Tradiocionalna priznanja

Najljepši riječki izlozi djelo učenika Škole primijenjene umjetnosti

Biljana Savić

NajljepšI izlog prodavaonice obuće Flair na Korzu 2e uredili su učenici ŠPUR-a / Snimio Roni BRMALJ

NajljepšI izlog prodavaonice obuće Flair na Korzu 2e uredili su učenici ŠPUR-a / Snimio Roni BRMALJ

Da nije bilo učenika ove škole koji su uredili 21 izlog, središte grada izgledalo bi puno tužnije, jer je vrlo malo poduzetnika uredilo izloge u vlastitom aranžmanu



RIJEKA  U okviru proslave Dana Grada Rijeke i Dana Sv. Vida, jučer su dodijeljena priznanja i pohvale za najbolje uređene izloge, balkone i prozore u užem središtu grada. Nagrade i priznanja dodijelili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić te Andrija Vitezić, pročelnik Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke.


Ocjenjivački sud je prvu nagradu u iznosu od 3.000,00 kn ove godine dodijelio tvrtki Obuća d.o.o. za uređenje izloga prodavaonice obuće Flair, Korzo 2e.


Predsjednica Ocjenjivačkog suda Iva Pevalek kazala je da prema svim kriterijima ovaj izlog ponovno i neosporno nosi prvu nagradu, a ove godine uređenje je zašlo i u prostor same prodavaonice te su košarice, izrađene od ekoloških materijala i decentno ukrašene trešnjama, raspoređene po čitavom interijeru potičući prolaznike da uđu i slijede njihov trag.




Ovaj izlog je rad učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a autori idejnog rješenja i postava izloga su Matea Čurčić i Raul Bazjak, učenici 3. razreda.


Druga nagrada u iznosu od 2.000,00 kn dodijeljena je tvrtki Amec Rijekatekstil d.o.o., za uređenje izloga Max&Co, Korzo 6a. Treća nagrada u iznosu od 1.000,00 kn pripala je tvrtki RT M d.o.o., za uređenje izloga prodavaonice Torbica, Korzo 37b.


Za trajni doprinos vizualnom identitetu grada dodjeljuje se posebna godišnja nagrada u iznosu od 5.000,00 kn, za uređenje izloga Studia Ateliea Rogić, Užarska 15 b. Ova je nagrada formirana da bi se potaknuli korisnici poslovnih prostora na konstantno i cjelogodišnje uređenje poslovnih izloga koji doprinose gradskoj vizuri te kako bi se odalo priznanje onima koji to već čine.


Pohvale za vrlo uspješno uređene izloge u vlastitom aranžmanu i doprinos proslavi zaštitnika grada dobili su: Cvjetarna Val,  Frizerski salon Marisa, City centar Varteks te Mala galerija Bruketa. Pohvale za vrlo uspješno uređenje izloga putem suradnje sa Školom za primijenjenu umjetnost Rijeka idu tvrtki Amec Rijekatekstil d.o.o., za uređenje izloga prodavaonice Marella i Blues i prodavaonice Max Mara, Futura nova d.o.o..


U kategoriji cvijeća na balkonima i prozorima stručno je povjerenstvo jedva uočilo nekoliko uređenih balkona i niti jedan uređen prozor. Većina uređenih balkona se pohvaljuju i to balkoni Branke Karmelić, Karla Peračkovića, trgovačkog obrta Dania te tvrtke lng plan d.o.o.


Posebno je pohvaljen Poštanski ured koji iznošenjem cvijeća ispred vlastitih vrata i prozora daje doprinos Korzu. I ove godine pohvala ide Turističkoj zajednici grada Rijeke za uređenu fasadu zgrade u slapovima njegovanog cvijeća te za gradske kandelabre kao i za cvjetnu gredicu na Fiumari koje po nalogu Grada osmišljava, uređuje i održava KD Čistoća.


Ocjenjivački sud za izbor najuspješnije uređenih izloga, balkona i prozora, djelovao je u sastavu Iva Pevalek i Silvana Konjevoda iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, lnes Boban Štiglić iz Turističke zajednice grada Rijeke i Tamara Mančić iz Odjel gradske uprave za poduzetništvo.


– Ove godine izuzetno je malo izloga koji su uređeni u vlastitom aranžmanu, od strane samih poduzetnika i vlasnika izloga, kazala je predsjednica ocjenjivačkog suda Iva Pevalek i naglasila da je stoga pohvalu dobila Škola za primijenjenu umjetnost čiji su učenici uredili ukupno 21 izlog na 13 lokacija u užem središtu Rijeke.


U odabiru najuspješnije uređenih izloga uvažavani su kriteriji korištenja elemenata koji označavaju aktualna događanja u gradu, prije svega proslavu Dana Sv. Vida, originalnost i kreativnost u načinu predstavljanja proizvoda, upotrebu dekorativnih elemenata, novih i tradicionalnih dizajnerskih dostignuća, estetski sklad i primijenjeni kolorit te blagdanski ugođaj.