Stiglo nevrijeme

Najave se obistinile: Snijeg sinoć zabijelio Rijeku i okolicu, autobusni promet u kaosu

Sanja Gašpert

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Zbog snijega i kiše koja se u dodiru s tlom pretvarala u led, problemi u prometu zabilježeni su u cijelom prigradu, ali i na gradskim prometnicima, a gotovo u svim dijelovima Rijeke prometovalo se otežano



RIJEKA Zbog snijega i ledene kiše, koji su na području Rijeke i okolice počeli padati predvečer, Stožer Zimske službe Grada Rijeke u 20 sati proglasio je drugi stupanj pripravnosti, što znači da zimske službe izlaze na teren i čiste prometnice prema prioritetima, a prvi prioritet predstavljaju sve državne ceste, kao i bivše lokalne i županijske ceste kojima sada upravlja Grad Rijeka. Inače je od studenog do ožujka na snazi prvi stupanj pripravnosti, koji označava spremnost svih zimskih službi.


Prioriteti su prometnice autobusnih linija, u prvom redu gradskih, odnosno linija 2, 1, 7, 6 i 5, a potom i prigradskih linija, 32 prema Opatiji, 18 prema Kastvu i 12 prema Čavlima te potom i ostale.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





Zbog snijega i kiše koja se u dodiru s tlom pretvarala u led, problemi u prometu zabilježeni su u cijelom prigradu, ali i na gradskim prometnicima, a gotovo u svim dijelovima Rijeke prometovalo se otežano.


Iako su zimske službe bile spremne na ovakve situacije, a ceste posute, problemi su se javljali zbog nesavjesnih vozača koji su se u promet uključivali s ljetnim gumama.


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ



Autotrolej je u 19:30 sati javio da sve lokalne linije prometuju uredno, osim linije 7A koja ne ide za Hosti zbog leda na okretištu.Od 20 sati pak ne vozi autobus za Pobri jer je zatvorena cesta, dok linija 11 vozi samo do streljane.

Autobus za Hreljin  prometuje samo do starog okretišta, a linije 19 i 20 voze do Viškova.


Autobusi prema Permanima voze samo do Matulja, dok linija 18 prometuje samo do Belića.


Linija za Mikeje ne prometuje, a nema ni autobusa na liniji 4A, 5A i 5B.


Od 21 sat autobusi ne voze u Lisac, Brgud, Veprinac i Liganj.


Na liniji 7 ima poteškoća na okretištu Turkovo – Autotrolej će liniju pokušati organizirati do nekadašnjeg TUŠ-a pa trasom linije 6.



– Zimske službe su na terenu i posipaju prometnice prema prioritetima. Ustanovljeni su problemi prometovanja autobusa prema Marinićima, Drenovi, Hostima, kao i Iki. Zbog padalina, a posebice poledice očekujemo problem u prigradu i na prigradskim linijama. Autotrolej je zbog najave snijega i ledene kiše u petak sva zglobna vozila zamijenio solo vozilima, kako bi lakše prometovali, kazala je glasnogovornica Stožera Zimske službe Grada Rijeke Kristina Prijić.


Inače, danas je Meteoalarm izdao vremensko upozorenje – crveni alarm za područje Istre i Kvarnera te Velebitskog kanala, dakle i za cijelo riječko područje. U Gorskom kotaru danas su pale znatne količine kiše, primjerice, u Crnom Lugu čak 70 litara po četvornom metru, čime je goransko područje danas bilo najkišovitiji dio Hrvatske.


Snijeg što je danas padao u Rijeci samo je zabijelio krovove i prometnice, a ubrzo ga je zamijenila ledena kiša, koja se smrzavala u dodiru s tlom. Danas navečer u 19 sati u Rijeci je, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda izmjerena temperatura zraka od dva stupnja Celzijusevih, a najhladnije je bilo na Zavižanu, minus 4,8 stupnja.


Za sutra meteorolozi predviđaju slično vrijeme, uz prestanak oborina tijekom dana, a do smirivanja vremena trebalo bi doći tijekom nedjelje.


Temperature zraka sutra će se kretati od minus pet do nula tijekom jutra na kontinentu, točnije od 0 do pet na Jadranu, dok će one dnevne biti od 0 do pet na kontinentu, a od 4 do 10 stupnjeva Celzijusevih na Jadranu.