Zakup Korza 8a

Nastavlja se lakrdija s poslovnim prostorima u Rijeci: Tvrtka Modi izlicitirala prostor pa prodana

Damir Cupać

Nakon što je uz prosvjed Stipe Dunatova izlicitirala prostor po početnoj cijeni od 20,88 eura po kvadratu, novi vlasnik tvrtke Modi postalo je »De Tempore« iz Zagreba, ali to neće utjecati na sklapanje ugovora o zakupu nakon što se riješi žalba Stipe Dunatova



RIJEKA Nije prošlo ni mjesec dana od kada je tvrtka Modi izlicitirala poslovni prostor na adresi Korzo 8a od 82 kvadrata, a tvrtka je već promijenila vlasnika. Tako je lakrdija s javne licitacije nastavljena. Najprije je krajem prošle godine poslovni prostor izlicitirala tvrtka Dunatov, pa to nije prihvaćeno, da bi se na kraju organizirala licitacija samo s jednim natjecateljem, a to je tvrtka Modi. Naime, Dunatov je ušao u spor s Gradom Rijekom, što je iskorišteno za eliminiranje te tvrtke s licitacije. Kao i u prethodnim natječajima kao namjena je navedena specijalizirana trgovina brendiranog pribora i posuđa za jelo. Do dana današnjeg nije poznato zbog čega su Odjel za poduzetništvo i gradonačelnik Vojko Obersnel inzistirali isključivo na toj namjeni kada se zna da je riječ o elitnoj lokaciji koja bi izazvala zanimanje velikog broja tvrtki da je namjena, a što je uglavnom uobičajeno, proširena. Valja podsjetiti da je krajem travnja ove godine poduzeće Modi izlicitiralo Korzo 8a za 20,88 eura po kvadratu. Licitiranje će ostati zapamćeno po prosvjedu Stipe Dunatova koji je trubio na Titovu trgu, a poduzetnica Slavica Šota organizirala je konferenciju za novinare kako bi upozorila, po njezinoj ocjeni, na nepravilnosti na natječaju. Nakon toga Šota se obratila USKOK-u.   


 Samo »podobnima«


– Moj kolega Hrvoje Barić je u Novom listu od 20. rujna 2011. godine upozorio da su najatraktivniji poslovni prostori na riječkom Korzu namijenjeni »podobnima« i da je to napravljeno određivanjem namjene za samo jednu djelatnost te da će se na takav način smanjenim interesom poduzetnika postići početne najamnine i tako smanjiti priliv u gradski proračun. Poslovni prostor je na sumnjivi način, ponavljanjem, a onda i odgađanjem licitacije dobila tvrtka Modi koja je bila u vlasništvu Marine Vele Stilin. Poslovni prostor je takoreći »predan« za minimalnu najamninu od oko 12.000 kuna mjesečno, kada se odgađanjima licitacije umjesto ponavljanjem pojavila samo tvrtka Modi pa se nije niti licitiralo. Kada se zna da je prije nekoliko dana tvrtka Modi iz Rijeke promijenila vlasnika, a novi vlasnik je tvrtka »De Tempore« iz Zagreba, jasno je da netko trguje gradskim poslovnim prostorima koje najprije jeftino izlicitiraju, a zatim prodaju i na taj način ostvaruju dobit, umjesto da to radi Grad Rijeka – navela je Šota.   


Promjena vlasništva


Prema podacima Sudskog registra Trgovačkog suda do promjene vlasništva zaista je došlo. Potvrdili su to i u Direkciji za poslovne objekte.   





Prije prodaje osnivači tvrtke Modi bili su Marina Vela Stilin, Zoran Sloboda i Goran Sloboda. Na natječaj u prosincu 2012. godine u ime te tvrtke pojavio se Robert Kopajtić. Budući da je tada Korzo 8a bilo na natječaju s prostorom na adresi Korzo 40 c, potrebno je pojasniti tko je Robert Kopajtić. Naime, tada se na licitaciji za Korzo 40c pojavio samo jedan natjecatelj koji je taj poslovni prostor dobio po početnoj cijeni od 20,88 eura po kvadratu, što ukupno daje iznos nešto veći od 15.000 kuna, odnosno pet i pol puta manje nego što je plaćao Rijekatekstil Domus. Zakupac je postala tvrtka Textor Consortio koja je osnovana 5. rujna 2011. godine, a jedini osnivač je Robert Kopajtić, dok je direktor Miljenko Diklić. Osnivač Robert Kopajtić član je Nadzornog odbora Rijekatekstil Domusa, tvrtke koja je vratila poslovni prostor. Tome treba dodati da je direktor Textor Consortia Miljenko Diklić ujedno i član uprave tvrtke A.M.E.C. kojoj je jedini osnivač Mirko Pavičić i koja je jedini osnivač Rijekatekstil Domusa. Drugim riječima, ništa na Korzu ne može proći ni izravno ni neizravno bez njegova kralja, a to je Pavičić.



– Prema podacima iz Sudskog registra, trgovačko društvo MODI d.o.o., izvršilo je promjenu upisa u sudski registar i to: promjenu sjedišta, koje je sada u Zagrebu, promjenu članova osnivača društva (sada je to trgovačko društvo DE TEMPORE d.o.o. Zagreb) i promjenu direktora društva, sada Azra Ana Delić iz Zagreba. Promjena osnivača provedena je prema Zakonu o trgovačkim društvima i ne utječe na pravnu osobnost tvrtke Modi, navode u Direkciji poslovnih objekata. Na Titovu trgu 3 dodaju da nije sklopljen ugovor o zakupu jer je drugi natjecatelj, odnosno trgovačko društvo Dunatov, uložio prigovor na odluku o dodjeli u zakup poslovnog prostora trgovačkom društvu Modi. Pitanje je i je li promjena vlasničke strukture prepreka za sklapanje ugovora i hoće li se poništiti natječaj.   


– Neće se zbog toga poništiti natječaj. Odluka o davanju u zakup poslovnog prostora i Odluka o uvjetima i postupku javnog natječaja za davanje u zakup ne utvrđuje da bi se za najpovoljnijeg natjecatelja, koji je izlicitirao poslovni prostor, naknadno mogla izmijeniti odluka o dodjeli prostora jer je došlo do promjena središta, osnivača i direktora. Pravna osoba koja je upisana u sudski registar može izvršiti i u sudski registar upisati promjenu sjedišta, promjenu direktora, osnivača, promjenu visine temeljenog kapitala i slično. Preciznije, Grad ne stupa ni u kakve poslovne odnose s osnivačem tvrtke Modi d.o.o., već isključivo s tvrtkom Modi koja je i dalje upisana u sudski registar, samo je promijenila navedene činjenice, kažu u Direkciji poslovnih objekata. U tom gradskom odjelu demantiraju da su istražitelji USKOK-a dolazili u Direkciju za poslovne objekte u vezi s ovom licitacijom.