Rijeka tehnologije

Na Zavižanu jutros najniža rujanska temperatura: Vakula je otkrio i što nas čeka, a ne sluti na dobro

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Kada bismo za sutra i preksutra točno znali što će biti, onda to ne bi bila prognoza, nego dijagnoza



RIJEKA  U srijedu ujutro na Zavižanu su izmjerena -4 stupnja Celzijeva, a to je najniža rujanska temperatura od 1953. godine, od kada se na Zavižanu mjeri temperatura zraka – istaknuo je na današnjem predavanju meteorolog Zoran Vakula. Glavni meteorolog HRT-a gostovao je na prvom danu manifestacije Rijeka tehnologije s predavanjem »O vremenskoj prognozi i još koječemu …«, a trodnevno se događanje organizira u sklopu obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci s ciljem popularizacije i promocije znanosti i obrazovanja u prirodnim i tehničkim znanostima.


Vakula je proteklo ljeto ocijenio kao relativno sušno i toplo, iako je bilo više kišnih dana od prosjeka, ali ti su dani bili s malim količinama kiše.– Također prema toplinskim mjerenjima proteklo se ljeto ubraja u toplija ljeta, ono što možemo očekivati idućih tjedana su pijavice – najavio je Vakula.Ujedno je istaknuo i kako je trend zatopljenja neupitan te da srednja temperatura zraka iz godine u godinu bilježi uzlazni trend.

Zoran Vakula / Foto M. Gracin


Zoran Vakula / Foto M. Gracin



–  Projekcije prije 50 godina pokazale su trend zatopljenja, a taj je trend upravo sada. Trajat će još dugo, samo je pitanje do kada – kazao je Vakula.Navodeći kako nisu čarobnjaci, iako ih neki tako doživljavaju, upozorio je da su dugoročne prognoze vremena nezahvalne, jer što je prognoza duža, i mogućnost pogreške je veća.–  Aktualne vremenske prilike određuju buduća stanja i što kvalitetnije opišemo ono što nas okružuje, to je vremenska prognoza točnija. Kada bismo za sutra i preksutra točno znali što će biti, onda to ne bi bila prognoza, nego dijagnoza. Danas je teško zamisliti područje u kojem se vremenska prognoza ili meteorološki podaci ne koriste – istaknuo je Vakula.