Članovi Muške klape Kastav

Nastavljena tradicija koledvanja po kućama: Črno vino i ”dobra ruka” za Gašpara, Melkiora i Baltazara

Andrej Petrak



Staru kastavsku tradiciju koledvanja po kućama uglednih i društveno aktivnih Kastavaca te kolega i prijatelja i ove su godine na blagdan Sveta tri kralja nastavili članovi Muške klape Kastav, odnosno Gašpar, Melkior i Baltazar, predvođeni Sašom Matovinom. Prema ovom starom kastavskom običaju, na blagdan Sveta tri kralja, tri kralja obilaze kućanstva, čestitajući novu godinu, a gospodar kuće ih zauzvrat časti »dobrom krvi«, odnosno crnim vinom. Gospodarica kuća pak časti ih »dobrom rukom«, nekoć voćem, a danas novcem. Sve to čini se kako bi godina bila »dobre krvi« i zdrava, jer kaže se: »Na Tri Kraji trebe saki da pije črno vino. Kuliko na Tri Kraji vina popije, tuliko krvi će dobit«.


Tako je bilo i ove subote kad su članovi Muške klape Kastav, već dvadeset i četvrti put pohodili gradić na brege, ali i kuće i sela u Kastavštini i okolici, gdje su župljanima, Kastavcima i svim ljudima dobre volje poželjeli svako dobro u novoj, 2018. godini.


– Iako se običaj koledvanja njeguje i u drugim krajevima Hrvatske, koledvanje Muške klape Kastav karakteristično je po dva napjeva. Prvi je Koledva iz 19. stoljeća, koja počinje stihovima »Slava nebu se pjeva«, a 1860. godine napisao ju je kastavski župnik Andrija Marot Jurjenić, dok ju je za muški zbor priredio Matko Brajša-Rašan. Upravo tu verziju izvodimo tijekom običaja koledvanja. Drugi je napjev Tri Kralja jahahu, poznata narodna božićna pjesma iz Kastva, koja se izvodi diljem Hrvatske – objašnjava Saša Matovina, maestro Muške klape Kastav.




Ovaj stari i Kastavcima drag običaj oživljen je 1995. godine, na inicijativu Milivoja Jelovice, a otrgnut je zaboravu zahvaljujući trudu članova Muške klape Kastav. Na području Kastva, naime, koledvalo se sve do daleke 1946. godine, kad je među koledvarima bio i Milivoj Jelovica. On je devedesetih godina prošlog stoljeća djelovao kao predsjednik Kulturno-prosvjetnog društva Istarska vila iz Kastva, u čijem je okviru tada djelovala mlada Muška klapa Kastav. Milivoj Jelovica članovima klape pričao je o koledvarskoj tradiciji te ih uputio na pjesme i običaje koledvanja. Članovi Muške klape Kastav tako su posegnuli za uvježbavanjem prigodnih napjeva, odjenuli odore triju kraljeva i 1995. godine krenuli put prvih koledvarskih pohoda nakon 1946. godine. Od tada pa do danas Muška klapa Kastav kontinuirano, svake godine koledva Kastvom, Kastavštinom i šire, a pohodi im potraju od ranog jutra pa sve do kasno navečer. Stari Kastavci, po tradiciji, na blagdan Sveta tri kralja prognozirali su i kakva će biti ljetina. Ako sunce zađe iza oblaka, onda će godina biti rodna, a ako izađe iz vedrog neba godina će biti sušna i nerodna.