Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
22. travnja 2019.
"Startup Europe Awards"

Najbolji europski startupovi: Riječani zapaženi u Bruxellesu

Riječko-zagrebački tim s mentorom dr. sc. Svenom Maričićem
Riječko-zagrebački tim s mentorom dr. sc. Svenom Maričićem
Autor:
Objavljeno: 9. lipanj 2017. u 23:04 2017-06-09T23:04:45+02:00

Startup Medicinskog fakulteta u Rijeci »Braille Riddles« nije osvojio 1.  mjesto, ali je dobio  pohvale

RIJEKA Sedam timova predstavljalo je Hrvatsku ove srijede u Bruxellesu na dodjeli nagrada za najbolje europske startupove, »Startup Europe Awards«, a među njima i riječko-zagrebački tim studenata sa svojim projektom »Braille Riddles« – taktilnim slagalicama za slijepu i slabovidnu djecu.

U Bruxelles su otišli pobjednici sedam različitih kategorija odabrani krajem prošle godine na nacionalnoj razini natjecanja u Rijeci, a iako na kraju niti jedan hrvatski tim nije osvojio prvo mjesto na europskoj razini, sudjelovanje u »europskom finalu«, odnosno »Euroviziji za startupove« velika je čast i svakako će dati vjetar u leđa ovim originalnim hrvatskim idejama.

Riječko-zagrebački tim »Braille Riddles« čine Toma Babić, Martina Sedlić, Dario Džepina, Lovro Ivanković, Ante Gugić, Maja Buljan, Josip Šore i Dino Alagić – studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci pod čijim se okriljem ovaj startup i nalazi, te Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Njihove »Braille Riddles« raznolika su edukativna pomagala za slijepu i slabovidnu djecu koje su razvili i izradili koristeći tehnologiju 3D printa kako bi pojeftinili izradu.

Dva modela

Slagalice je tim osmislio kroz dva modela – djeci do 7 godina namijenjene su jednostavne slagalice u obliku kocke sa slovima Brailleovog pisma, dok su djeci od 7 do 12 godina namijenjene »taktilne« puzzle« koje na sebi imaju reljefne obrise raznih predmeta iz okoline i naziv tih predmeta na »brajici«.

– Prisustvovati dodjeli nagrada u Europskom parlamentu u Bruxellesu bilo je odlično iskustvo, ostvarili smo puno korisnih kontakata, razgovarali o daljnjem razvoju projekta, dobili puno pohvala. Naš projekt je u fazi izrade završnih prototipa i testiranja na krajnjim korisnicima, te trenutno razmišljamo kako dodatno proširiti paletu tema, kazao nam je voditelj projekta Toma Babić dodavši da su osim Medicinskog fakulteta u Rijeci njihov put u Bruxelles pomogli i udruga Riječki val i Grad Rijeka.

Tim trenutno čeka da netko od njih završi studij kako bi mogli otvoriti firmu i krenuti u tržišnu realizaciju. Neki strani investitori, kazao je Babić, već su pokazali interes za ulaganje.

Ostali timovi

Pored startupa »Braille Riddles« koji je na nacionalnom nivou pobjedu odnio u kategoriji društveno korisnih ideja, u Bruxellesu su se za europske nagrade u svojim kategorijama natjecali i hrvatski startup-ovi Juvo Home Friend (alarmni sustav koji dojavljuje kretnje djeteta prema manje sigurnom dijelu kuće), Tinja (online platforma za jednostavno i efikasno povezivanje instalatera solarnih panela i zainteresiranih korisnika); Studio Rebus/Meridda (sustav pametne narukvice, web i mobilne aplikacije koji mjeri stres korisnika), Eter.io (sustav koji pomoću raznih senzora optimizira razinu osvjetljenja u radnom okružju), Terrible Creations (vrsta društvenih igara koje se igraju u realnom vremenu i prostoru) i LovePranks (aplikacija koja razvija sitne znakove pažnje koji pomažu malim iznajmljivačima da pruže uslugu gostima).

Hrvatske timove na dodjeli u Europskom parlamentu pratili su dekanica Visoke poslovne škole PAR dr.sc. Gordana Nikolić kao predstavnica hrvatskih ogranizatora natjecanja te dr.sc. Sven Maričić, mentor tima »Braille Riddles«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš