15 godina najbolji

Na olimpijskom festivalu dječjih vrtića grada Rijeke sudjelovalo 480 predškolaca

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Svi sudionici natjecanja tjednima su se u svojim vrtićima pripremali za ovaj sportski događaj



Pod motom “15 godina najbolji” na stadionu Kantrida okupilo se 480 predškolaca koji su sudjelovali na 15. olimpijskom festivalu dječjih vrtića grada Rijeke, a ukupni pobjednik višesatnog natjecanja  je ekipa Sušak 1, dok je drugo mjesto odnijela ekipa Mali princ te treće Potok 1. Olimpijski je festival petnaestu godinu okupio odgojitelje i djecu iz ukupno 12 vrtića, od čega je 11 ekipa došlo iz Dječjeg vrtića Rijeka, dok je jedna ekipa bila iz vrtića Mali princ.


Fotogaleriju pogledajte ovdje


Kao i svake godine predškolci su se natjecali u pet disciplina, a riječ je o trčanju 50 metara (dječaci i djevojčice), štafeti 4×25 metara, bacanju loptice u dalj, skoku u dalj i malom nogometu za djevojčice i dječake. Ovogodišnja je novost način odabira predškolaca koji će Rijeku 15. svibnja predstavljati na županijskom natjecanju u Delnicama, jer do sada je na županijsko natjecanje išla pobjednička ekipa, a ove godine Rijeku predstavljaju najbolji natjecatelji iz pojedinih disciplina bez obzira kojoj ekipi pripadaju.


Poput svih prijašnjih generacija malih olimpijaca i današnje je natjecatelje zdušno bodrila mnogobrojna publika mama, tata, nona i nonica, a poput svakog pravog olimpijskog dođanja i 15. olimpijski festival dječjih vrtića grada Rijeke započeo je mimohodom i paljenjem olimpijskog plamena i dizanjem olimpijske zastave. Uvažavanje, izvrsnost i prijateljstvo – vrijednosti su koje su se željele prenijeti malim natjecateljima, a predškolci nisu ostali ni bez potpore poznatih sportaša i Kluba riječkih olimpijaca, koji su se cijelo jutro družili s djecom i pokušali im prenijeti dio olimpijskog duha.




Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ



Svi sudionici natjecanja tjednima su se u svojim vrtićima pripremali za ovaj sportski događaj, a kako je istaknuo šestogodišnjak iz Podcentra Drenova Leon Muškardin pripreme su uključivale i uzimanje ruksaka, vode i naravno nečega za jelo.


– Natjecao sam se u trčanju i osvojio sam srebro. Jako sam ponosan, otkrio je Leon.


Njegov kolega iz Podcentra Đurđice Vanja Lukić ispričao je pak kako je njega i njegove prijatelje iz vrtića svaki dan trenirao njegov ujak kako bi nogometna utakmica bila što uspješnije odigrana, a Ozana Deković iz Podcentra Potok koja se natjecala u štafeti otkrila je da je njena trenerica bila odgajateljica teta Lili, ali i da se bavi gimnastikom pa joj pripreme nisu bile teške. Sudjelovati na Olimpijskom festivalu, kaže šestogodišnjakinja Mara Vidačković iz Podcentra Delfin jako je dobar osjećaj, dok njen kolega iz istog vrtića Andrija Traven ističe da nije važno pobijediti, a njemu je u društvu Lucije Kovač pripala čast čitanja zakletve, dok se Eva Herceg iz Podcentra Potok pohvalila s tri gola zgoditka koje je ostvarila kao član nogometne ekipe svog vrtića.


Bez obzira na koje su se mjesto plasirali svi sudionici ove tradicionalne sportske manifestacije Kantridu su napustili s osmijehom na licu, a već tradicionalno organizatori natjecanja bili su Riječki sportski savez i Dječji vrtić Rijeka uz potporu i pokroviteljstvo Grada Rijeke, dok su financijsku potporu projektu pružili udruge nogometnih sudaca, atletskih sudaca, Udruga UMKI te Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo i Odjel gradske uprave za zdravstvo.


