Bogatstvo okusa

Na menijima bakalar i čokolada: Sutra počinje manifestacija Ri Gastro

Biljana Savić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



U Ri gastro – Tjednu bakalara / Tjednu čokolade sudjeluju: Konoba Blato, Restoran Molo longo, Konoba Feral, Restoran Aerosteak, À la carte Restaurant Kamov, Restoran hotela Continental, Stancija Kovačići, Konoba Nebuloza, Bistro Conca d’oro, Bistro La Rose, Kuća istarskog pršuta, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Porto Grillo, Bar Bar, Dolce Bolero, Bistro slastičarna Cukerin, Restoran Morčić, Gustolato, Konoba Na kantunu i Ristorante Spagho.



 – Gastro Cooking Show ponovo će imati humanitarnu stranu jer sav prihod od prodaje zalogaja namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge. Već tradicionalne gastroradionice u Bistro slastičarni Cukerin i stanciji Kovačići bit će dostupne i velikima i malima, a organizirat će se i program za najmlađe »Kockica slatke priče…« u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka, kazala je Boban-Štiglić i najavila kuhara iznenađenja na Gastro Cooking Showu.  


  – U predblagdansko vrijeme u Primorju se tradicionalno priprema riba, a bakalar je već dugo vremena neizostavan dio blagdanske trpeze. I, naravno, slatki zalogaji. A kada su oni spravljeni od čokolade, onda je to prava poslastica jer tko ne voli čokoladu – kazala je Boban Štiglić.


Riječki ugostitelji zovu u svoje prostore na degustacije raznovrsnih specijaliteta na temu ovog riblje-slatkog dua, a najavljeni su recepti kao što su bijela lasagna od bakalara i maslina, bakalar alla Vicentina, pečeni file bakalara s umakom putanesca, bakalar na bijelo ili na brudet, tartar od bakalara, domaće šurlice u umaku od bakalara i poriluka, file bakalara u foliji na wok povrću, juha od bakalara. Čokoladne čarolije, pak, zvuče otprilike ovako: čokolada s lavandom, ružmarinom, maslinovim uljem, rogačem, flan od tamne čokolade s umakom od bijele čokolade i limete, torta od tamne čokolade bez brašna, čokoladne pite, crni mousse, suffle, torta od crne čokolade s biskvitom na bazi terana, panna cotta s čokoladom, primorska čokoladna torta, čokoladne grizaljke…