Etika, estetika i elegancija

Nacionalni kongres estetske medicine 15. i 16. lipnja u Opatiji

Alenka Juričić Bukarica

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA – Etika – Estetika – Elegancija tema je 2. nacionalnog kongresa estetske medicine s međunarodnim sudjelovanjem, koji će predstojećeg vikenda, 15. i 16. lipnja, u Opatiji okupiti neka od najvećih imena svjetske estetske medicine. Očekuje se oko sto sudionika iz 13 zemalja, istaknuto je na press konferenciji prilikom koje su kongres najavili Marina Medarić, zamjenica primorsko-goranskog župana, Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Elma Bunar, predsjednica Hrvatske udruge estetske medicine (HUEM), Asja Perović, potpredsjednica HUEM-a, Vladimir Mozetič, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, te Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.


Prema najavama, u Opatiji će tako govoriti neka najpoznatija svjetska imena estetske medicine, među kojima je Thierry Besins iz Monaca, koji je i lani gostovao na prvom izdanju ovog kongresa. U Opatiju stiže i Alberto Massirone, predsjednik Talijanskog uduženja estetske medicine, a sudionici će imati prilike čuti, uz ostale, i predsjednike švicarske i turske udruge estetske medicine. Bunar je istaknula kako se radi o predavačima koji dolaze iz najeminentnijih organizacija ove grane medicine.


– Mi ustvari govorimo kako zdravlje nije puki izostanak bolesti, već kako se radi o ukupnom psihofizičkom blagostanju te samim time želimo razbiti neke predrasude kako se radi o »botoxu i filanju«, istaknula je predsjednica HUEM-a, dodajući kako će se kongres održati pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Ministarstva zdravstva, Ministarstva turizma, Primorsko-goranske županije, Grada Opatije, Sveučilišta u Rijeci, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Kvarnera i Turističke zajednice grada Opatije, a u suradnji s Union Internationale de medecine Esthetique i Societa Italiana di Medicina Estetica.




Rektorica riječkog sveučilišta naglasila je, pak, kako je i Sveučilište prepoznalo potrebu osvješćivanja značaja estetske medicine kao znanstvene discipline, koja se trenutno nalazi u rascjepu između svojevrsnih predrasuda i velike popularnosti.


– Osim toga, ova konferencija promiče i sam ovaj prostor, kao i naše znanstvenike – dodala je Prijić Samaržija.


Zadovoljstvo da se ovaj kongres održava na Kvarneru, točnije u Opatiji, istakla je i zamjenica župana Marina Medarić koja je kazala kako je riječ o mjestu gdje je u 19. stoljeću rođen zdravstveni turizam.


– Turizam se tada temeljio na blagoj klimi i pogodnom prirodnom okruženju, a danas se možemo pohvaliti nizom kvalitetnih zdravstvenih ustanova koje su poprilično dobro opremljene i u koje ulažemo desetke milijuna kuna. Jasno, tu je i dobra prometna povezanost, naglasila je Medarić.


Istaknuta je i činjenica da je PGŽ prvi u Hrvatskoj pokrenuo osnivanje Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, koji je prva takva asocijacija na ovim prostorima.


Lani je tako na Kvarneru radi potreba zdravstvenog turizma boravilo oko 80 tisuća gostiju, velikim dijelom vezano za dentalni turizam, dok se unatrag četiri godine baratalo brojem od oko 55 tisuća gostiju. Isto tako, TZ Kvarnera već nekoliko godina provodi projekt brendiranja zdravstvenog turizma pod nazivom Kvarner Health and Wellbeing. Inače, HUEM je udruga koja je osnovana 2007. upravo u Opatiji te je jedna od 30 članica Internacionalne unije estetske medicine osnovane 1978. u Parizu.