Iduće godine, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin na stadionu bi uz predškolce mogli gledati i riječke odgajatelje, jer danas je u dogovoru s Riječkim sportskim savezom pokrenuta inicijativa da se organizira Olimpijski festival za odgajatelje po istom uzoru na tradicionalnu olimpijadu predškolaca.


 



Rezultati


U disciplini atletika – trčanje 50 metara dječaci prvo je mjesto osvojio Borna Dovolić (Sušak1), drugo Ivo Šandrk (Sušak4), a treće Željko Glumac (Potok1), dok je u istoj disciplini djevojčica prvo mjesto osvojila Fana Matijević (Maestral1), drugo Katja Brusić (Potok 3), treće Tia Kezele (Potok2).


U disciplini štafeta 4×25 metara dječaci prvo su mjesto osvojili Goran Arsić, rok bauer, Vanja Petropoli i Fran Serdić (Sušak1), drugo Vito Vundać, Jakov Medved, Adriano Smilović i Ivan Klepić (Potok1), a treće Petar Branković, Karlo Bulok, Josip Šćurec i Filip Šalić (Potok2).


U istoj disciplini djevojčica prvo su mjesto osvojile Tea Bezjak, Nela Sorola, Sara Bolf i Linda Vlaisavljević (Potok1), drugo Elena Linden, Lea Pavletić, Laura Troskot i Lucija Šiša (Mali princ), a treće su mjesto osvojile Adina Iljazović, Paula Jakovac, Mare Oreb i Ana Trnčić (Sušak2).


U diciplini bacanje loptice dječaci prvo je mjesto osvojio Sandi Kudić (Potok2), drugo Adrian  Zoher al Hetto (Sušak1), treće Arijan Davidović, a u istoj disciplini djevojčica prvo je mjesto osvojila Lucija Kovač (Sušak3), drugo Valentina Majstorović (Potok2), treće Sofia Gulić (Sušak1).


U disciplini skok u dalj dječaci prvo je mjesto osvojio Vlado Andrić (Sušak3), drugo, Roko Marijanović (Maestral1), treće Marcel Vidaković (Sušak4), a u istoj disciplini djevojčica prvo je mjesto osvojila Doria Karcijanić (Sušak3), drugo Paola Šoić (Mali princ), treće Jelena Polovina (Mali princ).


U disciplini mali nogomet prvo je mjesto pripalo ekipi Potok 4 (Toni Plazonić, Matej Jurišić, Niko Cocozza, Dorian Šeša, Luka Babić, Karlo Arbanas, Toni Vuković, Filip Ban, Fran Anić i Refki Mustafa), drugo ekipi Mali princ (Luka Matošević, Noa Janjanin, Jakov Nikola Čučak, Ivan Hibšer, Tomislav Vukelić, Jacob Ivanović Bowman, Ivano Ažić), a treće ekipi Maestral 3 (Lorenzo Antić, Manuel Antolić, Mario Malinić, Vito Narančić, Luka Smokrović, David Žuić, Jan Kliman, Fran Čargonja i Niko Čargonja).


U istoj disciplini djevojčica prvo je mjesto osvojila ekipa Potok 1 (Ella Santo, Sara Rabar, Zlata Vrtodušić, Ema Suman, Karla Marinac, Nora Pešon i Linda Blaisavljević), drugo ekipa Potok 2 (Nataša Cazin, Tina Čandžić, Gabrijela Glumpak, Eva Herceg, Barbara Sabljak i Lucija Kliman), a treće je mjesto osvojila ekipa Maestral 3 (Vanna Bilović, Mia Glomazić, Petra Glomazić, Ena Kamber, Iris Koičinović, Kim Komazec, Tara Lovrić, Chiara Rusich i Karla Žuža).