Erasmus

Na Sveučilištu trenutno 140 stranih studenata: More i klima glavni mamci za studiranje u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA More i klima u samom su vrhu razloga odabira Sveučilišta u Rijeci za studentsku mobilnost – slažu se Christian Prehn, Krystyna Wancel, Guillermo Arribas Melendez i Alexandru Marian Banuta koji u sklopu Erasmus programa jedan ili dva semestra borave na Ekonomskom fakultetu. Oni su tek dio od 140 stranih studenata koji ove akademske godine borave u Rijeci, a iako ih je klima, kažu, prilično razočarala, jer ovoliku količinu kiše nisu očekivali te se žale da je gore nego u Londonu, Rijeka je ipak ispunila njihova očekivanja, čak i više od toga.


 Pozitivno iskustvo


– Prvenstveno sam Rijeku odabrao zbog mora. Dolazim iz Hamburga i studiram pomorstvo, ali ne u Hamburgu nego u jednom manjem mjestu pa je za moje pojmove riječko Sveučilište prilično veliko. Nikada prije nisam bio u Hrvatskoj i ovo je za mene jedno novo iskustvo, ali pozitivno iskustvo. Uživam ovdje i ako bude bilo moguće doći ću u Rijeku na master studij, kaže Christian.Koliko mu se u Rijeci dopalo najbolje govori činjenica da je stigao prošle godine u kolovozu planirajući ostati samo jedan semestar, no odlučio se svoj studijski boravak u inozemstvu produžiti na cijelu godinu. 


Poput svojih kolega Christian je smješten kod privatnog najmodavca, a svi se Erasmus studenti slažu da je upravo nedostatak domskih kapaciteta jedan od minusa riječkog Sveučilišta, no upućeni su i u to da se novi studentski domovi grade. Kao i Christian, Krystyna je u Rijeku iz Poljske stigla prvenstveno zbog mora, no za razliku od njega prije dvije je godine dosta putovala Hrvatskom i tada odlučila da dio svojih studentskih dana želi provesti upravo ovdje.




– Prije dvije godine bila sam u Splitu, Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci i tada sam rekla da želim više vremena boraviti u Hrvatskoj. Za mene je Rijeka specijalno mjesto. Volim atmosferu ovdje, ljude koji su prijateljski raspoloženi. Jako puno ljudi govori engleski pa nije problem sporazumjeti se, a to u Poljskoj nije slučaj, priča Krystyna.


Demotivirajući sistem


Život u Rijeci, dodaje Guillermo koji je rodom iz Zaragoze, jeftiniji je nego u Španjolskoj, a prvenstveni razlog odabira Rijeke za studij bila je klima.


– Ali eto prevario sam se. Nevjerojatno koliko kiše pada i to je stvarno zamorno. Svejedno mi se sviđa ovdje. Sve je blizu, može se puno putovati, međutim ovdje se na fakultetu mora puno više raditi nego u Španjolskoj. Ovdje se mora raditi u kontinuitetu, a mi u Španjolskoj imamo jedan ispit i nekoliko tjedana prije izlaska na ispit učimo, ističe Guillermo.


S tom njegovom primjedbom svi se slažu, jer kako kaže njegov kolega Alexandru iz Rumunjske iz Ramnicu Valcea, koji inače studira političke znanosti i javnu upravu u Bukureštu, ovdje su profesori prijateljski raspoloženi, ali sistem studiranja nije prijateljski.


– Imate demotivirajući sistem studiranja. Meni je ovo drugi master studij. Vaš je sistem takav da ako ne radiš dovoljno tijekom cijelog semestra i ne dobiješ minimalni broj bodova ne možeš na završni ispit. To je za studente demotivirajući sistem, jer mnogi tijekom semestra rade zbog financija. Ono što mi je kod vas odlično je da imate puno prakse, student može shvatiti kako nešto funkcionira u stvarnom životu, pojašnjava Alexandru. 


On je, kaže, prilikom odabira inozemnog sveučilišta imao pet opcija.


– Kada sam na Googlu upisao Rijeka rekao sam: »To je moje mjesto!« Grad blizu mora, klima odlična, a još od kako sam bio dijete sviđala mi se vaša zastava. Znate, ono kada gledate nogometne utakmice i slično, priča Alexandru.


Zamjerke na hranu


Iako im je svima Rijeka postala draga, sklopili su mnoga nova prijateljstva, osim na sistem studiranja imaju zamjerke i na hranu, jer kažu iako je hrana u studentskom restoranu dobra, ipak nije baš uvijek kvalitetna.


– Sve ovisi gdje jedete. Ima jako dobrih restorana i cijene su prihvatljive, ali hrana u trgovinama je daleko skuplja nego kod nas u Njemačkoj, kaže Christian.


S njegovom se primjedbom slažu i njegovi kolege, a Krystyna kao poseban favorit izdvaja morske specijalitete. I noćni život Rijeke već su odavno upoznali i zavirili u mnogobrojne kafiće u sitne sate, a za Erasmus Student Network Rijeka puni su hvale, jer kažu pravi su suport stranim studentima, uvijek na usluzi i spremni pomoći, ali i spremni organizirati za njih izlete i druga događanja kako bi bolje upoznali grad u kojem studiraju.