Nema više kaosa

Naplata parkirališta kod KBC-a: Nema čekanja, a parkirnih mjesta posvuda oko bolnice

Barbara Čalušić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Naplata parkiranja od 10 kuna za drugi i svaki sljedeći sat rezultirala potpunim izostankom bilo kakve gužve u krugu riječke bolnice. Tome je pridonijelo otvaranje još jednog ulaza na parkiralištu Podpinjol samo za bolničke zaposlenike



RIJEKA  Prvi radni dan naplate parkiranja na riječkom lokalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka jučer ujutro pružao je sasvim drugu sliku od uobičajenog prometnog kaosa i neprestanih zastoja koji su dosad bili svakodnevna slika u krugu riječke bolnice u prijepodnevnim satima. Između osam i devet sati ujutro na riječki lokalitet jučer se ulazilo bez čekanja pred rampom, a parkirno mjesto praktički se moglo naći na svakom koraku. Prvenstveni razlog tome svakako je uvođenje naplate parkiranja po nimalo jeftinoj tarifi od 10 kuna za drugi i svaki sljedeći sat parkiranja, ali i otvaranje još jednog ulaza na poziciji parkirališta Podpinjol koji je isključivo namijenjen zaposlenicima KBC-a Rijeka koji također plaćaju parkiranje, ali po povlaštenoj cijeni od 40 kuna za mjesec dana.


Ostalim građanima, u prvom redu pacijentima, na raspolaganju su dva susjedna parkirališta, Podpinjol i »Rikard Benčić«, na kojima sat parkiranja iznosi šest kuna ili pak parkiranje u krugu bolnice koje će nakon isteka prvog besplatnog sata morati platiti deset kuna za svaki sljedeći sat. Ipak, ako se uzme u obzir jučerašnja slika parkirališta u riječkoj bolnici nešto poslije osam sati, na kojem sada unatoč smanjenju broja parkirnih mjesta, slobodnog mjesta i dalje ima, a u najvećem ga broju koriste zaposlenici bolnice i u nešto manjem omjeru pacijenti, može se zaključiti da je riječka bolnica dosad doista služila i kao besplatan parking u centru grada i svim ostalim građanima.


Za i protiv naplate


– Mene van sad gušt pasat ovuda, saka čast na realizaciji ove ideje, sada se stvarno lakše diše – rekao nam je Gioni Monjac iz Matulja kojeg smo jučer zatekli na odlasku iz riječke bolnice. Automobil je, kako kaže, kao i uvijek parkirao na Podpinjolu i sad kad je završio s pretragama, može na miru bez sklanjanja automobilima u prolazu i zaobilaženja parkiranih, doći do svog vozila. Za njega je ova ideja o naplati parkiranja u KBC-u Rijeka kako bi se smanjile gužve i kaos, odličan potez riječke bolnice i Grada Rijeke za koji ne štedi riječi hvale.




Sasvim suprotno razmišlja Božidar Kos koji je jučerašnje jutro proveo rješavajući križaljku u automobilu. Na zahtjevnu je pretragu doveo svoju bolesnu šogoricu i pretpostavlja da će je čekati oko četiri sata. 


– Deset kuna za sat parkiranja je preskupo, ali nisam iznenađen, proračuni se moraju nekako puniti, a najlakše je to činiti iz džepova građana. Nitko tko treba u bolnicu, na pretragu, k liječniku, ne obavi sve što je morao u sat vremena koliko je besplatno, niti u dva sata što bi ga koštalo deset kuna. Možda netko uspije, ali samo ako ima vezu. Mi ostali moramo čekati satima. Problem je što su neki pacijenti teško pokretni. Moja šogorica je toliko bolesna da ne može hodati. Nama ne preostaje ni jedna druga opcija nego plaćati preskupi parking – smatra gospodin Kos. 


»Operira« i pauk


Uređenje prometa i naplatu parkiranja organizira Rijeka plus. Naplata se na riječkom lokalitetu obavlja na tri automatske blagajne, a već je jučer ujutro bolnicom »operirao« pauk koji će uklanjati nepropisno parkirana vozila. Riječki lokalitet raspolaže s 15 parkirnih mjesta za invalide, kao i mjestima za taksi vozila i interventna vozila koja sada prometuju bez zastoja. Parkiranje uskoro više neće biti besplatno ni na preostala dva lokaliteta KBC-a Rijeka. Po istom sistemu, parkiranje će se od 1. prosinca početi naplaćivati i na sušačkom lokalitetu, a od početka iduće godine i u krugu dječje bolnice na Kantridi. 


Radno vrijeme parkirališta na svim lokalitetima bit će od sedam do 21 sat radnim danom te od sedam do 18 subotom. Osim nedjelje i neradnih dana, bolnička parkirališta neće se naplaćivati i u vrijeme posjeta, od 16 do 17 sati. Pravo na povlaštenu kartu po mjesečnoj cijeni od 40 kuna imaju zaposleni u KBC-u, Zavodu za patologiju Medicinskog fakulteta te zaposleni u Srednjoj medicinskoj školi.