BOGOJAVLJENJE

Nadbiskup Devčić predvodio svetu misu: ‘Bogu je svaki čovjek mio, bez obzira na vjeroispovijest’

Marinko Glavan

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Vjernici katoličke vjeroispovijesti u Rijeci i okolici danas su proslavili blagdan Sveta tri kralja, a središnje misno slavlje u povodu Bogojavljenja, održano u katedrali svetog Vida, predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.


U svojoj je propovijedi nadbiskup istaknuo kako su svi kršćanski blagdani, pa tako i Sveta tri kralja, svojevrsni uvod u obilježavanje najvećeg blagdana – Uskrsa, koji je temelj kršćanske vjere. Devčić je blagdan Sveta tri kralja, koji su, prateći zvijezdu, s istoka došli pokloniti se novorođenom Isusu, spasitelju, donijevši darove – smirnu, zlato i tamjan, nazvao primjerom kako vjera i spasenje leži u srcu svakog čovjeka, bez obzira bio on vjernik ili poganin, kao što su bila tri kralja, odnosno mudraca.– Oni su, iako pogani, imali poticaj u svom srcu da se dođu pokloniti spasitelju. Spoznali su da se rodio istinski Bog i otišli mu se pokloniti, bez obzira na sve poteškoće na putu i opasnost koju je predstavljao Herod, koji ih je primio pokušavši saznati gdje se rodio kralj Židova, kako bi ga ubio. To nam govori da je Bogu svaki čovjek mio, da je on milosrdan prema svima, bez obzira na vjeroispovijest. Isus je umro na križu radi svih ljudi, svih grešnika, rekao je Devčić, pozvavši sve ljude da svojim životom daju primjer i slušajući glas svog srca teže spasenju, čineći dobro, ali i da svijet ne uzimaju zdravo za gotovo, nego da se uvijek pitaju zašto, odakle, kako, kao što su učinila i razmišljala i tri kralja.

– Možemo mi dolaziti u crkvu, hodočastiti, a da naše srce ostane zatvoreno, slijepo na božje poticaje. I Herod je slušao o dolasku spasitelja pa ništa nije čuo. U tom smislu cijelo nas otajstvo poziva na obraćenje, da slušamo glas svog srca i želje za spasenjem koju nam je Bog usadio, poručio je nadbiskup, podsjetivši vjernike da je i Isus u trenutku rođenja bio prognanik, odnosno izbjeglica.