Enigmatska elita u Kraljevici

Najbolji gimnastičari uma dolaze u Uvalu Scott

Edi Prodan

Na 7. svjetskom prvenstvu u sudokuu i 21. svjetskom prvenstvu u rješavanju zagonetki nastupa rekordan broj od 152 natjecatelja, a zajedno s njima dolazi čak 220 gostiju iz 31 države svijeta



RIJEKA » Od 1. listopada Kraljevica, odnosno turističko naselje Uvala Scott bit će poprište natjecanja najboljih svjetskih rješavača sudokua i zagonetki. Na 7. svjetsko prvenstvo u sudokuu i 21. svjetsko prvenstvo u rješavanju zagonetki dolazi rekordan broj od 152 natjecatelja, dosadašnji rekord bio je njih 148, a zajedno s njima u Uvalu Scott dolazi čak 220 gostiju iz 31 države svijeta. Stoga očekujemo iznimnu kvalitetu natjecanja, a nadamo se da će naši gosti iz Hrvatske ponijeti i jako lijepe utiske u svakom smislu. Najbitniji su to naglasci iz izlaganja Pere Galogaže, predsjednika Hrvatskog zagonetačkog saveza i generalnog koordinatora čitavog projekta na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u redakciji Novog lista, generalnog medijskog pokrovitelja čitave manifestacije.


  Uz činjenicu da će se u Kraljevici pojaviti globalna »logička elita«, kako mnogi znaju nazivati rješavače najrazličitijih zagonetki, iznimno je važno da se u ova recesijska vremena, što je također globalna pojava, pojavljuje i rekordan broj natjecatelja. Razlog tome je napor organizatora da natjecateljima omogući najbolje uvjete po najpovoljnijoj cijeni. U tome je posebno prednjačila uprava turističkog naselja Uvala Scott čiji je direktor Nedjeljko Anđelić također nazočio konferenciji.


– Iako danas nije ni najmanje lako poslovati, izašli smo u susret organizatorima te maksimalno spustili cijene kako bismo omogućili dolazak i onima kojima materijalna sredstva to inače ne bi dopuštala. S druge strane iskusni smo u organizaciji velikih skupova, kapacitet našeg naselja je 700 ležajeva, a dolazak natjecatelja iz 31 države znači i veliku promidžbu ne samo našeg turističkog naselja nego i čitavog Kvarnera pa i Hrvatske, istaknuo je Anđelić dodavši kako im poseban izazov predstavlja pripremanje obroka za natjecatelje iz krajnje različitih kultura – od Kine ili Indije pa sve do Kanade.



Znate li tko dobiva najveći pljesak na kraju natjecanja? Ne, nisu to svjetski pojedinačni ili ekipni prvaci, a kad smo već kod njih prognoze idu u smjeru natjecatelja iz Njemačke, SAD i Japana, već – sastavljači zagonetki, istaknuo je Galogaža.   Većina njih su iz Hrvatske, a dvojica dolaze iz susjedne Bosne i Hercegovine. A kad je već tako istaknimo i imena tih vrsnih enigmata: Siniša Hrga iz Splita, Stjepan Varaždinac (Orahovica), Alfredo Ivankov (Rijeka), Zrinka Kokot (Zagreb), Goran Vodopija (Zagreb), Sanda Reić Tomaš (Split), Luka Pavičić (Split), Valter Kvalić (Vozilići), Matija Mladinović (Zagreb), Adnan Spahić (Sarajevo) i Jozo Mlinarević, (Tihaljina).


  Samo natjecanje, nakon svečanog otvaranja u ponedjeljak 1. listopada ide u borbe za odličja već u srijedu 3. listopada. Tada je naime, u vremenu od 10 do 13 sati predviđeno finale osam najboljih natjecatelja u sudokuu, da bi se veliko finale u rješavanju zagonetki održalo u istom terminu, u subotu 6. listopada. Važno je kod ovih termina istaknuti da će u tom vremenu natjecanje biti otvoreno i za posjetitelje koji će finalne borbe moći pratiti putem velikih panoa.



Konferencija za novinare iskorištena je i za promociju knjige »Drugih deset svjetskih prvenstava«. Kao je naime u Kraljevici 21. svjetsko prvenstvo, a prijašnjih je godina već predstavljena knjiga »Prvih deset svjetskih prvenstava«, ovo je bila idealna prigoda za drugi nastavak, odnosno zbirku najzanimljivih zagonetki prvenstava od 2002 do 2011. godine ili od finskog 2002 Oulua do mađarskog Egera.



  Iznimni obol natjecanju dali su i zaposlenici Feniksa, najprodavanije i po mnogima najkvalitetnije niske enigmatskih izdanja u Hrvatskoj. Oni su naime grafički oblikovali zagonetke, a koliki je to posao najbolje ističe podatak kako svaki rješavač dobiva 350 listova formata A4 na kojem se nalaze zadaci.


  Novinarima se obratio i Branko Mijić, glavni urednik Novog lista, kako smo već istaknuli – generalnog medijskog pokrovitelja svjetskih prvenstava.   – Novom listu je posebna čast biti uključen u jedan ovakav projekt, u svjetska prvenstva što u naš kraj dovode vjerojatno najdomišljatije ljude svijeta. Bez imalo ustezanja možemo reći da će u Kraljevici biti do sada na jednom mjestu nikad viđena koncentracija najboljih svjetskih »gimnastičara uma«, a značajno je i to da će nakon povratka svojim kućama oni biti iznimni promotori Kvarnera i Rijeke, naglasio je Mijić.


Za vrijeme svjetskih prvenstava održat će se i godišnja skupština WPF-a (World puzzle federation – Svjetska zagonetačka federacija) na čijem je čelu Will Shortz. Poznat i kao urednik enigmatske rubrike u američkom magazinu Time, Shortz je svakako i najpoznatiji svjetski promotor enigmatike, a iznimno je cijenjen i kao jedan od autora najteže križaljke na svijetu – »Timeovke«. Križaljka je to za čiji su pojmovi zapravo asocijativni opisi tako da je za njezino rješavanje najprije potrebno odgonetnuti pojam koji se uopće traži.   Naš, riječki enigmatski tim organizirat će pak »Feniks kup« u rješavanju križaljki što će se održati u četvrtak, 4. listopada, a na kojem se očekuje nastup 120 natjecatelja.


  Uz navedene sponzore prvenstva treba istaknuti da su se u čitav projekt uključile i turističke zajednice Rijeke, Kvarnera i Kraljevice kao i Poljoprivredna zadruga Vrbnik uz čije će se pjenušce prvenstvo otvoriti i – zatvoriti.