Zaoštrilo se

Načelnik i šestero vijećnika napustili sjednicu Vijeća u Čavlima

Sanja Gašpert

Lambaša je zatražio odgodu sjednice jer je sazvana tri, a ne najmanje osam dana prije održavanja, kako je to određeno Statutom i Poslovnikom Općinskog vijeća. Predsjednik Vijeća Marko Sobotinčić (PGS) s tim se nije složio, nakon čega je oprba napustila sjednicu



ČAVLE Načelnik Općine Čavle Željko Lambaša (SDP) i vijećnici Koalicije SDP-HNS-HSS-ARS Ivan Kruljac, Sandra Mohorić, Dolores Semion, Josip Čargonja, Josip Malnar i Rajna Broznić napustili su sjednicu Općinskog vijeća Čavle, prvu radnu nakon prošlotjedne konstituirajuće, i to odmah nakon čitanja dnevnog reda. Naime, načelnik Lambaša zatražio je odgodu sjednice s obzirom da je ona sazvana tri dana prije održavanja, a ne najmanje osam dana kako je to određeno Statutom i Poslovnikom Općinskog vijeća, s čime se predsjednik Vijeća Marko Sobotinčić (PGS) nije složio.



Budući da je načelnik Lambaša napustio sjednicu prije usvajanja dnevnog reda, predsjednik Vijeća Sobotinčić odlučio je da neće biti aktualnog sata, nego da vijećnici svoja pitanja upućena načelniku daju u pismenom obliku. Vijećnici vladajuće koalicije izrazili su »ogorčenje i tugu« zbog odluke oporbe i načelnika da napuste sjednicu.


– Ovo me podsjeća na početak rata i 1990. godinu, na vrijeme također uoči Dana državnosti, kada su zastupnici iz iste političke garniture napustili Hrvatski sabor ne donijevši važne odluke. Očito nas naši kolege vijećnici iz oporbe doživljavaju kao nekoga tko ne želi dobro mještanima, nismo od njih prihvaćeni, kazao je HDZ-ovac Perica Prpić, dok je Goran Mavrinac iz Akcije mladih zatražio od predsjednika Vijeća da, ukoliko napuštanje sjednice postane praksa oporbenih vijećnika, konzultira pravnu službu.





– Na sastanku održanom na prijedlog predsjednika Općinskog vijeća Marka Sobotinčića 17. lipnja, u svojstvu zakonskog zastupnika usmeno sam dao upozorenje predsjedniku Vijeća na poštivanje važećih propisa Republike Hrvatske i važećih akata Općine Čavle, odnosno Statuta i Poslovnika, s prijedlogom da se radi kvalitetnije pripreme i očitovanja na materijal sjednica održi 27. lipnja. Članovima Vijeća prijedlog dnevnog reda i materijal o kojem će se raspravljati dostavljeni su 18. lipnja, odnosno tri dana prije održavanja sjednice, a prema Poslovniku je to trebalo biti učinjeno najkasnije pet dana prije održavanja sjednice. Dakle, sjednica je sazvana protivno važećim aktima Općine Čavle te takva nepravilnost utječe na legalnost njezina održavanja, kazao je Lambaša, dodajući kako će o takvom postupanju u zakonskom roku izvjestiti nadležna tijela Republike Hrvatske. HNS-ovac Josip Čargonja istaknuo je kako nije bilo dovoljno vremena da se stranke dogovore o materijalima te poručio vijećnicima »vidimo se kada stigne demokracija«.


Odgovarajući na primjedbe, predsjednik Vijeća Marko Sobotinčić kazao je kako je riječ o prevažnim temama koje se tiču dobrobiti mještana, a među njima su, dodao je, odluka o promjeni statuta Dječjeg vrtića Čavlić, kao i donošenje nove odluke o komunalnom doprinosu, važne s obzirom da za nekoliko dana istječe rok za legalizaciju objekata.



Vijećnici koji su ostali na sjednici, njih devetero, od kojih osam iz vladajuće koalicije PGS-HDZ-AM-Lista birača Kristana Tomiše – Marko Sobotinčić, Kristijan Rosić, Sandra Rosanda, Denis Čargonja, Marijana Koščić, Perica Prpić, Kristian Tomiša i Goran Mavrinac te Vlasta Šupak iz HSLS-a, završili su sjednicu odradivši sve točke dnevnog reda, pa su tako, između ostalog, jednoglasno donijeli novu odluku o komunalnom doprinosu. Kako je u obrazloženju odluke kazao dopredsjednik Vijeća Perica Prpić (HDZ), glavne značajke nove odluke su mogućnost obročnog plaćanja komunalnog doprinosa na maksimalno dvanaest mjesečnih rata, uz osiguranje naplate putem bianco zadužnice, kao i oslobođenje plaćanja komunalnog doprinosa za hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata od I. do X. skupine i obitelji smrtno stradalog, zatečenog ili nestalog hrvatskog branitelja, koji grade svoj prvi stambeni objekt ukupnog obujma građevine do tisuću kubnih metara. Također, djelomično su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 50 posto mještani koji imaju prijavljeno prebivalište na području Općine Čavle neprekidno najmanje 15 godina ili tijekom života 20 godina, hrvatski branitelji koji nemaju status HRVI, a koji su u obrani domovine sudjelovali najmanje 400 dana te vlasnici objekata koji predaju zahtjeve za legalizaciju nezakonito izgrađenih objekata. Prpić je dodao kako će se sredstva iz kojih će se namiriti iznos komunalnog doprinosa osigurati u proračunu iz sredstava poreznih prihoda.



– Ova je sjednica prevažna za naše mještane, a odluka o komunalnom doprinosu nije ishitrena niti nova, jer smo je predlagali prije tri mjeseca te ste toliko vremena imali upoznati se s njom. Ta je odluka rezultat peticije koju su potpisali naši mještani. Slažem se da je rok za dostavu materijala bio možda prekratak, ali primiče se 30. lipanj, zadnji rok za legalizaciju objekata, pa je bitno da odluku o komunalnom doprinosu donesemo čim prije, jer nju čekaju naši mještani. Možete ovo smatrati izvanrednom sjednicom, sjednicom sazvanom zbog hitnoće, kazao je Sobotinčić.


Lambaša je, odgovarajući mu, kazao kako ne postoje valjani razlozi za izvanrednom sjednicom te kako se stupanj hitnoće sjednice ne može mijenjati na samoj sjednici. A to da mještani čekaju ovu odluku o komunalnom doprinosu zbog legalizacije nije točno, jer, prema mojim informacijama, do današnjeg dana je više od 90 posto naših mještana predalo zahtjeve o legalizaciji, kazao je Lambaša.