Uoči 1. maja

Nekad se u Ronjge išlo opušteno, danas u grču zbog teške egzistencije

Biljana Savić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Vojko Obersnel, Nikola Ivaniš i Vedran Sabljak dali su naslutiti da će Agrokor očito biti glavna tema tradicionalne proslave Praznika rada u Ronjgima



RIJEKA Predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel pozvao je sve građane na tradicionalnu prvomajsku feštu u Ronjge. Kao i obično, prijevoz do Ronjgi i natrag bit će besplatan, autobusi će kretati s Delte, a na poznatom izletištu građani će dobiti besplatne porcije graha i u proslavi uživati cijeloga dana. Sukladno novoj koaliciji za predstojeće lokalne izbore, Obesnel je proslavu Praznika rada najavio s kandidatom za svoga zamjenika i počasnim predsjednikom PGS-a Nikolom Ivanišem i laburistom Vedranom Sabljakom. Točnije, Obersnel i Ivaniš najavili su dvije prvomajske manifestacije, paljenje prvomajskih kresova na Pehlinu i proslavu Prvog maja Ronjgima.


(Ne)lijepa vremena


– Proslava Prvog maja i ove je godine središnje događanje riječkog SDP-a, a ove godine uz nas su PGS i laburisti. S nostalgijom se prisjećam dana kad se Prvi maj slavio iz ideoloških razloga i zaista su se ljudi na proslavi osjećali lijepo i opušteno, a već dugo vremena radnici ga proslavljaju u brizi za egzistenciju. Zato danas treba govoriti o neodgovornim poslodavcima koji brinu samo o svom profitu, a nimalo o radnicima.


Agrokor je slika stanja Hrvatske, a odgovorni za to moraju snositi odgovornost, jer su dosad uživali u blagodati dvorca, helikoptera i skupih jahti – ocijenio je Obersnel i kazao da razumije zabrinutost Vlade za Agrokor i da se taj problem mora riješiti, ali je podsjetio i na to kad se početkom pretvorbe i privatizacije 90-ih godina prošlog stoljeća gro riječkih tvrtki koje su bile važne za cijelu Hrvatsku, poput Croatia Linea, Torpeda, Benčića, Hartere, Vulkana…. počelo gasiti i na kraju ugasilo.




– Ali to Vladu, ovu istu garnituru koja je i sada na državnoj vlasti, nije bila briga, iako je u Rijeci tada izgubljeno više od 30 tisuća radnih mjesta. Prvi maj obilježavaju sve države, i one itekako razvijenije od nas i smatram da ga svakako treba obilježiti i ove godine – kazao je Obersnel.



S jučerašnje konfrerencije za novinare, Ivaniš, Obersnel i Sabljak pozvao sve članove svojih stranaka, simpatizere i građane da im se pridruže na tradicionalnom prvomajskom paljenju kresova na Pehlinu, a da potom posjete i Ronjge. No, pozvali su građane i na jednosatni prvomajski prosvjed u Rijeci koji će na sam Praznik rada u 10 sati organizirati Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije na Trgu 128. brigade HV.



Nezaštićeni radnici


Ivaniš je ustvrdio da radnici nisu zaštićeni od gramzivosti vlasti, a to je nekad bilo prvo demokratsko načelo. Drugo načelo bilo je zdravstvene i socijalne skrbi za sve, a onima koji nisu mogli, tu ulogu preuzela bi država. – To se, nažalost, nije održalo i demokratski sustav u Hrvatskoj opasno je ugrožen. Svi koji rade ne mogu biti vlasnici, a vlasnici ne smiju cijediti radnike i društvo.

Evo dokle je to dovelo Agrokor, koji je svoj račun ispostavio cijeloj Hrvatskoj – kazao je Ivaniš i nagovijestio da će Agrokor očito biti top tema proslave Prvog maja u Ronjgima. Sabljak je kazao da kao dugogodišnji sindikalist svake godine uviđa da je obilježavanje Prvog maja važnije nego prošle godine, jer je situacija sve gora. Kao najveći problem radništva u Hrvatskoj Sabljak je naveo nedostatak posla i premalene plaće za one koji su sretni da imaju posao.


– Čak 65 posto radnika u Hrvatskoj ima plaću ispod državnog prosjeka, Zakon o radu je loš, jer omogućava poslodavncu da maksimalno iskorištava radnika, a ne pruža mu gotovo nikakvu zaštitu – kazao je Sabljak.