Sve ostaje u obitelji

Nećak riječkog nadbiskupa, koji se također zove Ivan Devčić, danas je zaređen u đakona

Ingrid Šestan Kučić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Kako bi sve to mogao izvršavati Bogu na slavu i vjernom narodu na spasenje, potrebno je da budeš čovjek molitve koji intenzivno razmatra Božju riječ i u njezinu svjetlu promatra svoje poslanje i ljude kojima ćeš biti poslan, poručio je nadbiskup



RIJEKA – Nećak riječkog nadbiskupa mons.dr. Ivana Devčića danas je postao novi đakon Riječke nadbiskupije, a na misi u katedrali sv. Vida zaredio ga je upravo sam nadbiskup. Novi đakon, čije je ime također Ivan Devčić zavšio je studij Teologije u Rijeci, a čestitajući mu riječki je nadbiskup otkrio kako je ređenik u rodnome Krasnom upravo svome stricu, nadbiskupu Devčiću prvom rekao da želi biti svećenik. Tijekom studiranja i boravka u sjemeništu bio je uzoran i predan svećenički kandidat, a danas je zakoračio na posljednju stepenicu koja ga dijeli od svećeničkog ređenja.


U svojoj propovijedi riječki se nadbiskup osvrnuo na Rimski pontifikal u kojemu stoji da se đakonskim ređenjem ređenik će prihvatiti celibat kojim se đakoni na nov način posvećuju Kristu, no dobit će i tom redu pripadajuće zadaće kao što su svečano podjeljivanje krštenja, čuvanje i dijeljenje euharistije, prisustvovanje ženidbi i blagoslivljanje ženidbe, davanje popudbine umirućima, tumačenje Svetoga pisma vjernicima te poučavanje i poticanje vjernika na život u skladu s Božjom riječi, zatim predsjedanje vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeljenje sakramentala, vođenje obreda sprovoda i pokopa te slavljenje u ime Crkve liturgije časova za Božji narod i sve ljude.


– Kako bi sve to mogao izvršavati Bogu na slavu i vjernom narodu na spasenje, potrebno je da budeš čovjek molitve koji intenzivno razmatra Božju riječ i u njezinu svjetlu promatra svoje poslanje i ljude kojima ćeš biti poslan, poručio je nadbiskup.




Nadbiskup je u svojoj propovijedi upozorio i na pojavu sve većeg distanciranja od Crkve, kao i ravnodušnosti prema Crkvi te je istaknuo da će ta pojava u budućnosti biti još prisutnija, ali to ne smije obeshrabriti već potaknuti na iskreno samoiskupljivanje.