U prvih jedanaest mjeseci 16 poginulih

Na cestama Primorsko-goranske županije 42 posto manje poginulih osoba nego lani

Marinko Glavan

Arhiva NL

Arhiva NL

Ove godine poginulo je 13 vozača, u odnosu na lanjskih 18, te troje pješaka, naprema prošlogodišnjih sedam



RIJEKA  Na cestama Primorsko-goranske županije u prvih jedanaest mjeseci ove godine šesnaest je osoba izgubilo živote, što je čak 42 posto manje nego u istom razdoblju lani, kada je u prometnim nesrećama poginulo 28 osoba, izvijestio je predsjednik županijskog Savjeta za sigurnost cestovnog prometa Boris Skeledžić. 


Ove godine poginulo je 13 vozača, u odnosu na prošlogodišnjih 18, te troje pješaka, naprema prošlogodišnjih sedam, a zanimljivo je da niti jedan putnik u vozilima nije smrtno stradao, dok ih je prošle godine poginulo troje. 


U ovoj godini nastavljen je i trend smanjenja ukupnog broja prometnih nesreća kojih je bilo 2.652, odnosno 311 manje nego u prvih jedanaest mjeseci 2014. godine. Od ukupnog broja nesreća 715 ih je bilo sa stradalim osobama, u odnosu na lanjskih 775, pri čemu je u 15 nesreća bilo i poginulih, a 201 osoba zadobila je teške ozljede, dok ih je 669 lakše ozlijeđeno.




Crna statistika iz godine u godinu bilježi pozitivne trendove po svim pokazateljima, zbog čega je Skeledžić izrazio zadovoljstvo, kazavši kako očekuje da se pozitivni trendovi zadrže i iduće godine, te po mogućnosti dodatno unaprijede.


Sigurnosti sudionika u prometu, osobito onih najmlađih, trebala bi pridonijeti i na sjednici Savjeta predstavljena Analiza prometno opasnih pješačkih prijelaza u blizini osnovnih škola Gelsi i Eugen Kumičić, s izradom novih prometnih rješenja za te lokacije. Na pješačkim prijelazima u blizini ovih dviju škola prometne su nesreće učestalije nego ispred drugih škola, te je u elaboratu izrađenom u sklopu analize predložen niz mjera kojima bi se sigurnost na navedenim lokacijama trebala unaprijediti, a bit će poslan svim nadležnim službama i institucijama, s napomenom da se ponuđena rješenja u što kraćem roku primijene u praksi.