Toplinski val

Na riječkoj Hitnoj rekordan broj intervencija, danas popodne već stiže promjena vremena

Sanja Gašpert

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Jutro će biti toplo, temperature će se tijekom dana nerijetko kretati preko 30 stupnjeva, ali se poslijepodne, a posebice u večernjim satima i tijekom noći na srijedu vidi i nešto kiše. Pad temperature za pet do deset stupnjeva u srijedu



RIJEKA – Špica turističke sezone i pojačan broj turista koji se odmara na jadranskoj obali, ljudska nepažnja, ali i visoke temperature zraka i toplinski val koji je proteklog vikenda zahvatio Hrvatsku, doveli su proteklih dana do ovoljetnog rekordnog broja dnevnih intervencija Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.


Naime, samo u nedjelju, 11. kolovoza Zavod je zabilježio čak 122 intervencije u 24 sata, na području Primorsko-goranske županije. Rekordan po broju intervencija i po broju poziva bio je i protekli praznični ponedjeljak, kada je u 24 sata bilo oko 300 poziva te 130 intervencija.


Prema riječima zamjenice ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a dr. Biserke Grbčić Mikuličić, najčešće intervencije vezane su uz pogoršanje kroničnih bolesti kod starijih pacijenata, povrede, prometne nesreće, kao i poremećaje stanja svijesti uslijed boravka na plaži tijekom velikih vrućina.


Savjeti liječnika




– Ovog ljeta imali smo i desetak intervencija vezanih uz utapanja, od kojih su, nažalost, četiri završile sa smrtnim ishodom. Što se tiče brojki, ovo je ljeto, barem do sada, po broju intervencija na području naše županije na razini prošlogodišnjeg, uz blago povećanje u srpnju.


Naime, tijekom srpnja ove godine zabilježeno je ukupno 2917 intervencija, a prošle godine u srpnju 2876, što je povećanje za četrdesetak intervencija. Što se tiče ovogodišnjeg kolovoza, do danas, dakle od 1. do 12. kolovoza, imamo evidentirano 1067 intervencija, a s obzirom na toplinski val i špicu turističke sezone, za očekivati je da će ovaj kolovoz premašiti prethodni srpanj.


Inače, u ponedjeljak, 12. kolovoza, od ponoći do 14 sati na području naše županije zabilježeno je ukupno 45 intervencija, što i nije tako puno s obzirom da je vrhunac toplinskog vala, kaže dr. Grbčić Mikuličić, dodajući kako se najviše intervencija bilježi vikendom.


Dr. Grbčić Mikuličić podsjeća građanstvo i na savjete kako se ponašati za vrijeme velikih vrućina – ne treba izlaziti van niti na plažu u vremenu od 10 do 17 sati, treba piti dosta tekućine, najbolje vode, lagano se odjenuti prozračnom odjećom od prirodnih materijala, koristiti pokrivalo za glavu, jesti laganu hranu, jesti češće male obroke, ne opterećivati se napornim fizičkim radom.



Također, kronični bolesnici trebaju redovito uzimati svoju terapiju, potrebno je rashladiti prostor u kojem se živi i boravi, koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, ne ostavljati djecu ili životinje u parkiranom vozilu te posjećivati rodbinu, prijatelje i susjede koji žive sami.


Knin rekorder – 40 stupnjeva


Inače, ovaj toplinski val u ponedjeljak je doživio svoj vrhunac, a temperature zraka nerijetko su prelazile 30 stupnjeva. Za područje Rijeke, Knina, Splita i Dubrovnika bio je izdan crveni meteoalarm, koji upućuje na vrlo veliku opasnost od vrućina.


Temperaturni rekorder ponovo je bio Knin, gdje je u 14 sati izmjereno čak 40 stupnjeva Celzijevih. U Rijeci je u 14 sati izmjereno 35 stupnjeva, na Kukuljanovu 35,6, Senj se »kuhao« na 35,2, na Krku je izmjereno 32,5, Opatiji 32, a na Malom Lošinju 31,8 stupnjeva. I more je pretoplo, kod Malog Lošinja 27, a kod Krka i Raba čak 28 stupnjeva.


– U utorak stiže promjena vremena. Jutro će još uvijek biti toplo, temperature će se tijekom dana nerijetko kretati preko 30 stupnjeva, ali se poslijepodne, a posebice u večernjim satima i tijekom noći s utorka na srijedu vidi i nešto kiše.



Osjetan pad temperature vidi se u srijedu, kada će temperature zraka pasti između pet i deset stupnjeva na cijelom području. Zapuhat će bura koja će donijeti dodatno osvježenje. Bura će zamiješati more pa će i ono biti ugodnije za kupanje.


Nakon toga slijedi ponovni rast temperature zraka, ali će ipak biti ugodnije nego proteklih dana. U četvrtak, na blagdan Velike Gospe, vrijeme će biti ugodno, ugodnije nego ovih proteklih dana, kaže Igor Horvat iz Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka.


Utjecaj visokih temperatura na organizam


Prema pisanju BBC-a, ako je tijelo pretoplo, »termostat« u mozgu šalje impulse krvnim žilama u koži, one se šire, a velika količina tople krvi iz unutrašnjosti dolazi u kožu i hladi se. »Dodatno hlađenje kože i krvi u njoj izaziva znoj, koji hlapi s kože i hladi je, a time posredno hladi i krv koja cirkulira u njoj.


Tako ohlađena krv vraća se u unutrašnjost tijela i hladi je. I opet, kada termostat u mozgu procijeni da je temperatura dovoljno snižena, smanjuje se protok kroz kožu i prestaje znojenje. Što su temperature više, tijelo se više napreže. To može izazvati blage simptome poput svrbeža od osipa što ga izaziva vrućina te otečenost stopala.



No ako krvni tlak dosegne preniske vrijednosti, do organa ne uspijeva stići dovoljno potrebne krvi, zbog čega je veći rizik od srčanog udara. Istodobno, zbog znojenja se gube tekućina i sol, a pritom se ravnoteža među njima u organizmu mijenja. Takvo stanje u kombinaciji sa sniženim krvnim tlakom može rezultirati toplinskim udarom. Simptomi su vrtoglavica, nesvjestica, dezorijentiranost, mučnina, grčevi u mišićima, glavobolja, obilno znojenje i umor.


Poznato je da vrućina ubija. Primjerice, u Engleskoj svake godine od posljedica visokih temperatura umre oko 2000 osoba. Uzrok smrtnog ishoda u ovakvim situacijama najčešće su srčani i moždani udari koje obično izazove napor da se unutarnja tjelesna temperatura održi stabilnom.


Viša stopa smrtnosti evidentirana je pošto je živa u termometru prešla 25 ili 26 Celzijevih stupnjeva. Podaci koji se odnose na ranije toplinske udare upućuju na to da se najviše smrtnih ishoda dogodi u prva 24 sata toplinskog vala. I hladne fronte mogu biti smrtonosne, no treba im puno dulje da djeluju na čovjekov organizam. Od posljedica toplinskog vala 2003. godine u Europi je umrlo 70.000 više ljudi nego što je uobičajeno«.