Zajedno više možemo

Na Sajmu mogućnosti u Centru Zamet tisuću učenika četvrtih razreda

Mirjana Grce

Sajam mogućnosti – redovito velik interes školaraca / foto arhiv

Sajam mogućnosti – redovito velik interes školaraca / foto arhiv

Uz prigodan zabavni i kulturni program djeci će se promidžbenim materijalima i demonstracijom svojih aktivnosti predstaviti više od 20 udruga. Za njih su organizirane i različite sportske aktivnosti, a prezentirana će im biti i policijska oprema i tehnika 



Ovogodišnji Sajam mogućnosti, manifestacija namijenjena osnovnoškolskoj djeci počela je danas u 9 sati u dvorani Centra Zamet. To je šesti za redom Sajam mogućnosti, no ove godine priređen za učenike četvrtih razreda svih riječkih osnovnih škola i za njihove roditelje, najavile su na pressici u Ri info Silvana Šimunić, voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske i Ankica Perhat, pročelnica riječkog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.


– Sajam mogućnosti je druga komponenta preventivnog projekta »Zajedno više možemo« čiji je cilj uključiti što više djece u izvanškolske aktivnosti kao jedan od načina zaštite djece i mladih od zlouporabe droga, vršnjačkog nasilja, vandalizma i drugih oblika rizičnih ponašanja, a istovremeno je i jedan od načina produbljivanja i uspostavljanja povjerenja s Policijom – objasnila je Šimunić.


Uz prigodan zabavni i kulturni program djeci će se promidžbenim materijalima i demonstracijom svojih aktivnosti predstaviti više od 20 udruga. Za njih su organizirane i različite sportske aktivnosti, a prezentirana će im biti i policijska oprema i tehnika – moći će sjesti na policijski motor ili razgledati unutrašnjost marice. Pročelnica Perhat je objasnila da u ovaj projekt, najviše za prijevoz djece, Grad Rijeka ulaže 30 tisuća kuna i sa Šimunić poručila da je usmjeren i na primarnu prevenciju kriminaliteta.




Isto tako, Perhat je najavila evaluaciju projekta što će učiniti Zavod za psihologiju riječkog Filozofskog fakulteta i izdvojila da su ankete pokazale da je projekt među učenicima i roditeljima pozitivno prihvaćen i da djeca dobro razlučuju što je dozvoljeno, a što nije. Uz potporu lokalne samouprave projekt Policijska uprava primorsko-goranska provodi i na području Liburnije, Jelenja, Viškova i Malog Lošinja.