Liječničke pogreške

Na pravdu već punih 13 godina čeka i Miroslav Maškarin. Dosad je dobio tek dio odštete, evo gdje je zapelo

Slavica Kleva

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Pravomoćno okončani postupak u slučaju Riječanke podsjeća na slučaj mladog Rabljanina Miroslava Maškarina koji je 2006. godine, tada kao 21-godišnjak podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka



RIJEKA Dosad najveću odštetu dosuđenu u hrvatskom zdravstvu –  čak 5,6 milijuna kuna – mora platiti KBC Rijeka Riječanki koja je zbog liječničke pogreške tijekom operacije prije 13 godina postala – doživotni invalid. 


Prema odluci Županijskog suda u Rijeci,  oštećenoj pacijentici i njezinoj užoj obitelji dosuđena je odšteta čija glavnica, kamate i sudski troškovi ukupno iznose više od 5,1 milijun kuna, a KBC Rijeka morat će pacijentici do stjecanja prava na starosnu mirovinu plaćati i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade koja se procjenjuje na oko 500 tisuća kuna.


Pravomoćno okončani postupak u slučaju Riječanke podsjeća na slučaj mladog Rabljanina Miroslava Maškarina koji je 2006. godine, tada kao 21-godišnjak podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka. Nažalost operativni zahvat je završio amputacijom lijeve potkoljenice, proveo je također dugo vremena na odjelu intenzivne njege.




Nakon gotovo deset godina, potkraj 2015. godine donesena je nepravomoćna presuda u građanskoj parnici po kojoj je Maškarinu Općinski sud dosudio novčanu naknadu u iznosu od šest milijuna kuna što je do tada bila najveća dosuđena isplata odštete u Republici Hrvatskoj.


No, Županijski sud je djelomično u travnju 2017. godine odbio, a djelomično prihvatio odluke prvostupanjskog suda. Tako je Maškarinu na ime neimovinske štete dosuđen iznos od milijun i 380 tisuća kuna, 25 tisuća kuna na ime prilagodbe osobnog vozila, 200 tisuća kuna na ime ortopedskih pomagala, 134 tisuća kuna na ime prilagodbe stambenog prostora, te oko 305 tisuća kuna na ime kapitaliziranog iznosa s osnova tuđe pomoći i njege, sveukupno oko 2 milijuna i sto tisuća kuna.


Svi ovi iznosi su isplaćeni Maškarinu s kamatom koja je tekla od 2015. godine, izuzev ovog prvog najvećeg iznosa koji je Maškarinu isplaćen s kamatom koja je tekla od 2011. godine.


Na Općinskom sudu se trenutno, kako je Županijski sud i naložio, treba utvrditi i izvještačiti i dio koji se odnosi na imovinsku štetu, dospjeli gubitak na neto zaradu, dospjeli iznosi tuđe pomoći i njege te kapitalizirana renta buduće neto zarade Maškarina do njegova umirovljena, konkretno do Maškarinove 67. godine života.