Radnička fronta

‘Nećete vjerovati koliko je koštala ograda koja nagrđuje riječku rivu. Neka ju uklone čim prije’

Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Nevjerojatna je činjenica da se postavlja tako skupa ograda, a koja bi već sutra, kada se sa obale izmjeste automobili, mogla biti maknuta, ustvrdio je član Radničke fronte Mario Zaccaria



RIJEKA – Članovi Radničke fronte pozvali su nadležne da u što kraćem roku uklone ogradu sa riječke rive kako bi se otvorio slobodan prostor za šetnicu na raspolaganje stanovnicima grada te kazali da ograda koja nagrđuje riječku rivu košta 10 tisuća kuna po metru.


Na konferenciji za novinare, održanoj na licu mjesta, iza ograde, Radnička fronta pozvala je Lučku upravu Rijeka da otkrije imena izvođača radova postavljanja ograde na riječkoj rivi, te da objasne na što se točno potrošio iznos od 862.500 kuna s PDV-om.


– Nevjerojatna je činjenica da se postavlja tako skupa ograda, a koja bi već sutra, kada se sa obale izmjeste automobili, mogla biti maknuta, ustvrdio je član Radničke fronte Mario Zaccaria, te izrazio i zabrinutost zbog razine komunikacije između Grada Rijeke i institucije koja upravlja velikim dijelom gradske jezgre.




– Gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da je iznenađen postavljanjem ograde i putem medija pozvao da se ona ukloni, što ponovno djeluje kao obično dnevnopolitičko prepucavanje na razini HDZ-SDP. Takvo prepucavanje je, izgleda, puno bitnije od gradske jezgre, dobrobiti stanovnika Rijeke ili pak racionalnog korištenja novčanih sredstava ove ustanove, zaključio je Zaccaria.


Katarina Baraba reagirala je na proturječnosti u izjavi ravnatelja Lučke uprave Rijeka Denisa Vukorepe koji je izjavio da je ograda podignuta zbog opasnosti da netko automobilom uleti na brod.


– Takvi slučajevi nisu poznati javnosti. Taj je novac mogao biti iskorišten tako da je LU Rijeka zaposlila barem deset Riječanina ili Riječanki koji bi pored toga i plaćali doprinose, prirez gradu i hranili obitelj, a ne na postavljanje metalne barijere koja bi navodno trebala spriječiti akt vandalizma koji se u tom obliku nikad nije ni nametnuo kao realna opasnost.


Dakle, ispada da Lučka uprava Rijeka, koja je produžena ruka Ministarstva mora, prometa i infrastrukture itekako skupo plaća nerealne strahove svojih rukovoditelja, a sve to radi povlačeći novce iz proračuna svog osnivača – Republike Hrvatske.


Javnosti nije poznato tko je izvođač radova i tko stoji iza te nerealne cijene, a niti to jesu li konzervatori upitani za mišljenje. Stoga je Radnička fronta, prema čl. 6 Zakona o pravu na pristup informacijama, tražila Lučku upravu Rijeka da dostavi svu dokumentaciju i informacije vezane za postavljanje ograde, kazala je Baraba.


Članovi Radničke fronte pozvali su nadležne da u što kraćem roku uklone ogradu sa riječke rive kako bi se otvorio slobodan prostor za šetnicu na raspolaganje stanovnicima grada.


Lučka uprava: Na cijelo opremanje Adamićevog gata utrošili smo 692.052 kune + PDV


Na pressicu Radničke fronte reagirala je Lučka uprava Rijeka. Naglašavaju da Radnička fronta barata s neistinitim informacijama.


– Ukupni trošak opremanja Adamićevog gata koji uključuje i izradu sidrenog sustava za trinaest vezova za brodove do 18 metara iznosi 692.052,000 + PDV.


Investicija je financirana vlastitim sredstvima Lučke uprave Rijeka i obuhvaća izradu projektne dokumentacije, ugradnju anela u obalu, sidrene blokove, lance i škopce za sidreni sustav, ronilačke radove, postavljanje ormarića za opskrbu brodova strujom i vodom, vodoinstalaterske radove, te radove za odvajanje obalnog ruba od parkirališta i postavljanje zaštitne ograde i kamenih vaza za cvijeće.


Postavljena oprema ima montažni karakter i ne predstavlja čvrsti trajni objekt, reagirala je Lučka uprava.