Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. siječnja 2020.
Ne propustite

Na riječkom Adventu na Gradini prve jaslice u pokretu uz zvučnu kulisu

Na riječkom Adventu na Gradini prve jaslice u pokretu uz zvučnu kulisu
Na riječkom Adventu na Gradini prve jaslice u pokretu uz zvučnu kulisu
Autor:
Objavljeno: 30. studeni 2017. u 12:47 2017-11-30T12:47:09+01:00

Ove unikatne jaslice su za ovu prigodu izrađene u Rimu, kod obitelji koja se već dugi niz godina bavi izradom jaslica

Zanimljivu novost javljaju organizatori Adventa na Gradini. Riječani i njihovi gosti ove će godine na Trsatu moći uživati u posebnim jaslicama.

"Među zidine srednjovjekovnog franskopanskog kaštela, smjestile su se jedne sasvim neobične jaslice koje će ovih blagdana krasiti Mir junaka na Trsatskoj gradini. Prostrte na pet metara kvadratnih i sačinjene od preko tristo elemenata, živopisno uprizoruju rođenje Isusa Krista.

Ove jaslice u pokretu prikazuju na desetke upečatljivih prizora s Betlehemskih ulica- dok Marija u jaslama uspavljuje povijenog Isusa, približavaju im se tri kralja koja dolaze s dalekog istoka. Pašnjacima prolaze pastiri čuvajući svoja stada, u krčmi se ispija vino, a vodeni mlin se neumorno okreće dok vrijedni obrtnici izrađuju predmete u svakom kutku grada... Iz dimnjaka kuća u kojima plamti vatra izlazi dim, a iz stjenovitog brda teče potočić koji zatim nestaje pod jednim od brojnih mostova i putića.

Osebujna kulisa sa stotinama figurica koje su se smjestile među nekoliko desetaka betlehemskih kućica i štalica čine zanimljivu vizualnu kompoziciju koju oplemenjuju svjetlosni i zvučni efekti.

Ove unikatne jaslice su za ovu prigodu izrađene u Rimu, kod obitelji koja se već dugi niz godina bavi izradom jaslica, dok je sukladno tradiciji, dio ručno izrađen u specijaliziranom ateljeu na riječkom području. Jaslice su posebne i po tome što su to prve zvučne jaslice čiji je osebujan vizualni dojam upotpunjen auditivnim elementima kako bi doživalj bio zaista potpun. Zvuk je dizajnirao renomirani riječki kompozitor i aranžer- Aleksandar Valenčić.

4 (1)

Jaslice su samo jedan od atraktivnih elemenata prvog izdanja Adventa na Gradini, koji će brojati ukupno 13 različitih programa na prostoru kaštela općemenjenom s čak jedanaest kilometara božićnih lampica, a dekorativni elementi kao što je najveća božićna kuglica te zmaj s kočijom stvoriti će nezaboravan blagdanski ugođaj.

Početak Adventa na Gradini te paljenje božićnih lampica uz plesni nastup grupe Ri dance održat će se 09. prosinca, a posjetitelji će moći uživati u blagdanskim čarima na Trsatskoj gradini sve do 07. siječnja", navode organizatori u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.