Poruka

Nadbiskup Devčić: ‘Različitost bez zajedništva postaje anarhija’

Mirjana Grce

Zajedništvo bez različitosti lako prelazi u totalitarizam, upozorio je u poruci u kojoj naglašava povezanost pastorala i kulture i potrebu da se mjesna Crkva uključi u projekt EPK 2020.



RIJEKA – Riječka nadbiskupija daje i dat će svoj prilog Rijeci Europskoj prijestolnici kulture. Na tom tragu pastoralna godina 2019./2020. je u Riječkoj nadbiskupiji posvećena pastoralu kulture te je u povodu njezinog početka na Teologiji u Rijeci nedavno održan susret svećenika nadbiskupije. Isto tako, u povodu Godine pastorala kulture riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić je svećenicima i vjernicima nadbiskupije uputio poruku naslovljenu »Kultura pastorala i pastoral kulture« naslanjajući je na poruku »Pozvani stvarati zajedništvo i kulturu« koju je, kada je Rijeka izabrana za EPK 2020., uputio vjernicima i svim ljudima dobre volje. Njezinim je naslovom istaknuo »važnost zajedništva u različitosti i različitosti u zajedništvu za stvaranje kulture«.


– Naime, različitost bez zajedništva postaje anarhija, a zajedništvo bez različitosti lako prelazi u totalitarizam, upozorio je u poruci u kojoj naglašava povezanost pastorala i kulture. Iznio je da je potrebno da se, budući da je Rijeka središte Riječke nadbiskupije, mjesna Crkva na sebi svojstven način, zajedno s ostalim vjerskim zajednicama u Rijeci, uključi u projekt EPK.


– Zahvalan sam upravi našega grada što je u tom smislu pozvala sve vjerske zajednice na području Rijeke da se uključe i svojim doprinosom pokažu kako ovdje razlike među konfesijama i religijama nisu zapreka, nego poticaj za međusobno kulturno ophođenje i suradnju, poručuje mons. Devčić podsjećajući da je u svojoj prvoj poruci u povodu EPK upozorio »na odnos između zajedništva i kulture, dakako, ne omalovažavajući pritom važnost različitosti, i to ne samo jer ‘varietas delectat’, tj. ‘raznolikost veseli’, kako su već stari Latini istaknuli, nego zato jer je različitost činjenica jednako kao i zajedništvo«.




– Tome treba dodati da različitost ne samo veseli nego i obogaćuje. Toga su bili svjesni i organizatori proslave Rijeke kao Europske prijestolnice kulture kad su za geslo pod kojim će Rijeka slaviti svoj izbor za Europsku prijestolnicu kulture izabrali riječi »Luka različitosti«. Ipak pritom ne smijemo zaboraviti ni zajedništvo jer različitost bez zajedništva, kao i zajedništvo bez različitosti, često su povod za suprotstavljanja, netrpeljivosti i gušenje razlika. A to je smrt kulture. Zbog toga je od krucijalne važnosti njegovanje ne samo različitosti nego i zajedništva, apostrofira mons. Devčić.


Govoreći o pastoralu kulture, izdvaja da se s tim u vezi prije svega postavlja pitanje koje kulture i što bi trebao biti cilj takvog pastorala.


– Naime, pojam ‘kultura’ izveden je od glagola colere, koji znači obrađivati zemlju, saditi, gojiti, odgajati, štovati. U tom je smislu pojam kultura povezan i s kultom, tj. sa štovanjem Boga. Danas se, međutim, ovo posljednje, možemo reći transcendentno, značenje glagola colere zanemaruje, a prihvaćaju se njegova imanentna značenja, kao što su obrađivanje zemlje, sađenje, gojenje i odgajanje. Zbog toga u naše vrijeme i prevladava imanentističko poimanje kulture, tj. kulture bez kulta. Iz tog razloga pojavljuje se kao prvi i najteži problem pastorala kulture pitanje kako takvu u imanenciju zatvorenu kulturu otvoriti za transcendentnu ili onostranu stvarnost, a da se pritom ne izgubi njezina ukorijenjenost u imanenciji, tj. u ovostranosti… Kako današnju duboko u imanenciju ukopanu kulturu otvoriti transcendenciji, to je nesumnjivo prvi i najteži zadatak pastorala kulture. Ali njegova nas težina ne bi smjela obeshrabriti nego nam, umjesto toga, biti pravi izazov. Nisu li nam, u tom smislu, nominiranje Rijeke, središnjega grada u Riječkoj nadbiskupiji, Europskom prijestolnicom kulture i kulturni događaji koji će 2020. godine tim povodom biti upriličeni, upravo poticaj i izazov da se i mi kao kršćani u sva ta zbivanja aktivno uključimo i pokušamo ih obasjati zrakama koje dolaze iz onostranosti!?, poručuje nadbiskup Devčić svećenicima i vjernicima.


Pretpostavke pastoralne kulture


U poruci u povodu nove pastoralne godine, koja se dijelom poklapa s riječkom godinom EPK, naglašeno progovara i o međusobnom odnosu kulture i pastorala. Podsjeća na pretpostavke pastoralne kulture: uljuđeno ophođenje duhovnih pastira s vjerničkim narodom, kao i sa svakim čovjekom, i u tom smislu na strpljivost i susretljivost prema svakome. Svećenike podsjeća na izraze odgovornosti prema svećeničkoj službi, na naviještanje ljudima jezikom koji im je razumljiv, »inkulturiranje« Božje riječi u životnu stvarnost njihovih slušatelja poručujući da će ona tako postati kultivirajućim čimbenikom u životima ljudi kojima je upućena i koji je otvorena srca prihvaćaju.