Zanimljiv projekt

Na Placi u Svetom Kuzmu planiraju urediti konačište za turiste i umjetnike

Ljiljana Hlača

Predstavnici MO-a Sveti Kuzam zadovoljni potporom njihovom projektu / Foto Roni BRMALJ

Predstavnici MO-a Sveti Kuzam zadovoljni potporom njihovom projektu / Foto Roni BRMALJ

Obnovljen će biti prostor nekadašnjeg stočnog sajma gdje će biti natkriveni prostor površine oko 15 metara četvornih, a uređeni će biti i suhozidi oko ovog prostora



RIJEKA – Do kraja godine područje Placa, nasuprot crkve u sv. Kuzmu, uz kiparsku radionicu i sportske terene, dobit će konačište. Riječ je o projektu Mjesnog odbora Kuzam koji za cilj ima obnoviti povijest i doba kada su se na Placu održavali stočni sajmovi. U idućim fazama obnovit će se suhozidi koji su omeđivali taj prostor.


– U povijesti se tu nalazio prostor za smještaj pastira i stoke. Naime, u Sv. Kuzmu su se organizirali sajmovi na kojima je stoka prodavana. Iz toga doba, na samom ulazu na lokaciju, sačuvala se kućica, u kojoj se obavljao upis i evidencija stoke, a o toj našoj tradiciji svjedoči i kamena ploča iz 1851. godine koja se vidi s ceste, a koja je ugrađena u zid kod crkve. Prema nekim našim informacijama sa sajmovima se prestalo 30-ih godina prošlog stoljeća – predstavlja nam projekt Zlatko Meić, pokazujući teren koji su odlučili urediti i oplemeniti novim sadržajem.


Novo konačište će biti u osnovi napravljeno od kamena, ali će se koristiti i građevinsko željezo i beton. Krov će biti pokriven mediteranskim crijepom. Na sredini tog prostora plan je izraditi drveni stol i klupe za desetak osoba. Površina natkrivenog prostora bit će oko 15 četvornih metara, a cijela investicija će iznositi 19.500 kuna. Svi sudionici projekta bit će volonteri, uključujući majstore gradnje kamena, izrade drvenih dijelova te pokrivanja krova. Jedini »profesionalni posao« odradit će se u transportu jer je za dovoz materijala potrebno koristiti velike kamione. Tradicijska gradnja će se poštovati i kad na red dođu i suhozidi.




– Funkcija ovako obnovljenog i natkrivenog prostora bit će višenamjenska. Dat će se mogućnost odmora i osvježenja za kipare koji stvaraju u kiparskoj radionici u sklopu programa Forma Viva – Sv. Kuzam, odnosno za studente Škole primijenjene umjetnosti kada tu rade. Kako se u blizini nalaze sportski sadržaji, ovaj prostor će poslužiti i za druženje sportaša i sudionika u vrijeme sportskih manifestacija, ali i drugih gostiju i turista – navodi Zlatko Meić.


Mjesni odbor Sveti Kuzam je najistočniji dio grada Rijeke i ima 350 stanovnika. Poznat je po svojem Kuzmarskom baškotu, ali i projektu »Forma Viva Sv. Kuzam – Galerija na otvorenom« koji traje čak 18 godina! U okviru tog projekta svake se godine izrađuje bar jedna skulptura velikog formata u kamenu te se organizira dvije do tri izložbe. U MO-u očekuju da će se izgradnjom konačišta skulpture još bolje uključiti u prostor.


Kuzmarski projekt prepoznali su i u Gradu Rijeci te je ušao među sedam projekata Riječkog lokalnog partnerstva koji su u ovoj godini dobili financijsku potporu iz gradskog proračuna.