Riječki rođendani

Na današnji dan rođeni su brojni riječki političari, rockeri, ali i švedska seks bomba

P. N.

Foto: Instagram, NL arhiva

Foto: Instagram, NL arhiva



Na današnji dan rođeno je nekoliko značajnih riječkih političara koji su ostavili svatko na svoj način trag ne samo u riječkom političkom vremeplovu, već i hrvatskom.


Među političarima rođenim na današnji dan su čak dva bivša gradonačelnika i ministra: Željko Lužavec i Slavko Linić.


Prisjetimo se, Željko Lužavec bio je gradonačelnik u dva mandata od 1988. godine do 1993. godine kad ga je naslijedio Slavko Linić, koji je također u gradskoj vjećnici kao gradonačelnik stolovao u dva mandata sve do 1997. godine.




Željka Lužavca zvali su »gradonačelnik s Korza« jer ga se moglo sresti u gradskom autobusu kako putuje s Krimeje na posao. Nakon gradonačelničkog mandata Lužavec je obnašao i dužnost ministra pomorstva.


Nekadašnjeg gradonačelnika Slavka Linića građani Rijeke zasigurno pamte po popločavanju riječkog Korza. Linić je također nakon gradonačelničkog mandata pristupio vladi Ivice Račana kao ministar gospodarstva te obnašao je dužnost potpredsjednika Vlade, a u vladi premijera Milanovića obnašao je dužnost ministra financija.


Za vrijeme njegovog mandata privatizirana su hrvatska brodogradilišta, a proveo je i projekt fiskalizacije kako bi spriječio utaju poreza.



Osim dvojice gradonačelnika, na današnji dan rođen je i nedavno preminuli prvi župan Primorsko Goranske županije Josip Roje, priznati riječki kardiolog.


Uz njih od poznatih Riječana rođendan danas slave i nekadašnji predsjednik stranke HSLS-a u Rijeci, profesor Čedomir Dundović (1952.) , te Pravorad Čubrić nekadašnji zamjenik gradonačelnika.


Spomenimo i Antu Simonića (1949.), nekadašnjeg potpredsjednika Račanove, te aktualnog predsjedničkog kandidata.


Osim političara, 19. rujna rodili su se i poznati riječki rockeri: pjevač Dalibor Brun (1944.), Davor Lukas Bajo, pjevač grupe Fit (1964.), te Damir Urban (1968.) koji i danas reda hitove na hrvatskoj rock sceni.


Na hrvatskoj političkoj sceni danas će rođendanske svjećice gasiti i bivši potpredsjednik vlade Mate Granić (1947.) te general Mirko Norac (1967.).


Važno im je kako izgledaju 


Prema horoskopskom tumačenju rođeni na ovaj datum pustolovi su i i istraživači. Važan im je životni sklad – od njihovog doma, obitelji do poslovnog okruženja. Također su to vrlo uredne osobe koje i okolinu znaju dovesti u red dobrom organizacijom.


Važan im je estetski dojam i izgled  pa je i njihova odjeća uvijek birana s mjerom i besprijekorna.


Prema pisanju astrologa osobe koje su rođene na ovaj datum, ako u životu osjete financijsku oskudicu, te borbu za egzistenciju, pokazuju veliku odlučnost da iza sebe ostave nekakav trag i da se uspinju na društvenoj ljestvici.


Spomenimo da je na današnji dan rođen i britanski glumac Jeremy Irons (1948.), nekad popularna manekenka Twiggy Lawson (1949.) koja je i do danas ostala sinonim za mini suknju, te švedska seks bomba Victoria Silvstedt (1974.).