Mostovka odgovorila na SDP-ove prozivke

Nastavlja se sukob oko izgradnje riječke bolnice, Strenja Linić poručila Jovanoviću: ‘Niste se dokazali djelima’

Damir Cupać

Sve stranke u ovim izborima su kao jedan od prioriteta navele gradnju nove riječke bolnice. Osim Jovanovića, kaže Strenja Linić



RIJEKA Prvoplasirana na izbornoj listi Mosta u 8. izbornoj jedinici Ines Strenja Linić prozvala je Željka Jovanovića da bi se osim retoričkih sposobnosti koje ima, trebao dokazati djelima, a što, po njezinoj ocjeni, nije slučaj. Strenja Linić ocijenila je da su njegovi stavovi, kada je riječ o gradnji nove riječke bolnice, potpuno promašeni.


– Prošla Vlada nije donijela odluku o višegodišnjem zaduživanju od HBOR-a zbog čega se kredit nije mogao realizirati i kompletan početak gradnje je bio vrlo upitan.


Gospodin Jovanović je jasno pokazao koliko mu je stalo do te bolnice, odnosno u kakvom nam je stanju bolnica nakon 25 godina vlasti SDP-a u Rijeci i dva mandata na razini države. Ni HDZ nije imao previše sluha za ovu bolnicu jer je do sada bolnica već trebala biti u funkciji. Gospodin Jovanović ima dobre retoričke sposobnosti, ali se u provedbi nije baš pokazao. Žalosno je da jučerašnji povijesni dan za riječku medicinu i čitavu ovu regiju proglašava igrokazom, događaj kojem su prisustvovali saborski zastupnici iz ove županije, pripadnici svih stranaka i čelnici političkih stranaka. Stoga ga s ovog mjesta prozivam što je propustio i kao predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo nije dao potporu kako bi se donio ključan dokument za izgradnju, što sam ja učinila, izjavila je Strenja Linić. Dodaje da se ne radi o »kvazi« radovima jer je raspisan natječaj, izabran izvođač i potpisan ugovor nakon kojeg je započeta gradnja.




– Nikada do sada nisu pravilno planirana sredstva za gradnju KBC-a Rijeka u državnom proračunu. Međutim dogodio se povijesni trenutak za KBC Rijeka, ali i za zdravstvo ove čitave regije, i na njega trebaju biti ponosni svi oni koji se desetljećima trude, a posebice posljednjih 15 godina, kako bi ovaj projekt ugledao svjetlo dana. Riječka medicina, riječki liječnici i svi naši bolesnici iz četiri županije i šire koji ovjde gravitiraju to zaslužuju. U Rijeci se razmišlja pozitivno i strateški, postoji kritična masa ljudi koji razmišljaju slično, imaju motiv i fokusirani su na ovaj projekt. Nova bolnica na Sušaku buduća je Sveučilišna bolnica. Dosad sam bila ponosna na činjenicu da su sve baš sve stranke u ovim izborima ponovno kao jedan od prioriteta navele gradnju nove riječke bolnice. Osim Jovanovića, naglasila je Strenja Linić.


Ona se osvrnula na odnos zdravstva i politike.


– Financijska slika zdaravstvenog sustava kod nas je da po stanovniku izdvajamo 700 eura, dok je taj iznos u Austriji 3.500 eura. No, hrvatski zdravstveni sustav vrlo je dobar s obzirom na razinu inputa u zdravstvenu zaštitu. Ključni problem hrvatskoga zdravstva je slabost hrvatskoga gospodarstva. Trenutno je 4,3 milijuna osiguranika, a broj radno aktivnih je 1,4 milijuna. Odnosno, kada bi se učešće radno aktivnih povećalo na razinu EU-a, dakle za 288.000, u zdravstvenom sustavu bi bilo 3,5 milijardi sredstava više. To se može riješiti na način da je nužno osigurati 24 milijuna, zadržati HZZO izvan državne riznice i poštovati sve zakonske odrednice Zakona o zdravstvenom osiguranju koje definiraju obveze državnog proračuna prema HZZO-u u punom opsegu, dakle 3,9 milijuna. Dakle, radi se o 22,4 milijarde kuna i stoga je jako bitno tko i kako upravlja tim iznosom – navela je Strenja Linić.