Neodrživa situacija s blokadom “3. maja”: Potraživanja Ćosićpromexa mogla bi preuzeti – Porezna (prep, gl, RIR)

Orjana Antešić

Mogući pravac rješenja je da Porezna preuzme Ćosićpromexova potraživanja prema »3. maju«, na račun njegovog poreznog duga, i da se onda kao vjerovnik riječkog brodogradilišta naplati nakon isteka moratorija ujesen 2021.



RIJEKA – Kako i kada će se riješiti pitanje poreznog duga Ćosićpromexa koje je ovaj kooperant čvrsto vezao uz »3.maj« blokirajući mu već jedanaesti dan račun, ni jučer poslijepodne nije bilo pouzdanijeg i konkretnog odgovora. Mijo Ćosić, vlasnik ove kooperantske tvrtke, javio nam se jučer iz Zagreba gdje je, kaže, cijeli dan i čeka da ga pozovu iz Ministarstva gospodarstva s čijim se prvim čovjekom, ministrom Darkom Horvatom i njegovim pomoćnikom Zvonimirom Novakom, sastao prošli petak. Tada je Ćosić bio najavio kako su svi izgledi da bi račun »3. maja« mogao biti deblokiran u srijedu, dakle danas. Ćosić je to ponovio i jučer, no konkretan papir, kao ni tremin novog sastanka, još uvijek nije imao u rukama.


Očito je da se na sastanku u Ministarstvu gospodarstva baratalo modelom rješenja jer je sam ministar Horvat tog istog dana, gostujući u Čakovcu, navijestio da se ide u pravcu da se pokuša dogovoriti obročna otplata poreznog duga Ćosićpromexu, slijedom čega bi onda ovaj kooperant skinuo ovrhu s računa riječkog brodogradilišta.


Pogodovanje vjerovniku


– Dakle, kada bi se kompenziralo jedno s drugim, to je otprilike tu negdje. No, problem je u tome što 7,5 milijuna kuna blokade predmetnog poduzetnika on u ovome trenutku nije u mogućnosti platiti Poreznoj upravi. Mi ćemo pokušati dogovoriti ugovor i prolongat, odnosno 12 rata otplate tog poreznog duga koje nitko ne negira, prenijeli su mediji Horvatove riječi u Čakovcu.Međutim, čini se da rješenje baš i nije tako jednostavno jer se, logično, nameće pitanje odakle će Ćosićpromex otplaćivati taj dug na rate, odakle mu novac. Pritom bi bilo koji oblik involviranja »3. maja« u ovu zamišljenu obročnu otplatu poreznog duga Ćosićpromexa otvaralo pitanje mogućeg pogodovanja jednom od vjerovnika s obzirom da se s ostalima postigao dogovor da se na glavninu njihovih potraživanja, 85 posto, stavi moratorij do rujna 2021. godine.

Koliko je slučaj Ćosićpromexa specifičan u smislu izuzeća, nema jednoznačnog odgovora. U svakom slučaju, u igri su veliki iznosi. Sam Ćosić tvrdi da ga je Uljanik grupa upropastila, tvrdi da su mu u Puli i bivša ekipa koja je vodila »3. maj« ostali dužni zajedno nešto više od 14 milijuna kuna. S druge strane, Porezna tereti Ćosićpromex za dug od gotovo 7,7 milijuna kuna, pri čemu 6,76 milijuna otpada na neplaćeni PDV, a 852,7 tisuća kuna za dug po osnovi poreza na dobit.


Gomilanje duga




Naravno, tu se postavlja i pitanje zašto se dozvolilo da se nagomila toliki dug za porezna davanja. Koliko je poznato, Porezna je račun glavne podružnice Ćosićpromexa u Hrvatskoj blokirala prije nešto manje od godinu dana. Ovo nije prvi put da Ćosićpromex, u pokušaju da spasi sebe, blokira račun riječkom brodogradilištu. Učinio je to u listopadu prošle godine, no tada je Općinski sud u Opatiji uvažio zahtjev i argumentaciju »3. maja« za odgodom ovrhe. Međutim, drugostupanjski sud u Zadru predmet je vratio na početak i tako se račun riječkog škvera opet našao u blokadi pretprošlog petka, zbog čega sada kasni i isplata plaća trećemajcima za siječanj.


Jasno je da je ovakva situacija neodrživa i da se rješenje mora pronaći čim prije, ali svakako ne na način da se pritom otvori novi problem, još veći. Upućeni u ovu problematiku navode da bi mogući pravac rješenja bio da Porezna preuzme Ćosićpromexova potraživanja prema »3. maju«, na račun njegovog poreznog duga, i da se onda kao vjerovnik riječkog brodogradilišta naplati nakon isteka moratorija ujesen 2021. godine.