošle godine, a radnici koji su se javili na raspisan natječaj bit će zaposleni ukupno šest mjeseci. Zahvaljujući pravovremenom apliciranju na mjeru aktivnog zapošljavanja i traženoj potpori, primljeni radnici nisu financirani iz općinskog proračuna, već se o njihovim plaćama brine Hrvatski zavod za zapošljavanje, dok je Općina Jelenje osigurala adekvatan materijal i opremu za rad – kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja. Dodaje kako su javni radovi veoma korisni za Općinu, jer se svakodnevni poslovi mogu brže i kvalitetnije obaviti, a u protekle se četiri godine ta mjera nije koristila.



Osim što se područje Općine uređuje i čisti, na području Jelenja ove godine se spremaju i velike investicije. Buduća gradilišta na jelenjskom području obišla je i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, a s njom je na radni sastanak s predstavnicima Općine Jelenje stigao i pročelnik Ureda Županije Goran Petrc.




– Idemo zajedno graditi novu školu u Dražicama. Nedavno smo pomogli i osigurali sredstva za novo dječje igralište, koje bi uskoro trebalo u realizaciju, a razgledavamo i vatrogasni dom, stari i novi, pa da se vidi što se i na tom polju, u budućnosti može napraviti – kazala je tom prigodom zamjenica Marina Medarić.


– Zajedničkim snagama i međusobnim nadopunjavanjem, idejama i realizacijom projekata svi imamo za cilj učiniti Jelenje mjestom ugodnog življenja i prosperiteta – kazao je načelnik Marčelja, dodajući kako je zimski period iskorišten za pripremu i usklađivanje projekata te da se u ljetnim mjesecima mogu očekivati otvorena gradilišta i prve konture zajedničkih ulaganja.



– Radnici su već prvog radnog dana prionuli poslu te se zahvaljujući njima dodatno održavaju brojni putevi, oborinski kanali te nerazvrstane ceste, raslinje te ostali radovi planirani godišnjim planovima ili planovima zaštite od požara. U program javnih radova uključene su dugotrajno nezaposlene osobe, osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada, kao i korisnici zajamčene minimalne naknade prijavljeni u evidenciju te je tako Općina Jelenje još jednom pokazala kako je socijalno osjetljiva – ističe Marčelja.


Inače, Općina Jelenje je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobila više od 280 tisuća kuna za provođenje mjere javnog rada u 2018. godini. Ovoga mjeseca se planira novo zapošljavanje, i to za javne radove na održavanju javnih površina. Zapošljavanje novih ljudi također će financirati Zavod za zapošljavanje.