Trabakul 'Larus'

Na meti zaštićeni spomenik kulture: Vandali u Rijeci devastirali jedrenjak star 90 godina

Vladimir Mrvoš

Atrakcija u riječkoj luci - jedrenjak »Larus«

Atrakcija u riječkoj luci - jedrenjak »Larus«

Poznat u Rovinju gdje je bio zaštitni znak tamošnje luke, rado je dočekan i u Trstu, jer za vrijeme Barcolane ima počasno mjesto na tom događanju, a devastaciju je doživio u svojoj matičnoj luci - Rijeci



RIJEKA – Iako je u Rijeci zadnjih godina često spominjan brod »Galeb« kao zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske i sva je pažnja posvećena njemu, malo je poznato da je zaštićeni spomenik kulture RH i trabakul »Larus« koji je star devedeset godina, i jedno je od rijetkih ovakvih plovila u funkciji na hrvatskoj obali Jadrana.


Ovaj brod pod zaštitom Ministarstva kulture, stanovnici, ali i gosti Rijeke mogu vidjeti privezanog u luci, kako odolijeva zubu vremena, ali ne i vandalima.


Očevid policije


Naime, prošli tjedan su vandali, nakon što su ušli na brod, s broda ukrali neke dijelove opreme i devastirali dijelove broda. Policija je napravila očevid i prema informacijama iz Policijske uprave primorsko-goranske, intezivno traga za sada nepoznatim počiniteljima koji se ovim činom nisu značajnije mogli okoristiti jer stvari koje su otuđene nemaju neću veću materijalnu vrijednost, ali je nenadoknadiva šteta nanesena plovećem zaštićenom spomeniku kulture.


Trabakul Larus / Snimio Vladimir MRVOŠ


Trabakul Larus / Snimio Vladimir MRVOŠ





Prema procjenama šteta na brodu Larus iznosi desetak tisuća kuna, ali ono što zabrinjava vlasnika broda je da ukoliko se ne osigura kvalitetnija zaštita broda, opet se može očekivati vandalski pohod i nova oštećenja.


Trabakul ima svoju zanimljivu povijest. Kupljen je 1999. godine na otoku Ugljanu, a izgrađen je 1930. godine i nekad je služio za prevoženje pijeska. Kada je kupljen, bio je u vrlo lošem stanju, a svaku fazu rekonstrukcije morali su odobriti konzervatori.


Kada je obnovljen, postao je prava ne samo turistička, već i povijesna znamenitost – jedrenjak koji može primiti 60 putnika svojevrsna je atrakcija za svaki grad i luku. Poznat je bio posebno u Rovinju gdje je godinama bio zaštitni znak tamošnje luke, a rado je dočekan i u Trstu, jer za vrijeme Barcolane, najmasovnije jedriličarske regate na svijetu, ima počasno mjesto na tom događanju.


Privremena zaštita


Nažalost, devastaciju je doživio u svojoj matičnoj luci – u Rijeci.


– Žalosti me činjenica da se 27. ili 28. prosinca oskvrnulo kulturno dobro, jedrenjak »Larus«. Ovaj čin dogodio se u našoj Rijeci, pomorskom gradu, Europskoj prijestolnici kulture 2020. Ne znam je li to bio čisti vandalizam ili se netko materijalno okoristio, ali to je manje bitno od činjenice da je oskvrnuto »zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske« i znamenitost grada Rijeke. Time je počinjena materijalna šteta jer otuđeni predmeti i dijelovi broda imali su najveću vrijednost u svojoj izvornosti i stogodišnjoj sačuvanosti, u što je uloženo izuzetno mnogo rada i truda. Jedrenjak »Larus« trebao bi biti ponos Riječke luke, ali nažalost zbog okolnosti koje su se dogodile, morali smo ga privremeno zaštititi, odnosno prekriti mrežama, u nadi da je tako zaštićen od nepoželjnih posjetitelja, kazao nam je vlasnik broda Mladen Matijević.