Bogat program

Najveći kastavski praznik: Sve s Bele nedeje bit će zabilježeno na filmu

Andrej Petrak

Foto. S. JEŽINA

Foto. S. JEŽINA

Najveći kastavski praznik ove godine nudi i neke novitete, a program i organizacija dignuti su na višu razinu, poručio je promotor događanja Vjeko Alilović, najavljujući više od 200 sudionika programa, dvanaest bendova, četiri klape i puhačke orkestre koji će zabavljati posjetitelje



KASTAV – Sve je spremno za još jednu Belu nedeju koja će, najavljuju organizatori, ovog vikenda posjetiteljima Kastva pružiti nezaboravna tri dana, spajajući tradiciju, kulturu, gastronomiju, enologiju i turizam. Bela nedeja ove godine nudi i neke novitete, a program i organizacija dignuti su na višu razinu, poručio je promotor događanja Vjeko Alilović, najavljujući više od 200 sudionika programa, dvanaest bendova, četiri klape i puhačke orkestre koji će zabavljati posjetitelje. Sve će snimati filmska ekipa pa će ove godine izaći i film o Beloj nedeji. Unatoč lanjskoj kišnoj nedjelji, procjenjuje se da je Belu nedeju tog vikenda posjetilo oko 80.000 ljudi, a organizatori očekuju da će ove godine broj biti i povećan, jer vremenska prognoza zasad je dobra. Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac poručio je da su u Kastvu svi ponosni na svoj najdraži praznik koji je svima prva asocijacija na gradić na brege.


Licitacija speleologa


– Ove godine nastavljamo u još jačem tonu, s nekim novinama. Program je velik i siguran sam da će svatko moći odabrati ono što ga najviše zanima. Nauživat ćemo se i ove Bele nedeje – rekao je kastavski gradonačelnik.


Karmen Puhar Dragičević iz TZ Kastva najavila je program Bele nedeje koji počinje u petak, 29. rujna, ČA-čitalnicom i otvorenjem izložbe »Estavela – dvadeset godina postojanja«.




– Beloj nedeji ove godine pridružili su se i kastavski ateljei pa će posjetitelji moći razgledati izložbe Željana Pavića i Saše Jantoleka. Subota donosi brojne programe, poput škole harmonike Nika Polesa, nastup Folklornog ansambla Zora iz Opatije, čakavsku večer »Smeh ni greh« s brojnim sudionicima, nagradnu radionicu plesanja potresujke, dok će veliko subotnje finale biti nastup Trija Vox i D’Beni banda na Lokvini, te Pumpa Banda i SuperCover Banda na Trgu Matka Laginje – rekla je Puhar Dragičević.



Od subote u 14 sati do ponedjeljka u 24 sata za sav promet bit će zatvorene županijska cesta od Šporove jame do Jurjenića te nerazvrstane ceste od Šporove jame do križanja Belići, uključujući i ceste u centru Kastva. Građanima iz smjera Rijeke i Matulja sugerira se korištenje parkirnog prostora na dijelu ceste u Rešetarima te pristupne ceste do nove sportske dvorane, dok je građanima iz smjera Viškova namijenjen parkirni prostor u radnoj zoni Žegoti.



Glavni subotnji program ipak će biti izložba vina Udruge Belica, što se otvara u 14 sati u kuli na Trgu Istarske vile. Uz vina iz cijele Hrvatske, od Krka do Iloka, Dobrinja, Nadina i Ludbrega, popratni sadržaji uključuju izložbu »Mehi za sumporat« – najavio je predsjednik Udruge Belica Radenko Srdoč. Kuhat će se palenta kompirica i degustirati grobnički sir, a posjetitelji će biti u prilici kušati izložena vina i tijekom nedjelje i ponedjeljka od 10 do 22 sata.


Izložba vina ove će godine biti održana dvadeseti put, a dva desetljeća postojanja slavi i Speleološka udruga Estavela koja u petak, uz izložbu koja će zainteresiranima pokušati predstaviti iskustva kastavskih speleologa u brojnim istraživanjima što su ih poduzimali proteklih godina, prirediti bogatprogram. Izložba se otvara u 20 sati, a pola sata kasnije bit će održana projekcija speleološkog filma, dok u 21 sat prisutne očekuje nešto potpuno drugačije.


– Napravit ćemo ono što nismo nikad dosad, a to je licitacija naših speleologa. Probat ćemo ih prodati publici, koja će licitirati za jedinstveno iskustvo. Kupovinom našeg speleologa svojoj obitelji osigurat će šetnju prirodom i posjet jami, što bi teško inače bili u prilici vidjeti – rekao je tajnik Estavele Goran Nikolić.


Ništa bez sajma


Nedjelja na Beloj nedeji tradicionalno donosi promenadni nastup Glazbenog društva Spinčići, svečani pozdrav Beloj nedeji s brojnim sudionicima i uzvanicima, a program će se nastaviti promocijom knjge »Vinova loza u prošlosti i sadašnjosti Opatijsko-riječko-vinodolskog vinogorja«, koncertom Gradske glazbe Trsat, nastupom Harmonikaškog koncerta Nike Polesa te nastupima klape Nevera iz Rijeke te ženske i muške klape Kastav. Za večernji program zaduženi su Lucky band i Mauro Staraj & La Banda, koji će nastupiti na Lokvini te Brevis Band i Cukar i kafe, koji će publiku zabavljati na Trgu Matka Laginje. Posljednjeg dana Bele nedeje publika će moći posjetiti Mići samanj dječjih vrtića »Vladimir Nazor«, Poneštrica i Kockica, pogledati predstavu Tony i prijatelji, nazočiti svečanoj dodjeli nagrada za najljepšu okućnicu i uživati u nastupima trija In Between i klape Kamik iz Kostrene. Glazbeni finale Bele nedeje donosi nastupe grupe Night Express na Lokvini i ZAStoj Banda te Ausswinkl Muzikanata na Trgu Matka Laginje.


Dalibor Gušić najavio je sajamski dio Bele nedeje, koji na prostoru od Vatrogasnog doma do Fortice donosi ponudu OPG-ova i domaćih proizvoda, dok će ugostiteljska ponuda biti smještena na Fortici, Crekvini i Lokvini. Za one najmlađe tu su tri lunaparka na Belvederu, Šporovoj jami i školskom igralištu. Oni nešto stariji svake večeri moći će uživati na afteru u caffeu Green Box u sklopu kastavske sportske dvorane. Ondje će svi zainteresirani moći izraditi i personaliziranu majicu s motivima Bele nedeje.